Afspraak maken of verhinderd?

Uw behandelend arts vraagt uw behandeling aan. U ontvangt een oproep.

Verhinderd

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent, omdat anders de behandeling niet kan doorgaan. Als u op de afgesproken tijd verhinderd bent, neem dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling Radiologie. We maken dan, als dat mogelijk is, meteen een nieuwe afspraak.
Patiëntenzorg Behandelingen Voedingssonde inbrengen met röntgen

Over de behandeling

Een sonde is een speciale katheter om vloeibare voeding toe te dienen. We brengen deze in door uw neus en maken hierbij gebruik van röntgenstraling.

Voorbereiding op de behandeling

U mag tijdens de behandeling uw kleding aanhouden. Kies wel voor kleding die gemakkelijk aan en uit te trekken is, mocht het toch noodzakelijk zijn om kleding uit te doen.

Verloop van de behandeling

De duur van de behandeling kan variëren van 15 tot 60 minuten. Dit is afhankelijk van de peristaltiek van uw maag en darmen, waarvan wij gebruik proberen te maken. lees meer

Verloop van de behandeling

Terwijl u op uw rug op een bed ligt, brengen we de voedingssonde in via uw neus. Dit kan vervelend zijn en wat prikken. Daarna schuiven we de sonde op naar uw maag en vervolgens naar het begin van uw dunne darm. We kunnen dit met behulp van röntgendoorlichting controleren. We maken naast röntgenstraling mogelijk gebruik van een contrastmiddel, zodat uw slokdarm en maag zichtbaar zijn op de röntgenfoto’s. Daardoor kunnen we de sonde beter leiden en positioneren. Dit contrastmiddel bevat geen gluten, lactose of voedingsmiddelen.
Als de sonde goed ligt, plakken we de sonde goed vast aan uw neus.
 
De duur van de behandeling kan variëren van 15 tot 60 minuten. Dit is afhankelijk van de bewegingen van uw maag en darmen, waarvan wij gebruik proberen te maken.
 

Aanwezigheid tijdens het onderzoek

Mogelijk mag er tijdens het onderzoek iemand bij u blijven; naast u of achter het loodglas bij de bedieningsruimte. Ook kan het zijn dat de aanvragend arts of een coassistent meekijkt.

Na de behandeling

Zorg ervoor dat de plakkers, waarmee de sonde vastgeplakt zit, goed vast blijven zitten. Anders kan de sonde eruit vallen.

Afspraak maken of verhinderd?

Uw behandelend arts vraagt uw behandeling aan. U ontvangt een oproep. lees meer

Behandeling Voedingssonde inbrengen met röntgen bij kinderen

Een sonde is een speciale katheter om vloeibare voeding toe te dienen. We brengen deze in door de neus van uw kind en maken hierbij gebruik van röntgenstraling. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet