Waarom een longscan?

Door het maken van foto's onderzoeken we uw longen en verzamelen we informatie over eventuele longafwijkingen.

Het onderzoek


Voor het onderzoek

Voorafgaand aan het onderzoek is het belangrijk rekening te houden met een aantal zaken, zoals zwangerschap en borstvoeding. lees meer

Voor het onderzoek

Eten, drinken en medicijnen

U hoeft niet nuchter te zijn voor dit onderzoek. Als u medicijnen gebruikt, kunt u deze innemen op
de gebruikelijke manier.

Kleding en sieraden

Kleding met (metalen) knopen, drukkers, sluithaakjes, beugels, ritsen of andere storende onderdelen zult u uit moeten trekken voor het onderzoek.

Begeleiding

De radioactieve stof die we aan patiƫnten toedienen, zendt straling uit. We verzoeken u daarom geen kinderen en/of zwangere vrouwen als begeleiding mee te nemen naar de afdeling Nucleaire Geneeskunde, ook niet als ze alleen in de wachtkamer verblijven.

Zwangerschap en borstvoeding

Als u zwanger bent, vragen we u contact op te nemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. We willen uw ongeboren kind liever niet blootstellen aan straling. Als u borstvoeding geeft, moet u tot 24 uur na het onderzoek de melk afkolven en weggooien.

Handicap

Als u een handicap heeft en verwacht dat het onderzoek hierdoor meer tijd en aandacht vraagt, verzoeken we u dit vooraf te melden. U kunt dit doen door contact op te nemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. We proberen hier zo veel mogelijk rekening mee te houden.


Tijdens het onderzoek

De radioactieve stof die we gebruiken, is technetium-99m-MAA. Uw longweefsel neemt dit op en het wordt uitgescheiden via uw urine. Vanwege de minimale hoeveelheid die we gebruiken, levert dit geen gevaar op voor uw of andermans gezondheid.

lees meer

Tijdens het onderzoek

De radioactieve stof die we gebruiken, is technetium-99m-MAA. Uw longweefsel neemt dit op. Vanwege de minimale hoeveelheid die we gebruiken, levert dit geen gevaar op voor uw of andermans gezondheid. De radioactieve stof heeft geen bijwerkingen en er is geen sprake van allergische reacties.

De Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige (MBB’er) haalt u op en geeft u uitleg over het onderzoek. We prikken met een kleine naald een bloedvat aan en dienen u de radioactieve vloeistof toe. Daarna maken we van verschillende richtingen foto’s van uw longen. Afhankelijk van het aantal richtingen neemt dit 5 tot 30 minuten in beslag.

Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug op een scanbed. De camera komt vlak boven uw lichaam tot stilstand, om de minimale straling van de radioactieve vloeistof goed op te vangen.

De totale duur van het onderzoek is maximaal 45 minuten.


Na het onderzoek

Als u de rest van de dag extra drinkt, bent u de radioactieve vloeistof sneller kwijt. De nucleair geneeskundige beoordeelt de opnamen op een later tijdstip en maakt een verslag van het onderzoek. Uw behandelend arts bespreekt de uitslag met u.

Meer informatie


Afspraak wijzigen

Wilt u uw afspraak wijzigen of afzeggen? Geef het aan in ’mijnRadboud’ of neem contact op met de afdeling of polikliniek waar u een afspraak heeft. 

inloggen mijnRadboud

Onderzoek Longscan bij kinderen

Met een CT-scan kunnen we de binnenkant van de longen van uw kind zien. Daarmee verzamelen we informatie over eventuele longafwijkingen. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet