Patiëntenzorg Onderzoeken Jodiumretentie onderzoek

Wat is een jodiumretentie onderzoek?

Nadat u (in het verleden) een schildklieroperatie heeft ondergaan, onderzoeken we met radioactief jodium-131 of er nog schildklierweefsel in uw lichaam aanwezig is.

lees meer

Wat is een jodiumretentie onderzoek?

Nadat u (in het verleden) een schildklieroperatie heeft ondergaan, onderzoeken we of er nog resterend schildklierweefsel in uw lichaam aanwezig is. We doen dit met behulp van radioactief jodium-131. De schildklier is het enige orgaan in het menselijke lichaam dat jodium opneemt. Het jodium zendt straling uit die te vergelijken is met röntgenstraling, dit levert geen gevaar op voor uw gezondheid.


Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: D
Verdieping: -1
Route: 757 (geen aanmeldzuil)

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Nucleaire Geneeskunde
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Huispostnummer: 757

Op Nucleaire Geneeskunde is geen aanmeldzuil aanwezig.
U meldt zich aan bij de balie.

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw D, Verdieping -1 en volg route 757 (geen aanmeldzuil) (Nucleaire Geneeskunde)

Over het onderzoek


Voor de behandeling

Heeft u last van claustrofobie? Geef dit dan vóórbij aanvang van het onderzoek aan ons door. Zo nodig geeft de arts u dan een rustgevend medicijn geven.

lees meer

Voor de behandeling




Tijdens het onderzoek

Het onderzoek bestaat uit 2 delen:

Dag 1

We verrichten een meting ter controle op radioactieve stoffen en we nemen bloed bij u af. Mogelijk doen we ook een zwangerschapstest. De uitslag van de zwangerschapstest moet negatief zijn voor we verder kunnen gaan.
U krijgt een capsule ter grootte van een paracetamol-tablet. Hierin zit het radioactief jodium, dat in schildklierweefsel wordt opgenomen. Deze capsule moet u doorslikken en mag u niet stuk bijten. Wel mag u water gebruiken om deze capsule door te slikken.

Deze handelingen duren ongeveer 30 minuten. Hierna kunt u naar huis en u komt 4 dagen later terug, zodat het schildklierweefsel lang genoeg de tijd heeft om de stof op te nemen.

Dag 4

We doen een halsmeting en zetten met een scan uw gehele lichaam op de foto (zie afbeelding). Mogelijk maken we aansluitend ook een 3D-opname van uw hals en borstkas, ter verduidelijking van de lichaamsopname. Tijdens het maken van de foto’s ligt u op uw rug op een scanbed. De camera komt vlak boven uw gezicht/lichaam tot stilstand, zodat deze de minimale straling van het radioactief jodium goed op kan vangen. De foto’s geven zicht op de plaatsen waar de stof is opgenomen.

Na afloop bespreekt de nucleair geneeskundige de uitslag van het onderzoek en het verdere verloop van de behandeling met u. Het onderzoek en het gesprek met de arts nemen deze dag in totaal ongeveer 3 tot 4 uur in beslag.

Bijwerkingen

Omdat we een minimale hoeveelheid radioactief jodium-131 toedienen, zitten er geen bijwerkingen aan deze stof. Het jodium kan ook worden toegediend bij een jodiumallergie.

Radioactief jodium-131

  • Omdat we een zeer kleine hoeveelheid radioactief jodium-131 gebruiken tijdens het onderzoek, levert dit geen gevaar op voor uw of andermans gezondheid.
  • Radioactief jodium-131 zendt straling uit die te vergelijken is met röntgenstraling. Deze straling komt buiten het lichaam en daarmee kunnen we de halsmetingen verrichten en de foto’s maken.

Afspraak maken of verzetten

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek aan. U ontvangt een schriftelijke oproep.

lees meer

Afspraak maken of verzetten

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek bij ons aan. U ontvangt van ons een brief met details over de afspraak.

  • Moet uw onderzoek binnen 15 weken plaatsvinden, dan ontvangt u deze informatie zo snel mogelijk.
  • Heeft u met uw arts afgesproken dat het (controle-)onderzoek pas over een paar maanden gaat plaatsvinden, dan ontvangt u de informatie ongeveer 15 weken voor het onderzoek, niet eerder.

Belangrijk: op tijd komen voor uw onderzoek

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent voor uw onderzoek. Als u te laat komt, kan het onderzoek niet doorgaan. Dit komt omdat de radioactieve stof die we gebruiken snel zijn werking verliest. Dit heet de halfwaardetijd van de radioactieve stof.

Als u op de afgesproken tijd niet kunt komen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. We proberen dan meteen een nieuwe afspraak met u te maken.

Afspraak verzetten

De radioactieve stof die we gebruiken, wordt speciaal voor u gemaakt. Deze stof is kostbaar en kan maar kort bewaard worden. Als u uw afspraak niet kunt nakomen, informeer de afdeling Nucleaire Geneeskunde dan zo snel mogelijk, het liefst minimaal 3 werkdagen van tevoren. Dan kunnen we samen een nieuwe afspraak maken.

Meer informatie


Afspraak wijzigen

Wilt u uw afspraak wijzigen of afzeggen? Geef het aan in ’mijnRadboud’ of neem contact op met de afdeling of polikliniek waar u een afspraak heeft. 

inloggen mijnRadboud
  • Medewerkers
  • Intranet