Behandeling Uitwendige bestraling bij baarmoederkanker


Wanneer uitwendig bestralen bij baarmoederkanker?

Bestraling (radiotherapie) bij baarmoederkanker is meestal een aanvullende behandeling (adjuvante therapie) na een operatie. Het doel van de behandeling is genezing.

lees meer

Wanneer uitwendig bestralen bij baarmoederkanker?

Bestraling (radiotherapie) bij baarmoederkanker is meestal een aanvullende behandeling (adjuvante therapie) na een operatie. Het doel van de behandeling is genezing. Afhankelijk van het tumorstadium is er namelijk een kans dat de ziekte terugkeert in de lymfeklieren of de vaginatop. Door te bestralen na de operatie verkleinen we de kans dat de ziekte terugkeert.
 

Over bestraling

Behandeling met bestraling noemen we ook wel radiotherapie. Bij radiotherapie proberen we zo veel mogelijk kankercellen te vernietigen en daarbij zo min mogelijk gezond weefsel aan te tasten. Bij baarmoederkanker krijgt u na de uitwendige bestraling meestal ook inwendige bestraling. In totaal is de behandelduur maximaal 6 weken.

Baarmoeder­kanker

Baarmoederkanker is een kwaadaardig gezwel in het slijmvlies van de baarmoeder. Dit gezwel heet een tumor. In Nederland krijgen ongeveer 1800 vrouwen per jaar baarmoederkanker. Het is daarmee de meest voorkomende kanker van de vrouwelijke geslachtsorganen.

lees meer

Voor de behandeling

  • Om de precieze plek voor de bestraling te bepalen, maken we voor iedere behandeling een CT-scan. lees meer


    CT-scan

    Om de precieze plek voor de bestraling te bepalen, maken we voor de behandeling een CT-scan. U ligt hierbij op uw buik in dezelfde houding als bij de bestraling. Met uw buik ligt u op een zogenaamd bellyboard. Dit is een plank met een opening voor uw buik, zodat uw dunne darm zoveel mogelijk buiten het bestralingsgebied komt te liggen. Soms lukt het niet om op uw bestraald te worden en ligt u op u rug.

    Om bijwerkingen te beperken, vragen we of u met een volle blaas naar de CT-scan komt. Ook tijdens de bestraling zelf is het nodig een volle blaas te hebben. Tijdens de scan krijgt u een infuus met contrastvloeistof en brengen we een vaginale marker in. Dit is een dun plastic buisje waarmee we op de scan de baarmoedermond en lengte van de vagina beter kunnen bepalen. Bij de scan tekenen we met inkt lijnen op uw huid. Deze helpen ons om u bij elke bestraling in de juiste positie te leggen. Ze moeten tijdens de hele bestralingsperiode blijven staan.

Tijdens de behandeling

U krijgt 23 bestralingen op achtereenvolgende werkdagen.

lees meer

Tijdens de behandeling

U krijgt 23 bestralingen op achtereenvolgende werkdagen. Iedere bestraling duurt 5 tot 10 minuten, inclusief het rechtleggen. Het is belangrijk dat u zo stil mogelijk blijft liggen. Tijdens een aantal bestralingen maken we foto’s om te controleren of u goed op de bestralingstafel ligt.
 
 

Bijwerkingen

Tijdens de bestralingen kunnen bijwerkingen optreden, die meestal slechts tijdelijk zijn. De meest voorkomende zijn:
  • Vermoeidheid: neem rust en pas uw dagelijkse werkzaamheden aan wat u kunt.
  • Huidirritatie: door de bestraling kan uw huid rood en/of droog worden. Ga tijdens en enkele maanden na de behandeling niet in de zon met het bestraalde gebied.
  • Beschadiging van gezond weefsel: op de lange termijn beschadigen de bestralingen soms gezond weefsel waardoor verschillende klachten ontstaan. Zo kan er bindweefsel gevormd worden waardoor u een ander plas- of ontlastingspatroon krijgen. Deze bijwerkingen verdwijnen niet meer.
 Als u last krijgt van bijwerkingen, bespreek deze dan met uw behandelend arts. Vaak is er iets aan de klachten te doen.

Na de behandeling

De reactie van de kankercellen en het gezonde weefsel op de bestraling is bij iedere patiënt anders. Daarom controleren we de reactie regelmatig. Na ongeveer 2 maanden kunnen we het effect van de bestraling vaststellen.

lees meer

Na de behandeling

De reactie van de kankercellen en het gezonde weefsel op de bestraling is bij iedere patiƫnt anders. Daarom controleren we de reactie regelmatig en passen we de serie bestralingen waar nodig aan. Na ongeveer 2 maanden kunnen we het effect van de bestraling vaststellen.

Bijwerkingen 

Op de langere termijn kunt u blijvend last houden van plas- en ontlastingsklachten. Denk aan wisselende diarreeklachten, verlies van kleine beetjes (bloederige) ontlasting en/of urine en buikkrampen. Ook kan de hoeveelheid bindweefsel toenemen in het bestraalde gebied waardoor het weefsel hier vaster aan gaat voelen (fibrose). En u kunt last hebben van seksuele veranderingen; door de behandeling kan uw vagina vernauwen en verkorten. Ook kunnen we er verklevingen ontstaan en vaginale droogheid. Het gebruik van pelottes (kunststof staafjes) na het afronden van de behandeling kan hierbij helpen. De verpleegkundigen zullen dit met u bespreken.

Contact

Afdeling Radiotherapie
(024) 361 45 06

stel een vraag

Afdeling Radiotherapie

De afdeling Radiotherapie behandelt kanker door middel van bestraling (radiotherapie). Radiotherapie vernietigt kankercellen of remt deze in hun groei.

lees meer
inloggen