Patientenzorg Behandelingen Voedingssonde inbrengen met rontgen bij kinderen

Over de behandeling

Een sonde is een speciale katheter. We brengen deze in door de neus van uw kind en maken hierbij gebruik van röntgenstraling.

Voorbereiding

Probeer uw kind goed op de behandeling voor te bereiden, als dat mogelijk is. Als hij of zij weet wat er gaat gebeuren, kan uw kind beter meewerken. lees meer

Voorbereiding

Probeer uw kind goed op de behandeling voor te bereiden, als dat mogelijk is. Als hij of zij weet wat er gaat gebeuren, kan uw kind beter meewerken.
  • Neem een vertrouwd speeltje of een knuffel mee.
  • Uw kind kan tijdens de behandeling een rompertje, hemd of T-shirt, luier of onderbroek en sokken aanhouden.
  • Kies verder voor kleding die gemakkelijk aan en uit te trekken is.

Sonde

Als uw kind is opgenomen op een afdeling in het ziekenhuis, dan is het de bedoeling dat de voedingssonde die op deze afdeling gebruikt wordt, meegenomen wordt naar de behandeling.

Verdovende gel

het inbrengen van de sonde is meestal onprettig. Om dat te verzachten wordt wat verdovende gel op de sonde gedaan.

Contrastvloeistof

Tijdens de behandeling kan er -naast röntgenstraling- een contrastmiddel gebruikt worden. Dit middel zorgt ervoor dat de slokdarm en maag zichtbaar zijn op de röntgenfoto’s, waardoor de sonde beter geleid en geplaatst kan worden.
Dit contrastmiddel bevat geen gluten, lactose of voedingsstoffen.

Aanwezig tijdens de behandeling

Een ouder kan tijdens de behandeling dicht bij het kind blijven. Soms kijkt de aanvragend arts of een co-assistent mee. Als u zwanger bent, kunt u tijdens het maken van de foto’s niet bij het kind blijven. U kunt de behandeling wel volgen van achter een scherm met loodglas.

Voorbehoud

Deze informatie is algemeen van aard. Dat wil zeggen dat de behandeling is beschreven zoals dit meestal verloopt. Het kan zijn dat de arts een andere methode kiest, die beter aansluit bij de situatie van uw kind.

Mogelijke complicaties

Dit bespreekt de behandelend arts met u.

Verloop van de behandeling

Uw kind komt op de rug op een bed te liggen. De radioloog meet aan de buitenkant van uw kind de afstand die de sonde tot aan de maag zou moeten afleggen. lees meer

Verloop van de behandeling

In de kleedkamer bij de onderzoekskamer kleedt u uw kind uit (rompertje, luier en sokjes mag uw kind aanhouden).

Uw kind komt op de rug op een bed te liggen. De radioloog meet aan de buitenkant van uw kind de afstand die de sonde tot aan de maag zou moeten afleggen. Daarna wordt de (evt. meegebrachte) voedingssonde ingebracht via de neus en wordt die opgeschoven naar de maag. Dit wordt met behulp van röntgendoorlichting gecontroleerd.
Het inbrengen van de sonde is gevoelig en onprettig. Om dat te verzachten wordt wat verdovende gel op de sonde gedaan.
Daarna wordt de sonde (eventueel met behulp van een extra draad, die in de sonde geschoven wordt) verder opgeschoven naar het begin van de dunne darm. Ook dit wordt met behulp van röntgendoorlichting en eventueel met behulp van water of contrastmiddel gecontroleerd.
Als de sonde op zijn plaats ligt, wordt hij goed vastgeplakt aan de neus van uw kind en is de behandeling
klaar.

Duur van de behandeling

De duur van de behandeling kan variëren van 15 minuten tot 1 uur. Dit is vooraf niet te voorspellen, omdat wij geen invloed hebben op de knijpende beweging van het maag en de darmen. Tijdens de behandeling proberen we gebruik te maken van deze knijpende beweging.
Soms wordt de voedingssonde al op de verpleegafdeling of op de poli ingebracht tot in de maag en wordt hij onder röntgendoorlichting alleen nog verder opgeschoven naar het begin van de dunne darm.

Na de behandeling

Zorg er voor dat de plakkers waarmee de sonde vastgeplakt zit goed vast blijven zitten, want anders kan de sonde er makkelijk uitvallen of uitgetrokken worden.

Verslag radiologisch onderzoek of behandeling in mijnRadboud

In mijnRadboud kunt u het verslag (geen beelden) inzien. lees meer

Verslag radiologisch onderzoek of behandeling in mijnRadboud

Nadat het onderzoek of de behandeling klaar is, bekijkt de radioloog de beelden. Hij doet dit soms dezelfde dag al, soms een paar dagen later. Hij maakt hiervan een verslag dat hij naar uw behandelaar stuurt. Uw behandelaar bekijkt dit verslag. Samen met de uitslagen van eventuele andere onderzoeken kan uw behandelaar een conclusie trekken. In mijnRadboud kunt u het verslag (geen beelden) inzien. Het verslag wordt 7 dagen nadat de radioloog het klaar heeft, zichtbaar gemaakt. In mijnRadboud bij ‘Uitslagen’ onder het tabblad ‘Mijn Dossier’ wordt het verslag getoond. Wat het verslag voor u betekent bespreekt uw behandelaar met u tijdens uw volgende afspraak.

Doordat er tijd kan zitten tussen het uitvoeren van het onderzoek en het maken van het verslag, staat de uitslag niet standaard 7 dagen na uw onderzoek in mijnRadboud, maar na 7 dagen + de tijd die de radioloog nodig heeft voor het maken van het verslag.

Bespreek vragen en opmerkingen met uw behandelaar

Radiologische verslagen zijn gemaakt voor uw behandelend arts. Hierdoor kan het voorkomen dat er voor u onbekende woorden worden gebruikt. Wij vragen u om niet zelfstandig conclusies te trekken op basis van de verslagen. Heeft u vragen over het verslag? Schrijf deze dan op en bespreek ze met uw behandelaar tijdens uw volgende afspraak. Uw behandelaar kan u dan meer vertellen over de betekenis van deze verslagen.

Wetenschappelijk onderzoek

Als uw onderzoek (deels) plaatsvindt in het kader van wetenschappelijk onderzoek, is de uitslag niet zichtbaar in mijnRadboud.


Afspraak maken of verhinderd

Uw behandelend arts vraagt uw behandeling aan. U ontvangt een oproep. lees meer

Afspraak maken of verhinderd

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek of behandeling bij ons aan. U ontvangt van ons een oproep.
Moet uw onderzoek of behandeling binnen 15 weken plaatsvinden, dan ontvangt u de oproep zo snel mogelijk.
Heeft u met uw arts afgesproken dat het (controle-)onderzoek pas over een paar maanden gaat plaatsvinden, dan ontvangt u de oproep ongeveer 15 weken voor het onderzoek, niet eerder.

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent, omdat anders het onderzoek niet kan doorgaan. Als u op de afgesproken tijd verhinderd bent, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Belt u dan tijdens kantooruren van 8.30-17.00 uur met de afdeling Radiologie telefoonnummer (024) 361 45 25  We maken dan, als dat mogelijk is, meteen een nieuwe afspraak.


Contact

Afdeling Radiologie

(024) 361 45 29
contactformulier


Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

LET OP:
Wanneer met u is afgesproken dat u voor een onderzoek/behandeling moet worden opgenomen dan meldt u zich niet bij route 780, maar dan meldt u zich bij de verpleegafdeling waar u wordt opgenomen.
Indien u zich moet melden bij de afdeling Radiologie voor onderzoek/behandeling, meldt u zich dan 10 minuten voor het afgesproken tijdstip aan de balie van de afdeling Radiologie, route 780. De afdeling is ± 10 minuten lopen vanaf de hoofdingang van het ziekenhuis.

Bij aankomst in het ziekenhuis kunt u gebruik maken van ons gastenvervoer met de golfkar. De golfkar wordt gereden door vrijwilligers en is beschikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 8.00-17.00 uur.

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 780
  • Medewerkers
  • Intranet