Vaccinatie bij een cochleair implantaat (CI)

De RIVM richtlijn adviseert de volgende vaccinaties, ter bescherming tegen verschillende vormen van hersenvliesontsteking:

 • Vaccinatie tegen pneumokokken: 1 dosis geconjugeerd vaccin (Apexxnar 20)
 • Vaccinatie tegen meningokokken ACWY: 1 dosis Meningokokken ACWY (Nimenrix) tenzij patiënt deze korter dan 10 jaar geleden heeft gehad via het Rijksvaccinatieprogramma
 • Vaccinatie tegen Haemophilus influenzae type B (Hib): 1 dosis Haemophilus influenzae type B (Act-Hib) tenzij patient deze reeds heeft gehad. Over het algemeen geldt dit laatste voor iedereen geboren na 1992. 
 • Optioneel vaccinatie tegen meningokokken B: 1 dosis meningokokken B vaccin (Bexsero) minimaal 2 maanden later gevolgd door een 2e meningokokken B vaccin (Bexsero).

Bij voorkeur worden de vaccinaties minimaal 2 weken voor de operatie toegediend, of anders minimaal 2 weken na de operatie. 


Over de Reis- en Vaccinatiepoli

Heb je advies nodig rondom (RVP)vaccinaties? Ga je naar de (sub)tropen voor korte of lange tijd, voor werk of vakantie? Iedereen is welkom bij de Reis- en Vaccinatiepoli voor advies, vaccinaties, gezondheidsverklaringen en/of een recept voor malaria, hoogteziekte en/of antibiotica.

Lees meer

Over de Reis- en Vaccinatiepoli

Ga je naar de (sub)tropen voor korte of lange tijd, voor werk of vakantie? Iedereen is welkom bij de Reis- en Vaccinatiepoli voor advies, vaccinaties, gezondheidsverklaringen en/of een recept voor malaria, hoogteziekte en/of antibiotica (op indicatie). Niet alleen reizigers zijn welkom bij ons. Volwassenen en kinderen kunnen ook bij onze poli terecht wanneer het belangrijk is om na te denken over de timing van (rijksvaccinatieprogramma) vaccinaties en wanneer eventueel extra vaccinaties overwogen worden, bijvoorbeeld vanwege de start of het gebruik van afweeronderdrukkende medicijnen of vanwege aangeboren en/of chronische ziekten.

Ook worden kinderen of volwassenen met een tropische ziekte gezien.

Bekijk met onze vragenlijst of u in dit speciale spreekuur gezien moet worden.

Het Radboudumc heeft meer dan 50 jaar ervaring in tropengeneeskunde en is één van de expertisecentra in Nederland op dit gebied. Naast zorg voor patiënten met tropische ziekten wordt er wetenschappelijk onderzoek verricht naar ziekten als malaria, dengue en tuberculose. De internist- of kinder-infectiologen en andere specialisten die betrokken zijn bij de Reis- en Vaccinatiepoli hebben allen uitgebreide werkervaring in de tropen. Ook zijn er uitgebreide laboratoriumfaciliteiten voor diagnostiek naar tropische ziekten.

Zorg voor volwassen en kinderen met een afweerstoornis is een ander expertisegebied van de afdeling interne geneeskunde en kindergeneeskunde. Patiënten met een afweerstoornis zijn dan ook een speciale doelgroep van de Reis- en Vaccinatiepoli. Zij kunnen niet alleen bij ons terecht voor reisadvies maar bijvoorbeeld ook wanneer het belangrijk is om na te denken over de timing van (rijksvaccinatieprogramma) vaccinaties en wanneer eventueel extra vaccinaties overwogen worden, bijvoorbeeld vanwege de start of het gebruik van afweeronderdrukkende medicijnen.

Waarin verschillen wij?

De Reis- en Vaccinatiepoli is een universitair expertisecentrum op het gebied van reis- en tropengeneeskunde en vaccinatiezorg. Reis en vaccinatie advies wordt gegeven onder verantwoordelijkheid van academisch medisch-specialisten en gespecialiseerde verpleegkundigen. We richten ons op iedereen die op reis gaat en onze zorg houdt niet op bij vertrek. Mensen met klachten ten gevolge van een reis kunnen bij ons terecht voor academische zorg.

Ook bieden wij speciale spreekuren aan in combinatie met gespecialiseerde (kinder)infectiologen. Niet alleen voor reisadvies maar ook voor vaccinatie advies buiten reizen om.  

Afspraak maken verwijs­informatie en contact

U kunt online of telefonisch een afspraak maken.

Lees meer

Afspraak maken verwijs­informatie en contact

Iedereen is van harte welkom bij de Reis- en Vaccinatiepoli. 'Gezonde reizigers' – kinderen en volwassenen – kunnen voor een nieuwe afspraak online (herhalingsafspraak alleen telefonisch) of telefonisch een afspraak maken. U krijgt een bevesting via de mail met daarin een link naar het intakeformulier. Deze s.v.p. minimaal één dag voor de afspraak invullen. 

Gebruikt u medicijnen of heeft u bijzonderheden in uw gezondheid, bekijk dan met onze vragenlijst of u een 'bijzondere reiziger' bent. Mocht dit het geval zijn of u twijfelt neem dan eerst contact met ons op voordat u online een afspraak maakt. Telefoonnummer: (024) 36 15 400, optie 5 met keuze 3 binnen het keuzemenu (tussen 8.30 en 12.00 en tussen 13.00 en 17.00 uur).

Spreekuur volwassenen en kinderen met een chronische ziekte

Er is een apart spreekuur voor reis- en/of vaccinatie advies. Op dit spreekuur krijgt u tijdens een 45-60 minuten durend consult advies van een gespecialiseerd verpleegkundige en (kinder)infectioloog.

De behandelend specialist of huisarts kan doorverwijzen naar dit spreekuur. In geval van reizen maakt u het liefst zo vroeg mogelijk (bij voorkeur 3 maanden) voor uw reis een afspraak. Sommige vaccinaties werken namelijk niet direct of hun effect moet gecontroleerd worden. Twijfelt u of u bepaalde landen beter kunt mijden (bijvoorbeeld landen waar gele koorts voorkomt), dan kunt u het beste een afspraak maken voordat u uw reis boekt. Heeft u al een geel vaccinatieboekje, neemt u dit dan mee naar de afspraak. Een bezoek aan het spreekuur met de (kinder)infectioloog wordt vergoed door uw ziektekostenverzekeraar. Of eventueel benodigde vaccinaties en medicijnen ook vergoed worden hangt af van uw polis.

Verwijsprocedure

Verwijs uw patiënt naar de Reis- en Vaccinatiepoli door een mail te sturen naar vaccinatiepoli@radboudumc.nl. Indien u intern (binnen het Radboudumc) verwijst, kan de verwijzing ook via Epic gestuurd worden, voor volwassenen gericht aan afdeling AIG, voor kinderen gericht aan de afdeling kinderinfectieziekten/immunologie.Bezoekadres

Algemeen bezoekadres

Radboudumc, route 678, kamer 144.
Hoofdingang, gebouw A, verdieping 1, plein A1 Oost.
Aanmelden is niet nodig, u kunt plaatsnemen in de wachtkamer achter het glas voor de spreekkamer.

Geert Grooteplein 10
6525 GA Nijmegen
vaccinatiepoli@radboudumc.nl
024-3615400

Bezoekadres 'bijzondere reizigers'

Radboudumc, route 678.
Hoofdingang, gebouw A, verdieping 1, plein A1 Oost.

Geert Grooteplein 10
6525 GA Nijmegen
vaccinatiepoli@radboudumc.nl
024-3616504

Uw behandelend specialist, of huisarts kan u doorverwijzen naar dit spreekuur. Met een verwijzing kunt u ook zelf een afspraak maken.

Routebeschrijving

In de parkeergarage bij de hoofdingang kunt u 24 uur per dag uw auto kwijt. Bij de ingang van de garage neemt u een kaartje. In de parkeergarage bevinden zich vijf betaalautomaten. U kunt contant betalen of met de pinpas.

Vanaf het Centraal Station Nijmegen (NS) vertrekken diverse bussen die stoppen bij het Radboudumc. De speciale ‘Heyendaalshuttle’ vertrekt in de spitsuren elke vier minuten. Stap uit bij de halte: Radboudumc. 


Kostenoverzicht en vergoedingen

Wanneer u op het spreekuur komt, zijn hier kosten aan verbonden. U betaalt altijd consultkosten en de kosten van de eventuele vaccinatie(s) of onderzoek(en). Het kan zijn dat uw zorgverzekering de kosten geheel, gedeeltelijk of niet vergoedt.

lees meer

Kostenoverzicht en vergoedingen

Wanneer u op het reizigersspreekuur komt, zijn hier kosten aan verbonden. Net als bij een huisarts, betaalt u consultkosten bij elke afspraak en de kosten van de evt. vaccinatie(s). Het kan zijn dat uw zorgverzekering de kosten geheel, gedeeltelijk of niet vergoedt, dit verschilt per (aanvullende) verzekering. U kunt dit opzoeken op www.vergoedingscalculator.nl.

U kunt alleen betalen met pin of creditcard.

Kostenoverzicht

Consulten  
Consult nieuwe reis < 3 maanden € 27
Consult nieuwe reis kinderen t/m 15 jaar € 17
Consult nieuwe reis > 3 maanden € 35
Consult herhalingsvaccinatie € 16
Consult gezondheidsverklaring € 35
Consult medisch (arts) € 65
Consult malaria uitleg/recept € 20
Administratiekosten € 16


Vaccinaties

BCG (Tuberculose) 1 persoon € 92
BCG (Tuberculose) vanaf 2 personen € 59
BMR: Bof Mazelen Rode Hond (M-M-RvaqPro) € 38
Buiktyfus (Typhim Vi) € 49
DTP: Difterie Tetanus Polio (Revaxis) * € 29
DTKP: Difterie Tetanus Kinkhoest Polio (Boosterix) € 49
Gele koorts (Stamaril) € 69
Gordelroos (Shingrix) € 207
Griepvaccinatie (Influenza) € 28
Hepatitis A (Havrix) € 57
Hepatitis A junior t/m 15 jaar (Havrix Jr.) € 47
Hepatitis A immunoglobuline per 2ml € 130
Hepatitis A/B combinatie (Twinrix) * € 65
Hepatitis A/B combinatie junior t/m 15 jaar (Ambirix) * € 65
Hepatitis B (Engerix) * € 53
Hepatitis (Fendrix) * € 64,50
HIB (Acti-HIB) € 48
Japanse Encefalitis (Ixiaro) * Op bestelling € 147
Meningitis ACWY (Nimenrix) € 69
Meningitis B (Bexsero) Op bestelling € 116,50
Pneumokokken 23 (Pneumo23) € 47
Pneumokokken 13 (Prevenar13) € 102
Rabiës (Rabipur) 2steps versie intracutaan * alleen op ma/vrij € 50
Rabiës (Rabipur) intramusculair * € 84
Tekenencefalitis (FSME) * Junior t/m 15 jaar op bestelling € 65
Waterpokken (Provarivax) * € 81

* (eventueel) meerdere vaccinaties voor de reis nodig
Overige verrichtingen

Bloedonderzoek Hepatitis A doorgemaakt € 43
Bloedonderzoek Hepatitis B doorgemaakt € 43
Bloedonderzoek antistoffen na vaccinatie(s) Hepatitis A € 43
Bloedonderzoek antistoffen na vaccinaties Hepatitis B € 43
Bloedonderzoek IGRA (Tuberculose) incl. verklaring € 101
MRSA combikweek keel/neus exclusief consult/verklaring € 47
SARS-COV-2 PCR (Coronakweek) incl. consult € 92,50
SARS-COV-2 PCR (Coronakweek) incl. verklaring en consult € 117,50
SARS-COV-2 PCR (Coronakweek) incl. verklaring en consult, weekend                                   € 137,50
Bloedonderzoek antistoffen SARS-COV-2 IgG (Coronabloedbepaling) € 39
Covid-19 sneltest inclusief verklaring/reisdocument € 29,50
Tuberculine huidtest: Mantoux (Tuberculose) incl. verklaring € 32
Thoraxfoto € 79


Diversen

Muggenspray 15ml (Careplus) € 3,50
Muggenspray 60ml (Careplus)                         € 12
Muggenspray 200ml (Careplus) € 22
Klamboe 1-2 personen (Careplus) € 44
Vaccinatiepaspoort € 5,50
Bloedgroep + Rhesus € 35

'Over de grens met diabetes'

Nu verkrijgbaar: het boek ‘Over de grens met diabetes’ van Inge Verhagen. lees meer

'Over de grens met diabetes'

In ‘Over de grens met diabetes’ omschrijft Inge haar leven en ervaringen met type 1 diabetes gedurende de afgelopen 21 jaar. “Van diabetes heb je nooit vakantie, dus waarom zou je ervoor thuisblijven..?” kopt Inge op de cover van haar boek. In de 21 jaar dat Inge Type 1 Diabetes heeft, heeft ze enorm veel gereisd. Voor stages, werk en vakanties trok ze de hele wereld over. Haar ervaringen omschrijft ze in het boek. Ook deelt ze paklijsten, tips en adviezen voor reizen met Type 1, die ze samen met internisten en diabetesverpleegkundigen heeft opgesteld. Inge is zelf werkzaam als reizigersverpleegkundige op de Reis- en Vaccinatiepoli. Het doel van het boek is mensen met insuline-afhankelijke diabetes op een veilige manier op reis te laten gaan en gezond weer terug te laten komen. Daarnaast is het boek is ook heel interessant om te lezen voor mensen zonder diabetes. Het geeft een idee van wat 24/7 leven met diabetes inhoudt.

Alle opbrengsten van het boek gaan naar JDRF Nederland. Een boek kost 10 euro en kan besteld worden via de website van de JDRF of, zonder verzendkosten, worden gekocht bij de Reis- en Vaccinatiepoli.

Lees het persbericht dat verschenen is over dit boek.


Vaccinatie bij een cochleair implantaat (CI)

Bekijk hier welke vaccinaties worden geadviseerd ter bescherming tegen verschillende vormen van hersenvliesontsteking.

lees meer

Actueel

Lees hier de actuele nieuwsberichten voor reizigers. naar nieuws

Reisapotheek

Het is verstandig een reisapotheek mee te nemen afgestemd op uw reis en persoonlijke situatie. Hiervoor kunt u de checklist gebruiken. lees meer

Reisapotheek

Het is verstandig een reisapotheek mee te nemen afgestemd op uw reis en persoonlijke situatie. Hiervoor kunt u de onderstaande checklist gebruiken.

 • ORS tegen uitdroging bij diarree. Neem genoeg ORS mee om uzelf zo nodig twee dagen te kunnen behandelen.
 • Stopmiddel met 'Loperamide tegen diarree voor noodsitaties (niet voor kinderen!).
 • Insectenwerend middel met DEET of Lemon-Eucalyptus (voor kinderen alleen Lemon-Eucalyptus)
 • Malariatabletten als deze zijn voorgeschreven.
 • Geïnpregneerd muskietennet.
 • Condooms: neem voldoende condooms (en glijmiddel) mee. Condooms zijn in veel landen moeilijk verkrijgbaar en niet altijd betrouwbaar.
 • Zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor.
 • EHBO-artikelen. Neem EHBO artikelen mee, aangepast aan de aard van uw reis.
 • Een teken pincet.
 • Betadinezalf is een zeer geschikt middel om nieuwe wondjes te desinfecteren, maar ook om reeds onstoken wondjes te behandelen.
 • Een crème tegen jeuk.
 • Pijnstiller en koortsverlagend middel: Paracetamol.
 • Een koortstermometer.
 • Middel tegen ‘bekende problemen’: als u bijvoorbeeld tijdens vakanties vaak last hebt van een blaasonsteking, doet u er goed aan uw huisarts om een behandelingskuur te vragen voor het geval het u ook deze reis overkomt.
 • Eventuele neusdruppels of oordopjes tegen een verstopte neus bij vliegreizen (dichtzittende oren tijdens opstijgen en dalen); meestal is geeuwen of slikken echter wel voldoende.
 • Middel tegen lucht-, zee en wagenziekte (bijvoorbeeld cyclizine, werkt ongeveer 6 uur: of meclozine, werkt 8-24 uur). Houd het in de handbagage en neem een dergelijk middel 1 tot 2 uur voor vertrek.
 • Gebruikt u eigen medicijnen? Neem voldoende voorraad mee, bewaar de bijsluiters en gebruiktsaanwijzingen bij het medicijn en regel een medisch paspoort om problemen bij de douane te voorkomen. Kijk ook op www.hetcak.nl. Tip: Neem medicatie voor de eerste week mee in de handbabage en verdeel uw medicijnen over verschillende koffers/tassen i.v.m. mogelijk zoekraken van bagagestukken.

In het geval van een zwangerschap, enkele aanvullingen:

 • Gebruik geen stopmiddelen (loperamide).
 • Insectenwerend middel met DEET max. 30%.
 • Een middel tegen vaginale schimmelinfectie.

Vaccineren voor start afweer­onderdrukkende medicijnen

Door afweeronderdrukkende medicijnen wordt iemand vatbaarder voor infecties. Ook kunnen deze medicijnen de beschermende werking van vaccinaties verminderen. Dit kan gevolgen hebben voor reizen naar de (sub)tropen. Sommige (reis)vaccinaties mogen niet toegediend worden. lees meer

Voor, tijdens en na de reis

Maak een afspraak zodra u een reis heeft geboekt. Het liefst 6 weken voor vertrek. Gaat u langdurig reizen, emigreren, werken of stage te lopen? Neem dan zo vroeg mogelijk contact met ons op, bij voorkeur 7 maanden voor de reis. lees meer

Bijwerkingen van vaccinaties

In de meeste gevallen heeft u na vaccinatie of helemaal geen bijwerkingen of slechts weinig last. De meest voorkomende bijwerkingen zijn roodheid, pijn of een harde plek op de plaats van inspuiting, een stijve pijnlijke spier, lichte koorts. lees meer

Bijwerkingen van vaccinaties

In de meeste gevallen heeft u na vaccinatie of helemaal geen bijwerkingen of slechts weinig last. De meest voorkomende bijwerkingen zijn roodheid, pijn of een harde plek op de plaats van inspuiting, een stijve pijnlijke spier, lichte koorts. Deze bijwerkingen ontstaan op de dag van de vaccinatie en duren doorgaans niet langer dan twee dagen.

Gele koorts is hierop een uitzondering. Eventuele bijwerkingen hiervan ontstaan meestal pas vijf tot tien dagen na vaccinatie.

Als u last van bijwerkingen heeft, is het meestal niet nodig om naar de dokter te gaan. Een rode, pijnlijke plek op de plaatst van de prik kunt u behandelen met een nat verband en zo nodig een pijnstiller. Ook bij geringe temperatuur verhoging hoeft u geen arts te bellen. Een koortswerend middel (bijvoorbeeld paracetamol) kan helpen.

Als de bijwerkingen langer duren of heviger zijn dan hierboven staat beschreven neem dan contact op met de huisarts. Niet iedere klacht wordt door de vaccinatie veroorzaakt. U kunt bijvoorbeeld toevallig ook net een infectie opgelopen hebben.

Als bij u een bloedmonster is afgenomen via een prik in de elleboogplooi is het niet altijd te vermijden dat daarna een bloeduitstorting ontstaat.
 

Ziekten risico op reis

Bekijk hier op welke ziekten u risico loopt wanneer u op reis bent lees meer

Zwanger op reis

Een goede afweging van voor- en nadelen van de reis is in dit geval extra belangrijk. lees meer

Zwanger op reis

Een verre reis maken is de laatste jaren steeds gemakkelijker en aantrekkelijker geworden. Ook zwangeren of vrouwen die op korte termijn een zwangerschapswens hebben, reizen vaker naar de (sub) tropen dan vroeger.
Een goede afweging van voor- en nadelen van de reis is in dit geval extra belangrijk. In de (sub) tropen loopt u gemakkelijker infectieziekten op die soms extra risico’s meebrengen voor u en uw ongeboren kind. Malaria kan tijdens de zwangerschap ernstiger verlopen en geeft een verhoogde kans op een miskraam. Let ook op gebieden waar Zika voorkomt. Bovendien is de kwaliteit van de medische voorzieningen wisselend.
Overleg met de Reis- en Vaccinatiepoli, huisarts of specialist of een verblijf in risico gebieden verantwoord is.

Inenting

Van veel vaccinaties is bekend dat ze tijdens de zwangerschap veilig kunnen worden toegediend. Dat geldt onder andere voor het DTP-vaccin, het vaccin tegen buiktyfus en het hepatitis A en hepatitis B vaccin.
De gele koorts vaccinaties worden bij voorkeur niet tijdens de zwangerschap gegeven.

Vliegreizen

Vliegen is doorgaans geen probleem. De luchtdruk in de vliegtuigcabine is hoog genoeg om het ongeboren kind van voldoende zuurstof te voorzien. Als u echter ooit trombose heeft gehad of als u ernstige bloedarmoede heeft, moet u zich afvragen of het verstandig is dat u een vliegreis gaat maken. Bespreek dit met uw verloskundige, huisarts of gynaecoloog.

Vliegtuigmaatschappijen willen geen vrouwen vervoeren die langer dan 32 a 36 weken zwanger zijn om de kans op een bevallig in de lucht te vermijden. Iedere luchtvaartmaatschappij voert hierin haar eigen beleid en het is dan ook raadzaam dat u zich hierover goed informeert bij het reserveren van de vlucht.
TIP: In het vliegtuig is een zichtplaats aan het gangpad voor zwangeren het handigst. Het levert iets meer beenruimte op en u kunt zo nu en dan een stukje lopen of de beenspieren aanspannen om trombosevorming in de bloedvaten te voorkomen.
Probeer tijdens de vlucht voldoende water te drinken omdat de lucht in een vliegtuig vaak veel droger is.

Diarree

Tijdens de zwangerschap kan reizigersdiarree aanleiding geven tot uidroging. Voorkomen is ook hier beter dan genezen. Past u daarom nauwkeurig de hygiëneregels toe. U mag tijdens de zwangerschap geen stopmiddel (loperamide) gebruiken.

Verkeer

Auto-ongevallen komen veel voor; draag daarom altijd een veiligheidsgordel. Als u betrokken raakt bij een auto-ongeval is het verstandig om altijd een arts te raadplegen, ook na een ogenschijnlijk gering ongeval en ook als u daarna (nog) geen klachten ervaart. Zorg dat u goed verzekerd bent!


Met jonge kinderen op reis

Jonge kinderen lopen gemakkelijker dan volwassenen een infectieziekte op. Dat maakt hen kwetsbaarder tijdens reizen in de (sub)tropen. lees meer

Met jonge kinderen op reis

Eten en drinken, voorkomen van reizigersdiarree

Borstvoeding is ook op reis de meest veilige voeding voor uw kind. Voor de bereiding van voedsel en voor flesvoeding gelden de algemene hygiëneregels. Gebruik alleen gekookte of gepasteuriseerde melk.

Verzorging van uw kind, voorkomen van reizigersdiarree

Moeding uw kind aan regelmatig de handen te wassen, in het bijzonder na het toiletgebruik en voor het eten. Let erop dat uw kind bij het wassen in bad geen badwater inslikt, dit geldt ook voor zwembadjes gevuld met leidingwater. Let erop dat uw kind zo min mogelijk voorwerpen in de mond stopt.

Behandeling van diarree

Vooral bij jonge kinderen is het belangrijk uitdroging te voorkomen. Gebruik hiervoor ORS speciaal voor kinderen en maak het aan volgens de bijsluiter. Geeft naast ORS ook de gewone voeding. Gebruik bij voorkeur geen stopmiddelen (loperamide) bij kinderen, in ieder geval nooit bij kinderen onder de 2 jaar. Ook niet bij oudere kinderen als de diarree gepaard gaat met koorts of als de ontlasting bloed en/ of slijm bevat.
Is uw kind twee jaar of jonger, raadpleeg dan een arts als de onderstaande klachten langer dan drie dagen aanhouden. Neem ook contact op met een arts bij:
 • Frequente waterdunne diarree
 • Diarree met bloed en/of slijm
 • Diarree met 39 graden koorts of hoger
 • Als uw kind slecht drinkt of het opgedronken vocht niet opneemt maar weer uitspuugt.

Voorkomen van muggenbeten en insectensteken

Bij jonge kinderen kunnen ziekten zoals malaria ernstiger en sneller verlopen dan bij een volwassene. Bovendien zijn de behandelmogelijkheden beperkter, omdat sommige geneesmiddelen niet geschikt zijn voor jonge kinderen.

Gebruik een muggenwerend middel met DEET (vanaf >2jaar)  of Lemon eucalyptus. Smeer de handen van het kind er niet mee in, het middel kan op die manier niet in ogen of mond terecht komen.
Laat het kind onder een – bij voorkeur geïmpregneerde – klamboe slapen. Er zijn ook speciale wiegenklamboes in de handel. Als uw kinderen in een muggenvrije ruimte verblijven of onder een klamboe slapen, kunt u de DEET of Lemon eucalyptus van de huid afwassen.

Gebruik van malariatabletten

Een kind kan moeite hebben bij het slikken van tabletten. U mag de tabletten fijnmaken en in een hap zoet eten doen, oplossen in schoon water of in afgekolfde borstvoeding.
Zon
De huid van kinderen is zeer gevoelig voor verbranding door de zon. Overmatige blootstelling aan de zon op jonge leeftijd verhoogt de kans op huidkanker op latere leeftijd. Bescherm uw kind tegen zonverbranding. Gebruik bij kinderen een zonnebrandcrème met extra hoge factor.

Niet op blote voeten

Laat kinderen niet op blote voeten buiten of in het zeewater spelen. Er kunnen parasieten via de voeten in het lichaam komen. In zee komen koraal en zee-egels voor.

De vliegreis

Kinderen ouders dan twee weken kunnen mee in het vliegtuig. Bij het stijgen en dalen kan het kind oorpijn krijgen. Laat uw kind daarom tijdens het stijgen en dalen sabbelen; geef borstvoeding of een snoepje. Gebruik eventueel neusdruppels voor kinderen, bijvoorbeeld Otrivin®, Nasivin® xylometazoline. Zorg ervoor dat uw kind voldoende drinkt, want in de cabine is de lucht droog.

Medicijnen mee op reis

Medicijnen die onder de Opiumwet vallen, kunt u niet zomaar meenemen op reis. Op de website van het CAK vindt u welke verklaring u nodig heeft. naar de website

Privacy

Het Radboudumc respecteert uw privacy en draagt er zorg voor dat uw persoonlijke gegevens altijd vertrouwelijk en in overeenstemming met de privacywetgeving worden behandeld. We streven er naar om de privacy van patiënten, bezoekers en medewerkers zo goed mogelijk te waarborgen. lees meer

Bijzondere reizigers


Kinderen

Op het speciale kinder-spreekuur van de Radboudumc Reis- en Vaccinatiepoli gaan we met u en uw kinderen in gesprek.

lees meer

Kinderen

Een mooie reis maken met kinderen; wij helpen u er graag bij. Jonge kinderen hebben nog geen volgroeid afweersysteem, waardoor er soms andere maatregelen nodig zijn om hen te beschermen dan bij volwassenen. Wanneer kinderen met een chronische aandoening op reis gaan, is het extra belangrijk om goed na te denken over geschikte bestemmingen en voorzorgsmaatregelen. Ook wanneer kinderen niet gaan reizen, maar wel hun rijksvaccinatieprogramma vaccins krijgen terwijl zij een chronische aandoening hebben, kan het belangrijk zijn na te denken of andere maatregelen – bijvoorbeeld het geven van extra vaccinaties of juist het uitstellen van sommige vaccins – nodig zijn. Op het speciale kinder-spreekuur van de Radboudumc Reis- en Vaccinatiepoli gaan we met u en uw kinderen in gesprek over deze vragen.


Ben ik een bijzondere reiziger?

Check hier of u een bijzondere reiziger bent. Wanneer u één of meer vragen met 'ja' beantwoordt, behoort u tot de categorie 'bijzondere reizigers'.

lees meer

Ben ik een bijzondere reiziger?

 1. Heeft u een chronische ziekte zoals Reuma, Colitis Ulcerosa/ziekte van Crohn, Multiple Sclerosis of Psoriasis en heeft u daar in het verleden en/of op dit moment medicijnen voor?
 2. Bent u in de afgelopen drie maanden behandeld voor kanker of heeft u ooit een orgaan- of beenmergtransplantatie ondergaan?
 3. Gebruikt u afweeronderdrukkende medicijnen? Voorbeelden hiervan zijn corticosteroïden (prednison)*, ciclosporine, azathioprine, mycofenolaatmofetil, tacrolimus, methotrexaat, anti-TNF-alfa middelen (infliximab, adalimumab), leflunomide, basiliximab, dacluzimab, muromomab, cyclofosfamide. *bij alleen gebruik van corticosteroid inhalaties of huidzalf kunt u “nee” beantwoorden.
 4. Heeft u een aangeboren of verworven aandoening van uw afweersysteem, bijvoorbeeld hypogammaglobulinemie of een HIV-infectie?
 5. Heeft u geen of onvoldoende miltfunctie?
 6. Heeft u een chronische aandoening van uw lever of nieren?

Indien u één of meer vragen hierboven met ja beantwoordt, behoort u tot de categorie “bijzondere reizigers”. 

U kunt een e-mail sturen naar vaccinatiepoli@radboudumc.nl. U krijgt zo snel mogelijk een reactie of u (reis)advies kunt krijgen bij de algemene Reis- en Vaccinatiepoli of op het speciale spreekuur met de (kinder)infectioloog.


Risico's bij reizen met een chronische ziekte

Reizen met een chronische ziekte is vaak goed mogelijk. Het is wel extra belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan. lees meer
 • Medewerkers
 • Intranet