Patiƫntenzorg Onderzoeken Bloedonderzoek bij schildklierkanker

Waarom bloedonderzoek?

U wordt opgeroepen voor een specifieke bloedcontrole omdat u onder controle staat na het ondergaan van een verwijdering van de schildklier (na constatering van schildklierkanker). Tijdens dit extra gevoelige bloedonderzoek controleren we of er schildklierweefsel in uw lichaam is.

Het onderzoek


Voor het onderzoek

Uw behandelend arts controleert uw gehalte thyreoglobuline tijdens het gebruik van thyrax/euthyrox. U krijgt via Apotheek Zorg op 2 achtereenvolgende dagen het medicijn Thyrogen toegediend. lees meer

Voor het onderzoek

Thyreoglobuline

Uw behandelend arts controleert uw bloedwaarden met regelmaat op het gehalte thyreoglobuline. Thyreoglobuline is een eiwit, dat door de schildklier wordt geproduceerd. Als u geen schildklierweefsel heeft, dan is dit gehalte niet te vinden in uw bloed. In het kader van uw voorgeschiedenis is het belangrijk dat deze bloedwaarde regelmatig wordt gecontroleerd.

Thyrogen

Uw behandelend arts controleert uw gehalte thyreoglobuline tijdens het gebruik van Thyrax/Euthyrox. Dit is een goede basiscontrole. We adviseren om dit ook regelmatig gevoeliger te laten controleren. Ter voorbereiding op de gevoelige bloedcontrole krijgt u op 2 achtereenvolgende dagen het medicijn Thyrogen toegediend.

Thyrogen is een medicijn dat uw bloedwaarde TSH verhoogt. Het bootst als het ware na alsof u een periode van 4 tot 5 weken bent gestopt met thyrax.

Apotheek Zorg regelt alles met betrekking tot het leveren van het medicijn thyrogen en het regelen van een verpleegkundige die bij u thuis de injecties komt plaatsen. U hoeft zelf niets te ondernemen. Het is wel belangrijk dat u Thyrogen in de koelkast bewaart. Een verpleegkundige komt 2 ochtenden langs om u een injectie te geven.


Tijdens het onderzoek

Het bloedonderzoek komt aan op een precieze planning. De toediening van Thyrogen gebeurt op dag 1 en dag 2. Daarna is het zeer belangrijk dat de bloedafname op dag 5 gebeurt. lees meer

Tijdens het onderzoek

Het bloedonderzoek komt aan op een precieze planning. De toediening van Thyrogen gebeurt op dag 1 en dag 2. Daarna is het zeer belangrijk dat de bloedafname op dag 5 gebeurt. De bloedafname duurt maximaal 15 minuten.

Uitzondering

Het bloedonderzoek met de voorbereiding van Thyrogen is de meest toegepaste controle. U of de behandelend arts kunnen ook beweegredenen hebben om geen Thyrogen toe te dienen. In dit geval zult u dan 4 weken moeten stoppen met Thyrax. Dit hoort u tijdens de telefonische oproep.


Na het onderzoek

We bellen u binnen een week om de uitslag van het bloedonderzoek te bespreken. Als u op de eerstvolgende vrijdagochtend nog geen bericht heeft gehad, raden wij u aan zelf vrijdagmiddag contact met ons te zoeken.

Meer informatie


Afspraak maken of verzetten

U ontvangt een telefonische oproep. lees meer

Afspraak maken of verzetten

U ontvangt een telefonische oproep.

Verhinderd?

In verband met de precieze planning maken we in goed overleg met u een afspraak. Als u deze toch moet verzetten, dan is het noodzakelijk om alle afspraken te verzetten. Het kan zijn dat de injecties al zijn geplaatst. Bedenk daarom goed of het verzetten echt noodzakelijk is.
  • Medewerkers
  • Intranet