Patiëntenzorg Behandelingen Inwendige bestraling bij baarmoederkanker

Wat is inwendige bestraling bij baarmoederkanker?

Inwendige bestraling noemen we ook wel brachytherapie. Hierbij plaatsen we een radioactieve bron in de vagina tegen het litteken van de operatie. lees meer

Wat is inwendige bestraling bij baarmoederkanker?

Bij brachytherapie plaatsen we een radioactieve bron in de vagina tegen het litteken van de operatie. Die bron geeft straling af waardoor u van binnenuit bestraald wordt. De radioactieve bron is klein (3 mm). We brengen deze via een applicator in. De bron zit dan nog in een stralingsbestendig kluisje zodat er nog geen straling vrijkomt. Tijdens de bestraling gaat het kluisje open en komt de bron in uw lichaam. Vervolgens gaat hij weer terug in het kluisje en halen we de applicator uit uw lichaam.

Wanneer inwendige bestraling?

Brachytherapie bij baarmoederkanker doen we als we alleen een klein gebied in de vaginatop moeten bestralen. Door deze methode belasten we de omliggende gezonde weefsels niet. Met deze behandeling willen we de kans op terugkeer van baarmoederkanker verkleinen. Als de tumor terugkomt, is dat meestal in de vaginatop.


Contact

Afdeling Radiotherapie

Bereikbaar ma-vr 8.00-17.00
(024) 361 45 05

Buiten deze tijden alleen:
spoedeisende klachten WEL gerelateerd aan de bestraling
(024) 3611111
contactformulier

Voor de behandeling

  • Voor de behandeling geeft uw radiotherapeut uitleg over de behandeling en krijgt u een lichamelijk onderzoek. De radiotherapeut bepaalt de maat van de applicator.


Tijdens de behandeling

Als de applicator goed zit, brengen de laboranten u op een bed naar de behandelkamer. Daar krijgt u de bestralingen. lees meer

Tijdens de behandeling

Als de applicator goed zit, schuiven de laboranten u op een ander bed en brengen u naar de behandelkamer. Daar zetten ze het bestralingsapparaat klaar. Dit duurt ook een half uur. Vervolgens sluiten ze het bestralingsapparaat aan op de applicator en kan de bestraling beginnen. Tijdens de bestraling ligt u 10 tot 20 minuten alleen in de bestralingsruimte. Via een camera en intercom blijven we op u letten. Als de behandeling klaar is, verwijderen we de applicator en kunt u naar huis. Afhankelijk van de totale behandeling komt u 1 tot 3 keer terug voor deze bestraling.
Bij een tweede of derde bestraling is het niet meer nodig vooraf een CT-scan te maken.


Keuzekaart

Deze keuzekaart kan u en uw arts helpen om een behandeling te kiezen die bij u past. 

download keuzekaart

Huidverzorging

Soms raakt uw huid geïrriteerd door de bestraling. Om dit zoveel mogelijk te beperken is het van belang dat u de onderstaande adviezen opvolgt. lees meer

Huidverzorging

Soms raakt uw huid geïrriteerd door de bestraling. Om dit zoveel mogelijk te beperken is het van belang dat u de onderstaande adviezen opvolgt. Deze adviezen gelden tot ongeveer drie weken na de bestraling. Tot gemiddeld een jaar na de bestraling mag u uw huid niet blootstellen aan zonlicht en zonnebank.

Tijdens de bestralingsperiode

Let tijdens de bestralingsperiode op onderstaande zaken:
  • Als u het prettig vindt om uw huid te wassen met zeep, gebruik dan een pH-neutrale zeep. Bijvoorbeeld: Sebamed, pH-neutrale zeep van het merk Kruidvat, Lactacyd of Neutral. Let er tijdens het wassen op dat de getekende lijnen op uw huid zichtbaar blijven.
  • Dep uw huid zachtjes droog en wrijf niet.
  • Ga niet zwemmen.
  • Stel uw huid zo weinig mogelijk bloot aan zonlicht. Gebruik geen zonnebank voor de huid die bestraald wordt. 

De bestraalde huid

De huid in het gebied dat bestraald wordt, is natuurlijk extra gevoelig. Daarom mag u daar:

  • geen huidverzorgingsproducten en/of medicinale crèmes gebruiken. Behalve als deze door ons voorgeschreven zijn.
  • geen pleisters plakken.
  • liever geen deodorant gebruiken als de oksel in het te bestralen gebied ligt. Wilt u toch deodorant gebruiken? Kies dan voor een milde deodorant zonder alcohol of parfum. Bijvoorbeeld: Neutral of Sebamed. Dep na het gebruik van de deodorant de huid goed droog.
  • niet scheren of ontharen met een ontharingscrème.
  • niet scheren met mes en zeep als de gezichtshuid in het bestralingsgebied ligt. De gezichtshuid elektrisch scheren mag wel.

Neem bij irritatie van de huid contact op met de verpleegkundige.

Na de bestraling

Het is verstandig om een huid die in het verleden bestraald is tegen de zon te beschermen. Gebruik daarvoor een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.

Overleg met uw radiotherapeut

Overleg altijd met uw radiotherapeut of één van de verpleegkundigen als u de verzorging van uw huid wilt veranderen. Verander nooit op eigen initiatief of op advies van andere behandelaren. Als de huid na de bestraling stuk gaat, overleg dan met uw radiotherapeut of één van de verpleegkundigen hoe u dit het beste kunt behandelen. Merkt u veranderingen van de huid op? Of hebt u vragen over huid- en wondverzorging? Neem dan contact op met de verpleegkundigen. Voor en na de bestralingsperiode kan dat telefonisch. Tijdens de bestralingsperiode kunt u de verpleegkundigen op laten roepen via de balielaborant.

Meer informatie


Baarmoeder­kanker (endometriumcarcinoom)

Baarmoederkanker is een kwaadaardig gezwel in het slijmvlies van de baarmoeder. Dit gezwel heet een tumor. In Nederland krijgen ongeveer 1800 vrouwen per jaar baarmoederkanker. Het is daarmee de meest voorkomende kanker van de vrouwelijke geslachtsorganen.

lees meer

Afdeling Radiotherapie

De afdeling Radiotherapie behandelt kanker door middel van bestraling (radiotherapie). Radiotherapie vernietigt kankercellen of remt deze in hun groei.

lees meer

Onze locaties


Radboudumc adres en route

Ingang: Ingang Radiotherapie
Gebouw: G
Verdieping: 0
Route: 875

bekijk route

Radboudumc adres en route

Bezoekadres

Ingang Radiotherapie
Geert Grooteplein 32
6525GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein 32
Ga naar binnen bij: Ingang Radiotherapie
Ga naar Gebouw G, Verdieping 0 en volg route 875

CWZ Nijmegen adres en route

Ingang: Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ)
Route: A53

bekijk route

CWZ Nijmegen adres en route

Bezoekadres

Canisius Wilhelmina Ziekenhuis
Weg door Jonkerbos 100
6532 SZ Nijmegen

U vindt de afdeling Radiotherapie onder het Spoedplein.

Routebeschrijving

Reis naar Weg door Jonkerbos 100
Ga naar binnen bij: Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ)
Volg route A53
  • Medewerkers
  • Intranet