

Wat zijn biologics?
Biologics is een verzamelnaam voor verschillende medicijnen, die de lichaamsafweer onderdrukken en ontstekingen remmen bij bijvoorbeeld psoriasis en eczeem. De medicatie kan via tabletten, injecties of via een infuus worden toegediend. lees meerWat zijn biologics?
Bij patiënten met bepaalde chronische huidziekten (zoals eczeem, psoriasis, hidradenitis suppurativa, chronische spontane urticaria) wordt een verhoogde hoeveelheid van ontstekingseiwitten gevonden. Deze eiwitten spelen een rol bij het ontstaan en onderhouden van deze huidziekten. Biologics zijn eiwitten (meestal antilichamen) tegen een of meerdere van deze ontstekingseiwitten. Biologics blokkeren de werking van deze ontstekingseiwitten. Hierdoor wordt de huidziekte minder actief, of komt deze (soms) volledig tot rust waardoor patiënten geen klachten meer ervaren van hun huidziekte. Volledige genezing kan nog niet worden bereikt. Voorbeelden van biologics zijn o.a. Etanercept, Adalimumab, Infliximab, Certolizumab pegol, Ustekinumab, Secukinumab, Ixekizumab, Brodalumab, Guselkumab, Dupilumab, en Omalizumab.
Het gebruik
Biologics worden toegediend via tabletten, injecties of via een infuus. De gebruikelijke dosering wisselt per biologic. Zo zijn er biologics die u wekelijks moet injecteren, maar ook biologics die u 1x per 3 maanden kunt injecteren. Uw arts en verpleegkundige bespreken met u hoe vaak u moet injecteren. Indien u via een infuus een biologic krijgt, dan wordt de medicatie toegediend in het Radboudumc. U ontvangt hierover nadere instructies van uw arts en verpleegkundige.
Contact
Polikliniek Dermatologie
ma t/m vrij van 8.00-17.00 uur
(024) 361 32 80
Over de behandeling
Voor de behandeling
Vóór start van de behandeling vindt er een screening plaats. Zo controleren we of u op dat moment een infectie heeft. lees meerVoor de behandeling
Vóór start van de behandeling vindt er een screening plaats. Zo controleren we of u op dat moment een infectie heeft (bijvoorbeeld tuberculose, hepatitis B en C, parasitaire infectie). We onderzoeken over het algemeen uw bloed en urine, en laten soms een longfoto maken, of vragen soms nog extra onderzoeken aan (bijvoorbeeld onderzoek van de ontlasting). Indien u nog van plan bent om verre reizen te gaan maken, dan kunnen we u adviseren om bepaalde vaccinaties te gaan halen vóór start van de behandeling. Dit bespreekt uw behandelaar met u.Tijdens de behandeling
Het gebruik van biologics raden we af tijdens zwangerschap of borstvoeding. Het is belangrijk dat u aan uw dermatoloog laat als u een operatie moet ondergaan. De behandeling met biologics wordt dan tijdelijk gestopt. lees meerMogelijke bijwerkingen
Biologics kunnen een aantal bijwerkingen veroorzaken. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van een aantal bijwerkingen.- huiduitslag en jeuk
- rillingen
- kortademigheid
- lagere bloeddruk
- verkoudheid en griep
- hoofdpijn
- maag-darmzweren
Mogelijke bijwerkingen
De meest voorkomende bijwerkingen waar u last van kunt krijgen zijn:
- Tijdens het infuus kunt u last krijgen van huiduitslag, jeuk, rillingen, kortademigheid en een lagere bloeddruk. Dit kan meestal worden verminderd door de medicatie langzamer toe te dienen of tijdelijk te stoppen. Soms is het nodig dat u medicijnen krijgt om een allergische reactie te behandelen of voorkomen. Meestal zijn de klachten mild en kan de behandeling worden voortgezet.
- Milde infecties zoals verkoudheid en griep.
- Andere klachten zoals hoofdpijn en maag-darmzweren.
Er zijn ook bijwerkingen die zelden voorkomen:
- Ernstige infecties. Als u klachten of symptomen heeft die kunnen passen bij een ernstige infectie zoals onder andere hoge koorts, ernstige kortademigheid of hoesten, overleg dan met uw arts. Het kan zijn dat de behandeling tijdelijk onderbroken of gestopt moet worden.
- Tijdens het gebruik van biologics kan bij patiënten die lijden aan ernstig hartfalen (decompensatio cordis) verslechtering in de hartfunctie optreden. Biologics worden daarom niet gegeven bij ernstig hartfalen. Bij milde hartfalen controleert de arts of er geen verslechtering in de hartfunctie optreedt.
- Zeer zelden zijn tijdens anti-TNF behandelingen klachten ontstaan die ook voorkomen bij andere auto-immuunziekten zoals multiple sclerose (MS) of systemische lupus erythematosus (SLE). Als u klachten krijgt zoals tintelingen, krachtsverlies of slechter zien, meld het dan aan uw arts.
Instructie om zelf te leren prikken
Wanneer u met een van de biologics start, krijgt u uitleg van de verpleegkundige over hoe u zelf de injecties met een spuit of prikpen kunt toedienen. lees meerInstructie om zelf te leren prikken
Wanneer u met een van de biologics start, krijgt u uitleg van de verpleegkundige over hoe u zelf de injecties met een spuit of prikpen kunt toedienen. Uw behandelend arts zorgt dat er een afspraak hiervoor wordt ingepland op de polikliniek Dermatologie. U krijgt van de verpleegkundige ook tips en adviezen bij het gebruik van de medicatie. De spuitinstructie duurt maximaal 1 uur.
Meer informatie

Naar uw afspraak polikliniek Dermatologie
Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 1
Route: 678 naar Plein A1 Oost
Naar uw afspraak polikliniek Dermatologie
Bezoekadres
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen
Routebeschrijving




Polikliniek Dermatologie
Op de polikliniek Dermatologie onderzoeken en behandelen we patiënten met huidaandoeningen.
lees meer