Patientenzorg Behandelingen Certolizumab pegol Cimzia bij reumatische aandoeningen

Wat is certolizumab pegol?

Certolizumab pegol is een is een medicijn dat de afweerreactie onderdrukt. Het remt het eiwit TNF (Tumor Necrosis Factor). Dit leidt tot een afname van pijn, zwelling en stijfheid van de gewrichten.

lees meer

Wat is certolizumab pegol?

Certolizumab pegol wordt gebruikt bij de behandeling van verschillende auto-immuunaandoeningen. Het wordt onder andere gebruikt bij reumatoïde artritis, artritis psoriatica en de ziekte van Bechterew. Ook wordt het gebruikt bij patiënten met psoriasis of ontstekingsziekten van de darm.

Bij patiënten met een reumatische auto-immuunziekte is er een fout in het afweersysteem ontstaan waardoor er sprake is van een afweerreactie tegen het eigen lichaam. Dit kan in verschillende plaatsen van het lichaam gebeuren. Bij reumatische ziekten zijn dit vaak de gewrichten. Certolizumab pegol is een medicijn dat deze afweerreactie onderdrukt. Het remt het eiwit TNF (Tumor Necrosis Factor). Dit leidt tot een afname van pijn, zwelling en stijfheid van de gewrichten. Hierdoor neemt op de langere termijn de kans op gewrichtsschade af. De werking van certolizumab pegol treedt op na 6 tot 12 weken. Soms duurt het langer en bij sommige mensen werkt het medicijn niet of helaas onvoldoende.

Het gebruik

Certolizumab pegol wordt toegediend via onderhuidse (subcutane) injecties. De injecties kunt u zelf toedienen, maar ook uw partner of zorgverleners kunnen dit doen. In het ziekenhuis of bij de apotheek krijgt u instructies hoe u deze injecties moet toedienen. De eerste 3 keer dient u een oplaaddosis van 400 mg (2 injecties van 200 mg) toe, met steeds een tussenpoos van 2 weken. Daarna is de gebruikelijke dosering van certolizumab pegol 200 mg via een onderhuidse injectie 1x per maand op een vaste dag. Uw behandelaar spreekt dit met u af.

Als uw ziekte rustig is, kan in overleg met uw behandelaar worden besloten om de dosering te verlagen en de certolizumab pegol eventueel zelfs te stoppen.

Bij reumatoïde artritis wordt Certolizumab pegol bij voorkeur gecombineerd met methotrexaat of een ander anti-reumatisch middel. Deze combinatie is doorgaans effectiever. Certolizumab pegol kan – voor zover bekend – veilig worden gebruikt naast andere geneesmiddelen. Overleg met uw behandelaar bij verandering van uw medicatiegebruik.

Bewaaradvies

Certolizumab pegol moet in de koelkast bewaard worden bij een temperatuur tussen de 2 en 8°C. Haal de injectiespuit 30 minuten voor toediening uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen.

Contact

Afdeling Reumatische Ziekten

(024) 361 45 80

Voor de behandeling

We testen u op tuberculose door middel van een huidtest en/of bloedtest en een röntgenfoto van uw longen. We kunnen ook overwegen om u te screenen op hepatitis en om u bepaalde vaccinaties te geven vóór de behandeling.

lees meer

Voor de behandeling

Vóór start van de behandeling kijken we of u tuberculose heeft gehad. In het verleden is namelijk bij sommige patiënten tuberculose opgetreden. Dit was meestal een opvlamming van een oude infectie. We testen u op tuberculose door middel van een huidtest (Mantoux) en/of een bloedtest en een röntgenfoto van uw longen. We kunnen ook overwegen om u  te screenen op hepatitis en om u  bepaalde vaccinaties te geven vóór de behandeling. Dit bespreekt uw behandelaar met u.

Tijdens de behandeling Waar moet u rekening mee houden?

Wij adviseren u om u jaarlijks tegen de griep (influenza) te laten vaccineren door uw huisarts. Als u medicijnen krijgt tegen een allergische reactie, dan kunnen deze uw rijvaardigheid beïnvloeden.

lees meer

Tijdens de behandeling Waar moet u rekening mee houden?

Alcohol

Er is geen bezwaar tegen (matig) alcohol gebruik tijdens behandeling.

Autorijden

Het medicijn veroorzaakt geen sufheid of slaperigheid. U mag daarom gewoon autorijden. Als u bijvoorbeeld ook medicijnen krijgt tegen een allergische reactie, dan kunnen deze uw rijvaardigheid wel beïnvloeden. Overleg dan met uw behandelend arts of u veilig kunt rijden.

Operaties en andere (tandheelkundige) ingrepen

Er bestaat bij het gebruik van dit medicijn mogelijk een verhoogd risico op infecties na een operatie. Overleg met uw behandelend arts of het nodig is de behandeling tijdelijk te onderbreken. Wij adviseren om uw (tand)arts op de hoogte te brengen van het feit dat u dit medicijn gebruikt. Uw tandarts kan dan als het nodig is maatregelen nemen.

Reizen

Als u op reis gaat raden wij u aan om de medicatie gekoeld in een koeltasje mee te nemen in uw handbagage. Bewaar de medicatie op uw verblijfadres in de koelkast bij een temperatuur van 2-8°C. Als u naar het buitenland reist, dan raden wij u aan een brief mee nemen waarin staat dat u dit medicijn en bijbehorende injectiespuiten gebruikt. Deze brief en een medicatie paspoort is verkrijgbaar bij uw apotheek of eventueel bij uw behandelend arts.

Vaccinaties

Wij adviseren u om u jaarlijks tegen de griep (influenza) te laten vaccineren door uw huisarts. Heeft u een andere vaccinatie nodig, overleg dan altijd van tevoren met uw behandelend arts, apotheek of huisarts. Wij raden de vaccinatie met een verzwakt levend vaccin zoals, bof-mazelen-rode hond (BMR), gele koorts, oraal poliovaccin of BCG) af tijdens het gebruik van dit medicijn.

Als u plannen heeft om in de toekomst een verre reis te maken, dan raden wij u aan dit met uw behandelaar te bespreken vóór het starten van de behandeling met dit medicijn. Het medicijn vermindert namelijk de effectiviteit van bepaalde vaccinaties.

Vruchtbaarheid, zwangerschap en borstvoeding

Van dit medicijn is niet bekend of het de vruchtbaarheid beïnvloedt. Als u in de nabije toekomst zwanger wilt worden of onverwacht zwanger bent adviseren wij u dit te bespreken met uw behandelend arts. Overleg met uw behandelend arts of u tijdens het gebruik van dit medicijn veilig borstvoeding kunt geven.

Zonlicht

Beperk tijdens het gebruik van dit medicijn de blootstelling aan zonlicht en Uv-straling door het dragen van beschermende kleding en/of het gebruik van zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (factor 30 of hoger). Wij raden u af om onder de zonnebank te gaan.

Contact opnemen

Allergieën en overgevoeligheidsreacties kunnen voorkomen. Neem bij nieuwe huidafwijkingen, koorts of benauwdheid, zo snel mogelijk contact op met uw huisarts en/of behandelaar.

Mogelijke bijwerkingen

U kunt huiduitslag of jeuk op de plaats van de injectie krijgen. Certolizumab pegol onderdrukt de afweer. Hierdoor loopt u een verhoogde kans op het ontstaan van infecties.

lees meer

Mogelijke bijwerkingen

In de bijsluiter van het medicijn vindt u een uitgebreid overzicht van alle bijwerkingen die kunnen voorkomen. Hieronder vindt u belangrijke bijwerkingen om van op de hoogte te zijn. Deze bijwerkingen komen bij minder dan 15% van de patiënten voor:
  • Huiduitslag of jeuk op de plaats van de injectie. Deze klachten zijn vrijwel altijd mild en op den duur verdwijnen ze bij de meeste patiënten.
  • U heeft een licht verhoogde kans op bepaalde van vormen huidkanker die in het algemeen goed te behandelen zijn.
  • Zeer zelden zijn tijdens behandeling met dit soort medicijnen andere auto-immuunziekten ontstaan. Dit betrof onder andere multipele sclerose (MS) of systemische lupus erythematosus (SLE). 
  • Omdat certolizumab pegol de afweer onderdrukt heeft u een verhoogde kans op het ontstaan van infecties. Als u een gewone verkoudheid heeft zonder koorts, dan kunt u certolizumab pegol gewoon door blijven gebruiken. Als u klachten of symptomen heeft die passen bij een ernstige infectie, zoals koorts of algemeen ziek zijn, dan mag u certolizumab pegol niet gebruiken. Neem in dat geval ook altijd contact op met uw reumatoloog, reumaverpleegkundige of huisarts. 
  • Allergieën en overgevoeligheidsreacties kunnen voorkomen. Bij nieuwe huidafwijkingen, koorts of benauwdheidklachten adviseren we u zo spoedig mogelijk contact op te nemen met uw huisarts en/of behandelaar.

Afdeling Reumatische Ziekten

De afdeling Reumatische Ziekten onderzoekt en behandelt patiënten met reumatische ziekten die klachten hebben op het gebied van bewegen.

lees meer

Aandoeningen

  • Artritis psoriatica bestaat uit twee ziekten: psoriasis en artritis. Psoriasis is een auto-immuunziekte van de huid.

    naar de aandoening