Patientenzorg Behandelingen Radicale trachelectomie

Wat is een radicale trachelectomie?

Een radicale trachelectomie is een operatie waarbij we de baarmoederhals en het steunweefsel daaromheen verwijderen. Daarnaast verwijderen we de lymfeklieren in het bekken via een kijkoperatie. Deze operatie is voor patiënten met baarmoederhalskanker die nog een kinderwens hebben.  lees meer

Wat is een radicale trachelectomie?

Een radicale trachelectomie is een operatie waarbij de baarmoederhals en het steunweefsel daaromheen worden verwijderd. De rest van de baarmoeder blijft zitten. Daarnaast worden via een kijkoperatie de lymfeklieren in het bekken verwijderd. Het doel is om de baarmoederhalskanker te opereren en daarbij de baarmoeder te sparen.

Deze operatie is voor patiënten met baarmoederhalskanker die nog een kinderwens hebben. Het is een alternatief, omdat de operatie uw baarmoeder spaart, in tegenstelling tot de gebruikelijke Wertheim-Meigsoperatie. De behandeling is een optie als u een kleine tumor heeft. 


Contact

Casemanagers gynaecologische oncologie
(024) 818 63 34

Dringende medische vragen in de avonduren of in het weekend
(024) 361 34 38

Na de operatie

Na de operatie blijft u nog enkele dagen in het ziekenhuis om te herstellen. lees meer

Na de operatie

Na de operatie blijft u nog enkele dagen in het ziekenhuis om te herstellen. U wordt wakker op de verkoeverafdeling en gaat daarna naar de verpleegafdeling. Als de genezing normaal verloopt, kunt u 3 tot 4 dagen na de operatie het ziekenhuis verlaten. 10 tot 14 dagen na de operatie geven we u op de polikliniek de uitslag. 2 tot 3 weken na de operatie komt u terug om de katheter te laten verwijderen uit de baarmoeder. Dit is pijnloos.

Controle

Ongeveer 6 weken na de operatie heeft u een controleafspraak op de polikliniek. Uw lichamelijke conditie zal geleidelijk verbeteren. Het is normaal dat het herstel enkele weken in beslag neemt.

Gevolgen van de operatie

Sommige vrouwen krijgen last van opgezwollen benen door vochtophoping (lymfoedeem). Dit komt omdat we tijdens de operatie de lymfeklieren hebben verwijderd. U mag, medisch gezien, 6 weken na de operatie weer geslachtsgemeenschap hebben. Na de operatie kunnen de meeste vrouwen via de normale weg zwanger worden. Wel is altijd een keizersnede nodig.


Voor de operatie

Voordat we beginnen met de operatie, spreken we nog een aantal zaken met u door. lees meer

Voor de operatie

Voordat we beginnen met de operatie, spreken we nog een aantal zaken met u door. De arts bespreekt bijvoorbeeld met u of robotchirurgie mogelijk is. Robotchirurgie is een kijkoperatie met een operatierobot. Met de operatierobot verwijdert de arts de lymfeklieren. Hierdoor krijgt u kleine littekens en bent u sneller hersteld van de ingreep.

De arts brengt u in contact met een (oncologie-)verpleegkundige die u meer informatie geeft over de operatie en opname op de verpleegafdeling. Er worden vragen gesteld over uw ziekzijn en hoe u daarmee omgaat. Zo nodig kan er extra begeleiding worden geregeld. Daarnaast wordt uw voeding besproken en krijgt u hierover zo nodig adviezen. Ook komen uw sociale omstandigheden aan bod, om na te gaan of u voldoende hulp heeft als u weer thuis bent.


Verloop van de operatie

De verwijdering verloopt via een kijkoperatie (laparascopie) en een operatie via de schede. lees meer

Verloop van de operatie

De ingreep start met een kijkoperatie (laparoscopie). Nadat de arts de buikholte en het bekkengebied heeft beoordeeld, worden alle lymfeklieren in uw bekken verwijderd. Als er verdachte klieren zijn, doen we een sneltest. De rest van de operatie wordt via de schede uitgevoerd.

Hierna wordt de baarmoederhals verwijderd en het omliggend steunweefsel. Hierin kunnen tumorcellen zich mogelijk verspreid hebben. Het verwijderde deel van de baarmoederhals wordt naar de patholoog gebracht voor een sneltest. Op basis van deze uitslag kan eventueel nog een extra stukje weefsel worden verwijderd. Na het uitnemen van de baarmoederhals wordt de schede weer vastgehecht op het onderste deel van de resterende baarmoeder.

Tijdens de operatie wordt ook een bandje (cerclage) aangebracht rond de rest van de baarmoederhals. Dit doen we om te voorkomen dat bij een eventuele zwangerschap vroegtijdige ontsluiting ontstaat. Voor de zekerheid plaatsen we aan het einde van de operatie een katheter in de opening van de baarmoederhals.


Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft. lees meer

Baarmoeder­halskanker

Bij baarmoederhalskanker is er sprake van een kwaadaardig gezwel (een tumor) aan de baarmoederhals. In Nederland zijn er per jaar gemiddeld 679 vrouwen die baarmoederhalskanker krijgen. De meeste van deze vrouwen zijn tussen de 30 en 55 jaar oud. lees meer

Links

Onderstaande websites bieden u nuttige informatie, manieren om in contact te komen met lotgenoten of praktische informatie.
  • Medewerkers
  • Intranet