Verloop van de behandeling

Terwijl u op uw rug op een bed ligt, brengen we de voedingssonde in via uw neus. Dit kan vervelend zijn en wat prikken. Daarna schuiven we de sonde op naar uw maag en vervolgens naar het begin van uw dunne darm. We kunnen dit met behulp van röntgendoorlichting controleren. We maken naast röntgenstraling mogelijk gebruik van een contrastmiddel, zodat uw slokdarm en maag zichtbaar zijn op de röntgenfoto’s. Daardoor kunnen we de sonde beter leiden en positioneren. Dit contrastmiddel bevat geen gluten, lactose of voedingsmiddelen.
Als de sonde goed ligt, plakken we de sonde goed vast aan uw neus.
 
De duur van de behandeling kan variëren van 15 tot 60 minuten. Dit is afhankelijk van de bewegingen van uw maag en darmen, waarvan wij gebruik proberen te maken.
 

Aanwezigheid tijdens het onderzoek

Mogelijk mag er tijdens het onderzoek iemand bij u blijven; naast u of achter het loodglas bij de bedieningsruimte. Ook kan het zijn dat de aanvragend arts of een coassistent meekijkt.
Patiëntenzorg Behandelingen Voedingssonde inbrengen met röntgen

Over de behandeling

Een sonde is een speciale katheter om vloeibare voeding toe te dienen. We brengen deze in door uw neus en maken hierbij gebruik van röntgenstraling.

Voorbereiding op de behandeling

U mag tijdens de behandeling uw kleding aanhouden. Kies wel voor kleding die gemakkelijk aan en uit te trekken is, mocht het toch noodzakelijk zijn om kleding uit te doen.

Verloop van de behandeling

De duur van de behandeling kan variëren van 15 tot 60 minuten. Dit is afhankelijk van de peristaltiek van uw maag en darmen, waarvan wij gebruik proberen te maken. lees meer

Na de behandeling

Zorg ervoor dat de plakkers, waarmee de sonde vastgeplakt zit, goed vast blijven zitten. Anders kan de sonde eruit vallen.

Verslag radiologisch onderzoek of behandeling in mijnRadboud

In mijnRadboud kunt u het verslag (geen beelden) inzien.

lees meer

Verslag radiologisch onderzoek of behandeling in mijnRadboud

Nadat het onderzoek of de behandeling klaar is, bekijkt de radioloog de beelden. Hij doet dit soms dezelfde dag al, soms een paar dagen later. Hij maakt hiervan een verslag dat hij naar uw behandelaar stuurt. Uw behandelaar bekijkt dit verslag. Samen met de uitslagen van eventuele andere onderzoeken kan uw behandelaar een conclusie trekken. In mijnRadboud kunt u het verslag (geen beelden) inzien. Dit wordt 7 dagen nadat de radioloog het klaar heeft, zichtbaar gemaakt onder ‘Uitslagen’ (in de desktopversie onder het tabblad ‘Mijn Dossier’). Wat het verslag voor u betekent bespreekt uw behandelaar met u tijdens uw volgende afspraak.

Doordat er tijd kan zitten tussen het uitvoeren van het onderzoek en het maken van het verslag, staat de uitslag niet standaard 7 dagen na uw onderzoek in mijnRadboud, maar na 7 dagen + de tijd die de radioloog nodig heeft voor het maken van het verslag.

Bespreek vragen en opmerkingen met uw behandelaar

Radiologische verslagen zijn gemaakt voor uw behandelend arts. Hierdoor kan het voorkomen dat er voor u onbekende woorden worden gebruikt. Wij vragen u om niet zelfstandig conclusies te trekken op basis van de verslagen. Heeft u vragen over het verslag? Schrijf deze dan op en bespreek ze met uw behandelaar tijdens uw volgende afspraak. Uw behandelaar kan u dan meer vertellen over de betekenis van deze verslagen.

Wetenschappelijk onderzoek

Als uw onderzoek (deels) plaatsvindt in het kader van wetenschappelijk onderzoek, is de uitslag niet zichtbaar in mijnRadboud.


Afspraak maken of verhinderd?

Uw behandelend arts vraagt uw behandeling aan. U ontvangt een oproep. lees meer

Afspraak maken of verhinderd?

Uw behandelend arts vraagt uw behandeling aan. U ontvangt een oproep.

Verhinderd

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent, omdat anders de behandeling niet kan doorgaan. Als u op de afgesproken tijd verhinderd bent, neem dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling Radiologie. We maken dan, als dat mogelijk is, meteen een nieuwe afspraak.

Contact

Afdeling Radiologie

(024) 361 45 29
contactformulier

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: D
Verdieping: 0
Route: 780

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

LET OP:

Meldt u zich 10 minuten voor het afgesproken tijdstip bij de balie van de afdeling Radiologie, route 780. De afdeling is ± 10 minuten lopen vanaf de hoofdingang van het ziekenhuis. U kunt ook gebruik maken van een golfkar.
Als met u is afgesproken dat u voor een onderzoek/behandeling eerst moet worden opgenomen, dan meldt u zich niet bij route 780. Meldt u zich dan bij de verpleegafdeling waar u wordt opgenomen.

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw D, Verdieping 0 en volg route 780

Behandeling Voedingssonde inbrengen met röntgen bij kinderen

Een sonde is een speciale katheter om vloeibare voeding toe te dienen. We brengen deze in door de neus van uw kind en maken hierbij gebruik van röntgenstraling. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet