Patiëntenzorg Onderzoeken Punctie van de borst

Over het onderzoek

We nemen een stukje weefsel uit uw borst om dat weefsel daarna verder te kunnen onderzoeken.

Voorbereiding

U mag de gehele dag vóór het onderzoek geen bodylotion, crème, poeder of zinkzalf op uw bovenlichaam gebruiken. Draag een stevige BH als u naar het onderzoek komt. lees meer

Voorbereiding

  • U mag de gehele dag vóór het onderzoek geen bodylotion, crème, poeder of zinkzalf op uw bovenlichaam gebruiken.
  • We verzoeken u enkele dagen van tevoren geen antistolling te gebruiken (in verband met een klein risico op een bloeding). Overleg dit nog even met uw arts. Let op: aspirine is ook een bloedverdunner
  • Deodorantgebruik is geen enkel probleem.
  • U mag een begeleider meenemen die u kan ondersteunen tijdens het onderzoek.
  • Neem 1 uur voor het onderzoek 2 tabletten Paracetamol 500 mg in (géén aspirine)

Kleding

Het gebruik van een goed passende en stevige bh na het onderzoek zorgt ervoor dat uw borst wat betere ondersteuning heeft en u het gebied van de biopsie wat ondersteunt. Omdat u uw bovenlichaam moet ontbloten, is het handig om deelbare kleding te dragen (zoals een rok of broek met een trui, vest of jas, in plaats van bijvoorbeeld een jurk of jumpsuit).

Geneesmiddelenpaspoort

Als u geneesmiddelen gebruikt, kunt u deze op de gebruikelijke manier en tijd innemen. Wij verzoeken u wel bij uw apotheek een geneesmiddelenpaspoort te halen en die mee te nemen naar uw afspraak. Lukt dit niet, dan kunt u zelf een lijstje van uw medicijnen maken en dit meenemen.

Zwangerschap en borstvoeding

Ongeboren kinderen zijn gevoelig voor röntgenstraling. Bent u zwanger, of denkt u zwanger te zijn, neem dan voor aanvang van het onderzoek contact op met de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde. In overleg met uw behandelend arts kan dan worden besloten het onderzoek uit te stellen. Als u zwanger bent of borstvoeding geeft, is het klierweefsel in uw borsten gezwollen. Het is daardoor moeilijker de röntgenopnames te beoordelen. Ook dit kan een reden zijn om het onderzoek uit te stellen.

Pijnstilling

Wij adviseren u om vooraf pijnstillers in te nemen. Niet elke pijnstiller is geschikt. lees meer

Pijnstilling

Wij adviseren u om vooraf pijnstillers in te nemen. U neemt deze in 1 uur voordat het onderzoek of de behandeling begint. Neemt u dan 2 tabletten paracetamol 500 mg.
Pijnstillers waar Acetylsalicylzuur in zit (zoals in Aspirine) zijn niet toegestaan, evenals ibuprofen, diclofenac of naproxen, omdat deze pijnstillers invloed hebben op de stolling.
Gebruikt u al pijnstilling? Overleg dan met uw behandelaar wat u dan het best kunt doen.

Het onderzoek

Het doel van de biopsie is om uit (het afwijkende deel van) uw borst enkele kleine stukjes weefsel (biopten) te nemen voor de patholoog. Die onderzoekt of het weefsel goedaardig of kwaadaardig is. lees meer

Het onderzoek

Het doel van de biopsie is om uit (het afwijkende deel van) uw borst enkele kleine stukjes weefsel (biopten) te nemen voor de patholoog. Die onderzoekt of het weefsel goedaardig of kwaadaardig is.

Er zijn verschillende technieken voor de biopsie van uw borst (mamma):

• Echogeleide biopsie van de mamma
Als de aandoening in de borst goed te zien is met echografie, kunnen we bepalen waar we het biopt moeten nemen en maken we een klein sneetje in uw huid. Met een biopsienaald nemen we een of meer biopten af.

• Stereotactische biopsie van de mamma
We gebruiken de mammograaf (een röntgenapparaat) met een stereotactisch computersysteem om de exacte plaats van de afwijking in de borst op te zoeken en bepalen dan welk stukje weefsel we moeten wegnemen. Hiervoor maken we een klein sneetje in uw huid. Als er sprake is van verkalking (calcificatie), laten we een marker (een klein titanium korreltje) in uw borst achter. Die geeft aan waar het weefsel weggenomen is.

• Biopsie met behulp van MRI

De duur van het onderzoek is 45 tot 60 minuten.

Na het onderzoek

Na afloop van het onderzoek vragen we u nog twintig tot dertig minuten plaats te nemen in de wachtkamer, in verband met eventuele onvoorziene complicaties. lees meer

Na het onderzoek

Na afloop van het onderzoek vragen we u nog twintig tot dertig minuten plaats te nemen in de wachtkamer, in verband met eventuele onvoorziene complicaties.

Houd er rekening mee dat uw borst wat gevoelig en/of blauw kan worden. Een koud kompres kan de zwelling wat verminderen. Bij pijn kunt u reguliere pijnstillers gebruiken (alleen paracetamol, géén aspirine of andere pijnstillers (!) vanwege bloedverdunnende werking). We adviseren u de rest van de dag van de biopsie niet (te warm) te douchen, te sporten of zware arbeid te verrichten. U kunt uw borst ondersteunen door (ook ’s nachts) een stevige bh te dragen. De zwaluwstaartjes en de wondpleister, die we gebruiken voor het wondje in uw borst, kunt u het best enkele dagen laten zitten.

Bijwerkingen

Soms treedt een onderhuidse nabloeding op. Dit ziet eruit als een blauwe plek en trekt na verloop van enkele weken weer weg. Bij langdurige pijn of zwelling verzoeken wij u contact op te nemen met de huisarts.

De uitslag

De uitslag van de biopten is binnen enkele dagen bekend. Uw behandelend arts zal de uitslag bij de eerstvolgende afspraak met u bespreken.

Verslag radiologisch onderzoek of behandeling in mijnRadboud

In mijnRadboud kunt u het verslag (geen beelden) inzien. lees meer

Verslag radiologisch onderzoek of behandeling in mijnRadboud

Nadat het onderzoek of de behandeling klaar is, bekijkt de radioloog de beelden. Hij doet dit soms dezelfde dag al, soms een paar dagen later. Hij maakt hiervan een verslag dat hij naar uw behandelaar stuurt. Uw behandelaar bekijkt dit verslag. Samen met de uitslagen van eventuele andere onderzoeken kan uw behandelaar een conclusie trekken. In mijnRadboud kunt u het verslag (geen beelden) inzien. Het verslag wordt 7 dagen nadat de radioloog het klaar heeft, zichtbaar gemaakt. In mijnRadboud bij ‘Uitslagen’ onder het tabblad ‘Mijn Dossier’ wordt het verslag getoond. Wat het verslag voor u betekent bespreekt uw behandelaar met u tijdens uw volgende afspraak.

Doordat er tijd kan zitten tussen het uitvoeren van het onderzoek en het maken van het verslag, staat de uitslag niet standaard 7 dagen na uw onderzoek in mijnRadboud, maar na 7 dagen + de tijd die de radioloog nodig heeft voor het maken van het verslag.

Bespreek vragen en opmerkingen met uw behandelaar

Radiologische verslagen zijn gemaakt voor uw behandelend arts. Hierdoor kan het voorkomen dat er voor u onbekende woorden worden gebruikt. Wij vragen u om niet zelfstandig conclusies te trekken op basis van de verslagen. Heeft u vragen over het verslag? Schrijf deze dan op en bespreek ze met uw behandelaar tijdens uw volgende afspraak. Uw behandelaar kan u dan meer vertellen over de betekenis van deze verslagen.

Wetenschappelijk onderzoek

Als uw onderzoek (deels) plaatsvindt in het kader van wetenschappelijk onderzoek, is de uitslag niet zichtbaar in mijnRadboud.


Verhinderd? Neem contact met ons op!

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek aan. U ontvangt een oproep. Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent, omdat anders het onderzoek niet kan doorgaan. lees meer

Verhinderd? Neem contact met ons op!

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek aan. U ontvangt een oproep. Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent, omdat anders het onderzoek niet kan doorgaan. Als u op de afgesproken tijd verhinderd bent, neem dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling Radiologie. We maken dan, als dat mogelijk is, meteen een nieuwe afspraak.


 

Contact

Afdeling Radiologie

(024) 361 45 29
contactformulier

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: D
Verdieping: 0
Route: 780

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

LET OP:
Wanneer met u is afgesproken dat u voor een onderzoek/behandeling moet worden opgenomen dan meldt u zich niet bij route 780, maar dan meldt u zich bij de verpleegafdeling waar u wordt opgenomen.
Indien u zich moet melden bij de afdeling Radiologie voor onderzoek/behandeling, meldt u zich dan 10 minuten voor het afgesproken tijdstip aan de balie van de afdeling Radiologie, route 780. De afdeling is ± 10 minuten lopen vanaf de hoofdingang van het ziekenhuis.

Bij aankomst in het ziekenhuis kunt u gebruik maken van ons gastenvervoer met de golfkar. De golfkar wordt gereden door vrijwilligers en is beschikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 8.00-17.00 uur.

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw D, Verdieping 0 en volg route 780
  • Medewerkers
  • Intranet