Reis- en Vaccinatiepoli Veelgestelde vragen

Vragen over de Reis- en Vaccinatiepoli

 • Ja, iedereen is van harte welkom bij ons.

  lees meer


  Kan iedereen bij de Reis- en Vaccinatiepoli een afspraak maken?

  Ja, iedereen is van harte welkom bij ons.


 • Kan ik ook ’s avonds terecht bij de RTC?

  Voor klanten die overdag moeilijk een afspraak kunnen maken hebben wij op maandag tot 19.00 uur een avondspreekuur.

 • Hoe lang van te voren moet ik me laten vaccineren?

  Neem contact met ons op zodra u een reis hebt geboekt. Gaat u langdurig reizen, emigreren, werken of stage te lopen? Neem dan zo vroeg mogelijk contact op, bij voorkeur 7 maanden voor de reis. Ook als u korter voor de reis komt kunnen we u nog goed vaccineren, dus maak altijd een afspraak.
  Let op: ook als u op korte termijn of onverwacht op reis gaat of ‘last-minute’ hebt geboekt heeft vaccineren nog zin.
   

 • Ik heb prikangst, kan ik pillen krijgen in plaats van prikken?

  Prikangst mag nooit de reden zijn om onbeschermd op vakantie te gaan. Er zijn helaas geen pillen die de vaccinaties vervangen. De RTC heeft veel ervaring met het geven van vaccinaties en samen vinden we altijd een oplossing.
  Zorg er altijd voor dat u iets gegeten heeft voordat u komt. Angst in combinatie met een lege maag is vaak de oorzaak van flauwvallen.
  Geef van tevoren aan dat u angst heeft voor prikken. Wij kunnen hier dan rekening mee houden zodat we voldoende tijd voor u hebben.
   

 • Kan ik bijwerkingen verwachten van de vaccinaties?

  Gewoonlijk heeft u na een vaccinatie weinig of geen last van bijwerkingen. Krijgt u toch last van bijwerkingen dan zijn deze vaak licht van aard. Bijwerkingen zoals een pijnlijke en stijve spier, lichte koorts of roodheid zijn vaak na enkele dagen voorbij. Mocht u toch andere bijwerkingen krijgen en dit niet vertrouwen neem dan contact met ons op.
   

 • Op internet vind ik dat er verplichte en een aanbevolen vaccinaties zijn. Wat is het verschil?

  Een verplichte vaccinatie is een vaccinatie die een land zelf verplicht stelt. Deze is bedoeld om de eigen bevolking te beschermen tegen import van besmettelijke ziekten. Zonder zo’n verplichte vaccinatie mag u een land niet in. Een voorbeeld van een vaccinatie die voor sommige landen verplicht is is de gele koortsvaccinatie.

 • Ik ben mijn vaccinatieboekje kwijt. Heeft de RTC gegevens van mijn eerdere vaccinaties geregistreerd?

  De vaccinaties die u bij ons heeft gekregen zijn opgeslagen in ons digitale dossier vanaf midden 2012. U kunt ons mailen om deze gegevens op de vragen en/of tegen betaling een nieuw vaccinatieboekje te ontvangen.

 • Kan ik al mijn medicijnen zomaar mee op reis nemen?

  Vraag bij uw apotheek een uitdraai van uw medicatieoverzicht. Het is verstandig voldoende medicijnen mee te nemen voor de gehele reis en het te verdelen over 2 tassen.
  Wanneer u (of uw kind) geneesmiddelen gebruikt die onder de Opiumwet vallen, zoals Ritalin, medicinale cannabis of andere sterke pijnstillers, dan kunt u deze niet zomaar meenemen naar het buitenland. Kijk voor meer informatie op www.hetcak.nl.
   

 • Moet ik malariatabletten slikken?

  Het slikken van malariatabletten of meenemen hiervan als noodbehandeling hangt af van het land dat u gaat bezoeken en hoe lang uw reis duurt. Neem daarom altijd uw reisroute mee naar het spreekuur. Alle beschikbare malariatabletten hebben voor- en nadelen en kunnen bij sommige reizigers bijwerkingen veroorzaken. Tijdens het consult geven wij u in een persoonlijk gesprek advies over welk middel voor u het meest geschikt is.
   
 • Medewerkers
 • Intranet