Verloop van het onderzoek

Onderzoek

U meldt zich op het afgesproken tijdstip aan de balie van Radiologie. De afdeling Radiologie is ongeveer 10 minuten lopen vanaf de hoofdingang. Als u hierbij hulp nodig heeft, kunt u zich melden bij de receptie in de hal. Hier wordt dan een gastvrouw of -heer geregeld die u naar de afdeling brengt. De vrouwelijke MBB-er (Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige) haalt u uit de wachtkamer. In de kleedkamer kleedt u zich van boven uit.
Sieraden kunt u hier ook afdoen. In de onderzoekkamer stelt de MBB-er u enkele vragen. De antwoorden zijn belangrijk voor de Radioloog bij het beoordelen van de foto’s.

De MBB-er onderzoekt met haar handen uw borsten indien u zelf een knobbeltje of verdikking heeft gevoeld. Daarna worden er in totaal vier foto’s gemaakt: twee foto’s van de linkerborst en twee foto’s van de rechterborst. Voor het maken van de foto’s legt zij uw borst op een detectorplaat. Met een compressieplaat die aan het apparaat vastzit, wordt uw borst gedurende ongeveer een halve minuut vast gedrukt. Zo wordt ook het borstweefsel zoveel mogelijk gespreid.

De MBB-er kijkt of de foto’s gelukt zijn en laat ze aan een Radioloog zien. U wacht ondertussen op de gang of in het kleedkamertje. Dit kan ongeveer vijftien minuten duren. Als er geen aanvullend onderzoek nodig is, kunt u direct naar huis.
 

Duur

In totaal duurt het onderzoek ongeveer dertig minuten.
 

Tomografie van de borst (3D mammografie)

In de meeste gevallen wordt er tegenwoordig een zogenaamde tomografie van de borsten gemaakt. Er wordt niet één “grote” opname gemaakt, maar onder een hoek van 50 graden worden er 25 “kleine” opnames gemaakt. Deze beelden worden samengevoegd tot een meer driedimensionaal (3D) beeld, dat nog meer details laat zien.

Echo

Ook kan de Radioloog besluiten dat er nog een aanvullende echo gemaakt moet worden. Bij een echo-onderzoek brengt de Radioloog wat gel aan op uw borst zodat de echo-kop goed over uw huid kan glijden.
Foto: echo van de buik

Wat is een mammografie?

Een mammografie is een röntgenonderzoek van de borst. Een laborant van de afdeling Radiologie maakt van elke borst twee röntgenfoto’s.

Een afspraak maken

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek aan. U ontvangt een oproep.

lees meer

Een afspraak maken

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek aan. U ontvangt een oproep.

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent, omdat anders het onderzoek niet
kan doorgaan. Als u op de afgesproken tijd verhinderd bent, neem dan zo snel
mogelijk contact op met de afdeling Radiologie. Er wordt dan, als dat mogelijk is,
meteen een nieuwe afspraak gemaakt.
 

Voorbereiding op het onderzoek

Voorafgaand aan het onderzoek is er een aantal zaken waar rekening mee gehouden dient te worden.

lees meer

Voorbereiding op het onderzoek

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding is het klierweefsel in de borst gezwollen en zijn de foto’s moeilijker te beoordelen. Neem in dit geval contact op met uw behandelend arts. Het is mogelijk dat het onderzoek wordt uitgesteld of dat eerst een echografisch onderzoek wordt gedaan, gevolgd door een mammografie.

Borstprothese

Indien u een prothese heeft kunnen er toch borstfoto’s worden gemaakt. De beoordeling van de foto’s kan door de prothese worden bemoeilijkt. Vaak zijn er extra foto’s nodig of een echografie.

Voorbereiding

We raden u aan om voor boven- en onderlichaam gescheiden kleding te dragen, zoals broek of rok met trui of blouse. Tijdens het onderzoek is het bovenlichaam ontbloot. Voor het onderzoek geen bodylotion, crème, poeder of zinkzalf op het bovenlichaam gebruiken. Deodorant is geen probleem mits deze geen metaal(glittertjes) bevat.

Pijnlijk

Het helpt wanneer u 1 uur voordat het onderzoek begint 2 tabletten Paracetamol 500 mg inneemt. Neem géén Aspirine in.
 

Verloop van het onderzoek

De MBB-er onderzoekt met de handen de borsten indien u zelf een knobbeltje of verdikking heeft gevoeld. Daarna worden er in totaal vier foto’s gemaakt.

lees meer

Na het onderzoek

Uw borsten en oksels kunnen soms nog wat pijnlijk aanvoelen na het maken van de foto’s.

lees meer

Na het onderzoek

Uw borsten en oksels kunnen soms nog wat pijnlijk aanvoelen na het maken van de foto’s.

Uitslag

De Radioloog bestudeert de foto’s en vergelijkt ze eventueel met vorige onderzoeken. Daarna wordt de informatie zo snel mogelijk doorgegeven aan uw behandelend arts. Deze geeft de uitslag door aan u.

Aanvullend onderzoek

Door de samenstelling van borst en klierweefsel geven de standaardfoto’s soms onvoldoende informatie en is aanvullend onderzoek nodig. Dit kan bestaan uit extra foto’s van een klein gebied van de borst, een echografie, punctie of een Magnetische Resonantie (MR). Rekent u erop dat deze onderzoeken meestal niet direct gedaan kunnen worden.

3D ECHO van de borst:

Het kan zijn dat er naar aanleiding van de mammografie of tomografie ook nog een echo van de borst gemaakt moet worden. De inhoud van de borst (de hoeveelheid klierweefsel) bepaalt of u dit geadviseerd wordt.
 
Wanneer er bij u een 3D echo van de borst(en) gemaakt moet worden, wordt geprobeerd  dat zoveel mogelijk aansluitend te doen, dit lukt echter niet altijd.
 
U wordt naar een andere onderzoekskamer gebracht en u wordt weer verzocht uw bovenlichaam bloot te maken.U komt op een onderzoekstafel te liggen en de MBB-er bekijkt in welke houding precies bij u de echobeelden gemaakt moeten. Er wordt warme bodylotion op uw borst aangebracht en dan wordt er een plaatje op de borst geplaatst. Gedurende de opname tijd van ongeveer 1 minuut mag u niet spreken en  er wordt dan een soort echo filmpje gemaakt. Dit gebeurt per borst in 3 verschillende richtingen.


 

Borstkanker mamma­carcinoom

Borstkanker is een kwaadaardig gezwel in de borst. Symptomen van borstkanker kunnen zijn een knobbeltje of verdikking op uw borst, een ingetrokken tepel, bloederige afscheiding uit uw tepel en een verkleurde of warme borst.

lees meer

Contact

Afdeling Radiologie

(024) 361 45 25
contact

Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Route: 780

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

LET OP:
Wanneer met u is afgesproken dat u voor een onderzoek/behandeling moet worden opgenomen dan meldt u zich niet bij route 780, maar dan meldt u zich bij de verpleegafdeling waar u wordt opgenomen.
Indien u zich moet melden bij de afdeling Radiologie voor onderzoek/behandeling, meldt u zich dan 10 minuten voor het afgesproken tijdstip aan de balie van de afdeling Radiologie, route 780. De afdeling is ± 10 minuten lopen vanaf de hoofdingang van het ziekenhuis.

Bij aankomst in het ziekenhuis kunt u gebruik maken van ons gastenvervoer met de golfkar. De golfkar wordt gereden door vrijwilligers en is beschikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 8.00-17.00 uur.

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 780

Radiologie

Om te kunnen bepalen welke ziekte of aandoening u heeft, wordt vaak gebruik gemaakt van beeldvorming. We gebruiken röntgen (conventioneel en met CT-apparatuur), echografie en kernspinresonantie (MRI). Daarnaast voert de radioloog ook behandelingen uit, vooral angiointerventies.

lees meer