Voor de operatie

Voordat we beginnen met de operatie, spreken we nog een aantal zaken met u door. De arts bespreekt bijvoorbeeld met u of robotchirurgie mogelijk is. Robotchirurgie is een kijkoperatie met een operatierobot. Met de operatierobot verwijdert de arts de lymfeklieren. Hierdoor krijgt u kleine littekens en bent u sneller hersteld van de ingreep.
Patientenzorg Behandelingen Radicale trachelectomie

Wat is een radicale trachelectomie?

Een radicale trachelectomie is een baarmoederhalsverwijdering. Het doel is om de baarmoederhalskanker te opereren en daarbij de baarmoeder te sparen.

lees meer

Wat is een radicale trachelectomie?

Een radicale trachelectomie is een baarmoederhalsverwijdering. Het doel is om de baarmoederhalskanker te opereren en daarbij de baarmoeder te sparen. Deze operatie is voor patiĆ«nten met baarmoederhalskanker die nog een kinderwens hebben. Het is een alternatief, omdat de operatie uw baarmoeder spaart, in tegenstelling tot de gebruikelijke Wertheim-Meigsoperatie. De behandeling is een optie als u een kleine tumor in stadium I of II heeft. De behandeling vindt plaats op de afdeling (oncologische) gynaecologie. Deze afdeling is gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van vrouwen met gynaecologische kanker.
 

Voor de operatie

Voordat we beginnen met de operatie, spreken we nog een aantal zaken met u door.

lees meer

Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

Verloop van de operatie

De verwijdering verloopt via een kijkoperatie (laparascopie) en een operatie via de schede.

lees meer

Verloop van de operatie

De ingreep wordt begonnen met een kijkoperatie (laparascopie). Nadat de arts de buikholte en het bekkengebied heeft beoordeeld, worden alle lymfeklieren in het bekken verwijderd. Als er verdachte klieren zijn, wordt er een sneltest uitgevoerd. De rest van de operatie wordt via de schede uitgevoerd.

Hierna wordt de baarmoederhals verwijderd en, als dat nodig is, omliggend weefsel. Hierin kunnen tumorcellen zich mogelijk verspreid hebben. Het verwijderde deel van de baarmoederhals wordt naar de patholoog gebracht voor een sneltest. Op basis van deze uitslag kan eventueel nog een extra stukje weefsel worden verwijderd. Na het uitnemen van de baarmoederhals wordt de schede weer vastgehecht op het onderste deel van de resterende baarmoeder.

Tijdens de operatie wordt ook een bandje (cerclage) aangebracht rond de rest van de baarmoederhals. Dit doen we om te voorkomen dat bij een eventuele zwangerschap vroegtijdige ontsluiting ontstaat. Voor de zekerheid plaatsen we aan het einde van de operatie een katheter in de opening van de baarmoederhals.

Na de operatie

Na de operatie blijft u nog enkele dagen in het ziekenhuis om te herstellen.

lees meer

Na de operatie

Na de operatie blijft u nog enkele dagen in het ziekenhuis om te herstellen. U wordt wakker op de verkoeverafdeling en gaat daarna naar de verpleegafdeling. Als de genezing normaal verloopt, kunt u drie tot vier dagen na de operatie het ziekenhuis verlaten. Tien tot veertien dagen na de operatie geven we u op de polikliniek de uitslag. Twee tot drie weken na de operatie komt u terug om de katheter te laten verwijderen. Dit gebeurt pijnloos. Ongeveer zes weken na de operatie heeft u een controleafspraak op de polikliniek. Uw lichamelijke conditie zal geleidelijk verbeteren. Het is normaal dat het herstel enkele weken in beslag neemt.

Gevolgen

Sommige vrouwen krijgen last van opgezwollen benen door vochtophoping (lymfoedeem). Dit komt omdat we tijdens de operatie de lymfeklieren hebben verwijderd. U mag, medisch gezien, zes weken na de operatie weer geslachtsgemeenschap hebben. Na de operatie kunnen de meeste vrouwen via de normale weg zwanger worden. Wel is altijd een keizersnede nodig.

Baarmoeder­halskanker

Bij baarmoederhalskanker is er sprake van een kwaadaardig gezwel (een tumor) aan de baarmoederhals. In Nederland zijn er per jaar gemiddeld 679 vrouwen die baarmoederhalskanker krijgen. De meeste van deze vrouwen zijn tussen de 30 en 55 jaar oud.

lees meer

Behandeling Wertheim-Meigsoperatie

De Wertheim-Meigs operatie is de standaard operatie bij baarmoederhalskanker, waarbij de baarmoeder inclusief baarmoedermond, steunweefsels en bovenste deel van de vagina verwijderd worden.

lees meer

Links

Onderstaande websites bieden u nuttige informatie, manieren om in contact te komen met lotgenoten of praktische informatie.