Tijdens het onderzoek

U meldt zich op het afgesproken tijdstip aan de balie van Radiologie. De afdeling Radiologie is ongeveer 10 minuten lopen vanaf de hoofdingang. Als u hierbij hulp nodig heeft, kunt u zich melden bij de receptie in de hal. Een gastvrouw of -heer brengt u dan naar de afdeling. De vrouwelijke MBB-er (Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige) haalt u uit de wachtkamer. In de kleedkamer kleedt u zich van boven uit. Sieraden kunt u hier ook afdoen. In de onderzoekkamer stelt de MBB-er u enkele vragen. De antwoorden zijn belangrijk voor de Radioloog bij het beoordelen van de foto’s.

De MBB-er onderzoekt met haar handen uw borsten indien u zelf een knobbeltje of verdikking heeft gevoeld. Daarna maakt ze in totaal 4 foto’s: 2 foto’s van de linkerborst en 2 foto’s van de rechterborst. Voor het maken van de foto’s legt zij uw borst op een detectorplaat. Met een compressieplaat die aan het apparaat vastzit, wordt uw borst gedurende ongeveer een halve minuut vast gedrukt. Zo wordt ook het borstweefsel zoveel mogelijk gespreid.

De MBB-er kijkt of de foto’s gelukt zijn en laat ze aan een Radioloog zien. U wacht ondertussen op de gang of in het kleedkamertje. Dit kan ongeveer 15 minuten duren. Als er geen aanvullend onderzoek nodig is, kunt u direct naar huis.

Duur

In totaal duurt het onderzoek ongeveer 30 minuten.

Tomografie van de borst (3D mammografie)

In de meeste gevallen wordt er tegenwoordig een zogenaamde tomografie van de borsten gemaakt. We maken dan niet één grote opname, maar onder een hoek van 50 graden maken we 25 kleine opnames. Deze beelden voegen we samen tot een meer driedimensionaal (3D) beeld, dat nog meer details laat zien.

Echo

Ook kan de Radioloog besluiten dat er nog een aanvullende echo gemaakt moet worden. Bij een echo-onderzoek brengt de Radioloog wat gel aan op uw borst zodat de echo-kop goed over uw huid kan glijden.
Foto: echo van de buik


Wat is een mammografie?

Een mammografie is een röntgenonderzoek van de borst. Een laborant van de afdeling Radiologie maakt van elke borst twee röntgenfoto’s.

Contact

Afdeling Radiologie

(024) 361 45 25
contact

Het onderzoek


Voor het onderzoek

Voorafgaand aan het onderzoek is er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden.

lees meer

Voor het onderzoek

Voorbereiding

We raden u aan om voor boven- en onderlichaam gescheiden kleding te dragen, zoals broek of rok met trui of blouse. Tijdens het onderzoek is het bovenlichaam ontbloot. Voor het onderzoek geen bodylotion, crème, poeder of zinkzalf op het bovenlichaam gebruiken. Deodorant is geen probleem mits deze geen metaal(glittertjes) bevat.

Pijnlijk

Het helpt wanneer u 1 uur voordat het onderzoek begint 2 tabletten Paracetamol 500 mg inneemt. Neem géén Aspirine in.

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding is het klierweefsel in de borst gezwollen en zijn de foto’s moeilijker te beoordelen. Neem in dit geval contact op met uw behandelend arts. Het is mogelijk dat het onderzoek wordt uitgesteld of dat we eerst een echografisch onderzoek doen, gevolgd door een mammografie.

Borstprothese

Indien u een prothese heeft, kunnen er toch borstfoto’s worden gemaakt. De prothese kan de beoordeling van de foto’s bemoeilijken. Vaak zijn er extra foto’s nodig of een echografie.


Tijdens het onderzoek

De MBB-er onderzoekt met de handen de borsten indien u zelf een knobbeltje of verdikking heeft gevoeld. Daarna maakt deze in totaal 4 foto's.

lees meer

Na het onderzoek

Uw borsten en oksels kunnen soms nog wat pijnlijk aanvoelen na het maken van de foto’s.

lees meer

Na het onderzoek

Uw borsten en oksels kunnen soms nog wat pijnlijk aanvoelen na het maken van de foto’s.

Uitslag

De Radioloog bestudeert de foto’s en vergelijkt ze eventueel met vorige onderzoeken. Daarna wordt de informatie zo snel mogelijk doorgegeven aan uw behandelend arts. Deze geeft de uitslag door aan u.

Aanvullend onderzoek

Door de samenstelling van borst en klierweefsel geven de standaardfoto’s soms onvoldoende informatie en is aanvullend onderzoek nodig. Dit kan bestaan uit extra foto’s van een klein gebied van de borst, een echografie, punctie of een Magnetische Resonantie (MR). Rekent u erop dat deze onderzoeken meestal niet direct gedaan kunnen worden.

3D ECHO van de borst:

Het kan zijn dat we naar aanleiding van de mammografie of tomografie ook nog een echo van de borst moeten maken. De inhoud van de borst (de hoeveelheid klierweefsel) bepaalt of we u dit adviseren.

Wanneer we bij u een 3D echo van de borst(en) maken, doen we dit zoveel mogelijk aansluitend. Dit lukt echter niet altijd.

We brengen u naar een andere onderzoekskamer en we vragen u weer om uw bovenlichaam bloot te maken. U komt op een onderzoekstafel te liggen en de MBB-er bekijkt in welke houding precies bij u de echobeelden gemaakt moeten. We brengen een warme bodylotion op uw borst aan en plaatsen er een plaatje op de borst. Gedurende de opnametijd van ongeveer 1 minuut mag u niet spreken. We maken dan een soort echo filmpje. Dit gebeurt per borst in 3 verschillende richtingen.

Meer informatieNaar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

LET OP:
Wanneer met u is afgesproken dat u voor een onderzoek/behandeling moet worden opgenomen dan meldt u zich niet bij route 780, maar dan meldt u zich bij de verpleegafdeling waar u wordt opgenomen.
Indien u zich moet melden bij de afdeling Radiologie voor onderzoek/behandeling, meldt u zich dan 10 minuten voor het afgesproken tijdstip aan de balie van de afdeling Radiologie, route 780. De afdeling is ± 10 minuten lopen vanaf de hoofdingang van het ziekenhuis.

Bij aankomst in het ziekenhuis kunt u gebruik maken van ons gastenvervoer met de golfkar. De golfkar wordt gereden door vrijwilligers en is beschikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 8.00-17.00 uur.

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 780

Afspraak wijzigen

Wilt u uw afspraak wijzigen of afzeggen? Geef het aan in uw online medisch dossier ’mijnRadboud’ of neem contact op met de afdeling of polikliniek waar u een afspraak heeft. We plannen zo snel mogelijk een nieuwe afspraak met u in. inloggen mijnRadboud

Radiologie

Om te kunnen bepalen welke ziekte of aandoening u heeft, wordt vaak gebruik gemaakt van beeldvorming. We gebruiken röntgen (conventioneel en met CT-apparatuur), echografie en kernspinresonantie (MRI). Daarnaast voert de radioloog ook behandelingen uit, vooral angiointerventies.

lees meer

Borstkanker mamma­carcinoom

Borstkanker is een kwaadaardig gezwel in de borst. Symptomen van borstkanker kunnen zijn een knobbeltje of verdikking op uw borst, een ingetrokken tepel, bloederige afscheiding uit uw tepel en een verkleurde of warme borst.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet