Infectie­preventie en hygiëne veel gestelde vragen

Hier vindt u antwoorden op veel gestelde vragen over het voorkomen van een infectie en hygiëne.
 • Als u bent opgenomen in een ziekenhuis, kunt u een verminderde afweer hebben. Dit kan komen door een operatie of behandeling of gewoon omdat u ziek bent. Er kan dan een infectie optreden.

  lees meer


  Wat kan ik zelf doen om een infectie te voorkomen?

  Infecties worden veroorzaakt door micro-organismen. Micro-organismen is een verzamelnaam voor onder andere bacteriën, virussen en schimmels. Elk mens draagt miljarden micro-organismen met zich mee, vooral bacteriën. Van bepaalde micro-organismen kunt u ziek worden. Als u gezond bent, heeft u genoeg afweer hiertegen. Maar als uw afweer verminderd is, kan uw lijf zich niet zo goed meer beschermen tegen de ziekteverwekker. Als u bent opgenomen in een ziekenhuis, kunt u een verminderde afweer hebben. Dit kan komen door een operatie of behandeling of gewoon omdat u ziek bent. Er kan dan een infectie optreden. Signalen van infectie zijn roodheid, zwelling, koorts en pijn.

  Via onderstaande link ziet u wat zelf kan doen om een besmetting te voorkomen.
  https://www.radboudumc.nl/afdelingen/medische-microbiologie/onze-aandachtsgebieden/hygiene-infectie-preventie/wat-kunt-u-zelf-doen


 • Wat is MRSA en BRMO?

  MRSA

  De Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus, kortweg MRSA, is een stafylokok. Stafylokokken zijn bacteriën die veel voorkomen bij gezonde mensen, zonder dat zij daar last van hebben. De MRSA is een bijzondere stafylokok. Hij is ongevoelig (resistent) voor behandeling met de meeste antibiotica.

  Voor meer informatie klikt u hier.

  BRMO

  BRMO staat voor Bijzonder Resistente Micro-Organismen. Het zijn micro-organismen die resistent zijn tegen bepaalde antibiotica. We doen er alles aan om BRMO en de verspreiding ervan in ons ziekenhuis te voorkomen.

  Bij een ziekenhuisbezoek verzoeken wij u een vragenlijst in te vullen over MRSA en BRMO. Wij willen namelijk graag weten of u tot een risicogroep behoort van mensen die drager zijn van een resistente bacterie. Afhankelijk van de uitkomst van de vragenlijst kijken we of u getest moet worden op MRSA en/of BRMO.


 • Wanneer moet ik geïsoleerd verpleegd worden?

  Wanneer u een besmettelijke bacterie of virus bij u draagt, zullen we u apart verplegen: geïsoleerd verplegen. Zo zorgen we ervoor dat u andere patiënten niet kunt besmetten. Ook omgekeerd kan geïsoleerd verplegen nuttig zijn: als u een verminderde weerstand heeft en we verplegen u met isolatiemaatregelen, beschermen we u tegen ziekmakende bacteriën of virussen van andere patiënten of medewerkers.

  Meer informatie kunt u hier vinden.


 • Wat moet ik doen als ik in het buitenland in een ziekenhuis opgenomen ben geweest?

  Bij ieder opname in het ziekenhuis wordt er verzocht om een vragenlijst in te vullen over MRSA en BRMO. Er wordt dat nagegaan of u tot een risicogroep behoort van mensen die drager zijn van een resistentie bacterie. Afhankelijk van de uitkomst van deze vragenlijst kijken we of u getest moet worden op dragerschap.
 • Medewerkers
 • Intranet