Patiëntenzorg Behandelingen Ciclosporine (Neoral®, Sandimmune®) bij reumatische aandoeningen

Wat is ciclosporine?

Ciclosporine wordt gebruikt bij de behandeling van verschillende auto-imuunziekten. Ciclosporine leidt tot een afname van pijn, zwelling en stijfheid van de gewrichten waardoor op de langere termijn de kans op gewrichtsschade afneemt. De werking van ciclosporine treedt op na 6 tot 12 weken. lees meer

Wat is ciclosporine?

Ciclosporine wordt gebruikt bij de behandeling van verschillende auto-imuunziekten. Het wordt onder andere gebruikt bij patiënten met systemische lupus erythematodes (SLE), psoriasis, myositis (spierontsteking). 

Bij patiënten met een reumatische auto-immuunziekte is er een fout in het afweersysteem ontstaan waardoor er sprake is van een afweerreactie tegen het eigen lichaam. Dit kan in verschillende plaatsen van het lichaam gebeuren. Bij reumatische ziekten gebeurt dit vaak in de gewrichten, maar het kan ook in de huid of spieren gebeuren. Ciclosporine is een medicijn dat deze afweerreactie onderdrukt.

Het gebruik van ciclosporine leidt tot een afname van pijn, zwelling en stijfheid van de gewrichten waardoor op de langere termijn de kans op gewrichtsschade afneemt. De werking van ciclosporine treedt op na 6 tot 12 weken. Soms duurt het langer en bij sommige mensen werkt het medicijn helaas onvoldoende of helemaal niet.

Het gebruik

Ciclosporine is beschikbaar in de vorm capsules van 25 en 100mg. De capsules hebben een karakteristieke geur. Daarnaast bestaat er ook Ciclosporine drank. De voorgeschreven hoeveelheid is berekend op uw lichaamsgewicht en verdelen we in 2 doseringen per dag. Uw behandelaar spreekt met u af hoeveel tabletten u moet gaan gebruiken. De begindosering is meestal laag. Als het effect onvoldoende is, dan kan uw arts u adviseren de dosering te verhogen.

Als uw ziekte rustig is, kan in overleg met uw behandelaar worden besloten om de dosering te verlagen en eventueel zelfs te stoppen.

Bewaaradvies

Bewaar ciclosporine droog en op kamertemperatuur.

Contact

Afdeling Reumatologie

(024) 361 45 80

Controles

Vóór en na het starten van ciclosporine moet u een aantal keer bloed laten prikken. Dit zal in het begin vaker nodig zijn om te controleren hoe uw lichaam op het medicijn reageert. Daarnaast wordt uw bloeddruk regelmatig gecontroleerd. lees meer

Controles

Vóór en na het starten van ciclosporine moet u een aantal keer bloed laten prikken. Dit zal in het begin vaker nodig zijn om te controleren hoe uw lichaam op het medicijn reageert. Bij verandering van de dosering of afwijkende bevindingen kan het zijn dat u vaker bloed moet laten prikken. Als u zwanger bent kan de werkzame bloedspiegel van ciclosporine veranderen (dalen) en er zal dan extra bloedonderzoek gedaan moeten worden. Daarnaast wordt uw bloeddruk regelmatig gecontroleerd.

Tijdens de behandeling Waar moet u rekening mee houden?

Overleg met uw eigen behandelaar bij verandering van uw medicatie gebruik. Wij adviseren om uw (tand)arts te melden dat u ciclosporine gebruikt zodat deze zo nodig maatregelen kan nemen. Ciclosporine mag niet gebruikt worden tijdens borstvoeding. lees meer

Tijdens de behandeling Waar moet u rekening mee houden?

Andere medicijnen

Bepaalde medicijnen kunnen bij gelijktijdig gebruik de bloedspiegels van ciclosporine en/of sommige bijwerkingen van het middel beïnvloeden. Ook kan ciclosporine de werking van andere geneesmiddelen beïnvloeden. Meld daarom altijd bij uw behandelaar dat u met ciclosporine behandeld wordt. Overleg met uw eigen behandelaar bij verandering van uw medicatie gebruik. Wees voorzichtig met gelijktijdig gebruik van cholesterolverlagers en colchicine. U mag ciclosporine niet combineren combineren met tacrolimus en rosuvastatine.

Alcohol

In combinatie met ciclosporine wordt het risico op leverfunctiestoornissen verhoogd. Overleg met uw eigen behandelaar of het gebruik van alcohol met mate is toegestaan.

Autorijden

 Er is doorgaans geen bezwaar tegen autorijden tijdens het gebruik van ciclosporine.

Operaties en tandheelkundige ingrepen

Wij adviseren om uw (tand)arts te melden dat u ciclosporine gebruikt zodat deze zo nodig maatregelen kan nemen.

Reizen

Bij reizen naar het buitenland is het raadzaam een actueel overzicht van uw medicijnen mee te nemen, het medicatie paspoort. Dit is verkrijgbaar bij uw apotheek of eventueel bij uw behandelaar.

Vaccinaties

Gezien het feit dat u een reumatische ziekte heeft en reuma medicijnen gebruikt, adviseren wij u om u jaarlijks tegen de griep (influenza) te laten vaccineren door uw huisarts.

Heeft u een vaccinatie nodig, overleg dan altijd van tevoren met uw reumatoloog, apotheek of huisarts. 

Heeft u plannen om in de toekomst een verre reis te maken, dan raden wij u aan dit met uw behandelaar te bespreken vóór het starten van ciclosporine. Dit vanwege een mindere effectiviteit van bepaalde vaccinaties tijdens het gebruik van ciclosporine.

Wij raden de vaccinatie met een verzwakt levend vaccin af (bof-mazelen-rode hond (BMR), gele koorts, oraal poliovaccin of BCG) tijdens het gebruik van ciclosporine

Vruchtbaarheid, zwanger worden en borstvoeding

Als u in de nabije toekomst zwanger wilt worden of onverwacht zwanger bent, adviseren wij u dit kenbaar maken aan uw behandelaar. Ciclosporine mag niet gebruikt worden tijdens borstvoeding.

Mogelijke bijwerkingen

In de bijsluiter van het medicijn vindt u een uitgebreid overzicht van alle bijwerkingen die kunnen voorkomen. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van een aantal bijwerkingen. lees meer

Mogelijke bijwerkingen

In de bijsluiter van het medicijn vindt u een uitgebreid overzicht van alle bijwerkingen die kunnen voorkomen. Hieronder vindt u belangrijke bijwerkingen om van op de hoogte te zijn. Deze bijwerkingen komen bij minder dan 15% van de patiënten voor.
 • Hoofdpijn
 • Verhoging van de bloeddruk
 • Verhoging van het cholesterol
 • Zwelling van het tandvlees
 • Versterkte haargroei in het gelaat en op het lichaam.
 • Maag en darmklachten als misselijkheid, buikpijn en diarree
 • Zeer zelden neurologische klachten zoals bijvoorbeeld verwardheid, vermindering van het gezichtsvermogen/blindheid, gehoorsverlies.
 • Bijwerkingen die u zelf niet merkt maar die uw behandelaar met bloedonderzoek controleert zijn leverfunctieafwijkingen, nierfunctiestoornissen en verlaagde bloedcellen
Allergieën en overgevoeligheidsreacties kunnen voorkomen. Bij nieuwe huidafwijkingen, koorts of benauwdheidsklachten adviseren we u zo spoedig mogelijk contact op te nemen met uw huisarts en/of behandelaar.

Contact opnemen

Allergieën en overgevoeligheidsreacties kunnen voorkomen. Neem bij nieuwe huidafwijkingen, koorts of benauwdheid, zo snel mogelijk contact op met uw huisarts en/of behandelaar.

Aandoeningen

 • Als u myositis heeft, zijn uw spieren ontstoken. Dit tast uw spiercellen aan. Hierdoor krijgt u pijn en verliest u spierkracht.

  naar de aandoening


Afdeling Reumatologie

De afdeling Reumatologie onderzoekt en behandelt patiënten met reumatische ziekten die klachten hebben op het gebied van bewegen. lees meer
 • Medewerkers
 • Intranet