Ons team

Het team bestaat uit verschillende zorgverleners die samenwerken om uw kind zo goed mogelijk te behandelen en verzorgen. lees meer

Ons team

Het team bestaat uit verschillende zorgverleners die samenwerken om uw kind zo goed mogelijk te behandelen en verzorgen.
Dit zijn zorgverleners zoals:

  • Het medisch behandelteam bestaat uit een kinderintensivist, een medisch specialist (kinderarts) en een arts-assistent. Zij onderzoeken en bespreken de kinderen dagelijks, of vaker als dat nodig is. Ook maken zij afspraken over het medisch beleid. We informeren u iedere dag over de situatie en het zorg- en behandelbeleid van uw kind
  • Tijdens de opname op de IC Kinderen is de kinderintensivist eindverantwoordelijk voor de zorg van uw kind. Bij een langere opname wijzen we een contactarts aan voor uw kind. De behandelend specialist, bijvoorbeeld de neuroloog, blijft nauw betrokken en neemt bij overplaatsing naar een verpleegafdeling de zorg weer over.
  • Het verpleegkundig team bestaat uit verpleegkundigen High Care en Intensive Care (in opleiding). Zij zorgen voor alle verpleegkundige handelingen, bewaken uw kind en bedienen apparatuur om lichaamsfuncties, zoals ademhaling, te ondersteunen of over te nemen. Als we verwachten dat uw kind langer dan 48 uur opgenomen moet worden, dan zorgt een eerstverantwoordelijk verpleegkundige (EVV) voor de coördinatie van de verpleegkundige zorg. Deze verpleegkundige is de vaste contactpersoon voor uw kind en voor u als ouders/verzorgers, voor collega-verpleegkundigen en voor anderen die bij de behandeling betrokken zijn. De EVV zorgt niet altijd zelf voor uw kind. Wel is de EVV zoveel mogelijk aanwezig bij gesprekken tussen kind, ouders en behandelaars.
  • Schoonmaakdienst: zij zorgen ervoor dat de afdeling schoon is, van vloer tot plafond.
  • Voedingsassistenten: zij zorgen voor eten en drinken voor uw/het kind. Voor de ouders wordt een ontbijt verzorgd als zij blijven slapen en bij hem of haar kan een middag- en/of avondmaaltijd besteld worden (tegen betaling).
  • Zorghulpen: zij zorgen voor een schone, opgeruimde kamer en afdeling met aangevulde materialen.
  • Medisch administratief medewerker: deze verzorgt alle administratie rond de opgenomen kinderen.
  • Consulenten: zij ondersteunen de zorg en behandeling van de opgenomen kinderen en/of hun ouders. Dit kan kinderlogopedie of kinderfysiotherapie zijn, maar ook de specialist zoals de kinderneuroloog.
  • Medisch maatschappelijk werk: deze kan ondersteunen bij vragen over de somatische (lichamelijke) aspecten van de ziekte en behandeling en bij vragen over de gevolgen hiervan op psychisch, relationeel, sociaal en maatschappelijk vlak.
  • Geestelijk ondersteuner: deze kan uw ondersteunen bij vragen op het gebied van zingeving en levensvragen.
  • Medisch pedagogisch zorgverlener (MPZ): zij begeleiden en ondersteunen kinderen en ouders zodat ze minder angst en onzekerheid ervaren, minder snel een trauma oplopen en sneller genezen.

De aansturing van het team gebeurt door de zorgmanager, de teamleiders en het medisch hoofd. Wilt u hen spreken? Dan kunt u via de baliemedewerker een afspraak maken.

Rondleiding


Apparatuur

Rond het bed van uw kind ziet u allerlei apparaten om uw kind te helpen. Ze zijn er voor ondersteuning, behandeling en/of bewaking van het kind. lees meer

Apparatuur

Rond het bed van uw kind ziet u allerlei apparaten om uw kind te helpen. Ze zijn er voor ondersteuning, behandeling en/of bewaking van het kind.

  1. Dit is het beeldscherm van de computer. Op de computer werken we in het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) en voeren we gegevens in. Ook staan hier de uitslagen van onderzoeken, zoals bloeduitslagen en röntgenfoto’s, in. Alle informatie samen vormt het digitale patiëntendossier. Dit biedt de behandelend artsen en verpleegkundigen een duidelijk overzicht van de situatie van uw kind.
  2. De bewakingsmonitor registreert alle metingen bij uw kind, zoals hartslag, ademhaling, bloeddruk en zuurstofgehalte in het bloed. De monitor geeft een alarm als de metingen buiten de ingestelde grenswaarde komt.
  3. De beademingsmonitor toont alle gegevens en metingen over de beademing van uw kind.
  4. De beademingsmachine. Als uw kind tijdelijk niet (goed) kan ademen, helpen we het met ademen. Deze machine kan de ademhaling ondersteunen of helemaal overnemen. Uw kind krijgt dan een buisje, een zogenaamde tube. De tube gaat via de neus of mond in de luchtpijp. Omdat de tube tussen de stembanden ligt, kan uw kind niet praten of geluid maken. Soms wordt er in plaats van een tube gebruik gemaakt van een gezichtsmasker om te beademen.
  5. Infuuspompen. Uw kind krijgt via een infuuspomp medicijnen toegediend in de ader. Dat zijn bijvoorbeeld slaap- en pijnmedicatie, medicijnen om de bloeddruk te ondersteunen of antibiotica.
  6. Voedingspomp. Als uw kind tijdelijk niet zelf kan eten, krijgt hij of zij vloeibare voeding via deze pomp toegediend. Uw kind krijgt dan een sonde van de neus of mond naar de maag.
  7. Infuuspomp. Deze zorgt voor de vochttoediening via de ader bij uw kind. Meestal is dit een vochtoplossing met zout en/of suiker.

 Alle apparatuur behalve het computerscherm kunnen een hoorbaar alarmsignaal geven. De verpleegkundigen beoordelen het signaal en weten wat het alarm betekent.


Bewakings­mogelijkheden

Uw kind wordt tijdens het verblijf op de IC kinderen bewaakt door apparatuur. Deze gegevens zijn voor de artsen en verpleegkundigen ook achter de centrale bewakingsbalie en bij het medicijneiland te zien. Daarnaast hangen er camera's in alle patiëntenkamers. lees meer

Bewakings­mogelijkheden

Tijdens het verblijf van uw kind op de IC Kinderen, is uw kind verbonden met draden of snoeren aan de bewakingsmonitor. De monitor heeft een bewakingsfunctie, zoals registratie van het hartritme, de bloeddruk en de temperatuur. Deze gegevens zijn voor de artsen en verpleegkundigen ook te zien achter de centrale balie (post) en bij de tafel waar medicijnen klaargemaakt worden. Daarnaast kan de verpleegkundige op elke kamer de gegevens van ieder kind oproepen en bekijken.

Op alle patiëntenkamers hangen camera’s aan de wand. Deze cameraregistratie staat continu aan.
De beelden worden niet opgeslagen, maar kunnen worden gezien op een beeldscherm achter de centrale bewakingsbalie. Hiermee kan uw kind gezien en bewaakt worden, ook als de verpleegkundige niet op de kamer is. Als het bedgordijn deels gesloten wordt, dan is het kind niet meer in beeld.

 


Kamers en isolatie

Onze unit heeft éénpersoonskamers waarvan 2 met extra isolatiemogelijkheid via een sluis. Hierdoor kunnen kinderen ook geïsoleerd verpleegd worden. lees meer

Kamers en isolatie

Onze unit heeft éénpersoonskamers waarvan 2 met extra isolatiemogelijkheid via een sluis. Hierdoor kunnen kinderen ook geïsoleerd verpleegd worden. Soms is dit is nodig om andere kinderen op de afdeling te beschermen tegen een bacterie of virus. Het kan ook nodig zijn om uw kind zelf extra te beschermen tegen bacteriën en virussen van de omgeving bij een sterk verminderde afweer. De kamer in- en uitgaan gaat dan via het halletje, de sluis. 
Op de deur komt een kaart te hangen met informatie over het soort isolatie en de maatregelen die zorgverleners moeten nemen.


De meest voorkomende isolatievormen zijn: 

  • strikte isolatie
  • druppelcontactisolatie+ 
  • druppelcontactisolatie
  • contactisolatie 
  • beschermende isolatie
     

Elektronisch Patiënten Dossier EPD

Alle medische- en zorggegevens van uw kind slaan we op in een individueel digitaal patiëntendossier (EPIC). lees meer

Elektronisch Patiënten Dossier EPD

Alle medische en zorggegevens van uw kind slaan we digitaal op in een individueel patiëntendossier (EPIC®). Iedere medewerker die bij de zorg en behandeling is betrokken, legt observaties, behandelingen, afspraken, verslagen en bevindingen vast in dit unieke dossier. Ook worden alle onderzoeks- en meetgegevens zoals laboratoriumgegevens erin opgeslagen. Dat kan via een computer op de patiëntenkamer of op een andere plek in het ziekenhuis. Uitgebreide veiligheidssystemen zorgen ervoor dat onbevoegden en de buitenwereld geen toegang hebben tot het dossier. Vragen over het dossier kunt u stellen aan de behandelend arts, verpleegkundige of administratief medewerker.

Als ouder heeft u mogelijk toegang tot een gedeelte van het dossier via mijnRadboud. Dit kan met de computer, tablet of smartphone. Ook is er een app van mijnRadboud. Toegang hangt af van de leeftijd van uw kind. Wilt u inzage? Vraag dan aan de administratief medewerker achter de balie hoe u mijnRadboud kunt activeren of kijk op de website.


Oefenbad

Het zwembad van de Intensive Care van het Radboudumc is het eerste oefenbad ter wereld waarin ook kinderen kunnen oefenen die afhankelijk zijn van beademingsapparatuur. lees meer

Oefenbad

Het zwembad van de Intensive Care van het Radboudumc is het eerste oefenbad ter wereld waarin ook kinderen kunnen oefenen die afhankelijk zijn van beademingsapparatuur. Zij kunnen zich hier enigszins vrij bewegen in het water, veilig begeleid door een fysiotherapeut en een verpleegkundige. Dit heet hydrotherapie. Dit is een vorm van fysiotherapie waarbij uw kind in een oefenbad met warm water oefeningen doet. 

Oefentherapie in het water (hydrotherapie) kan soms een meerwaarde hebben boven 'gewone' oefentherapie. Bijvoorbeeld voor kinderen met stabiele vitale functies, maar bij wie sprake is van langdurige inactiviteit en immobilisatie. Hydrotherapie is ideaal voor kinderen die zeer laag belastbaar zijn, omdat het erg moeilijk is om 'op het droge' oefeningen met hen te doen. Het grote voordeel van oefenen in het water is dat uw kind minder lichaamsgewicht ervaart. Ook verdwijnt eventuele angst om te vallen. En door het warme water kan uw kind gemakkelijker ontspannen, waardoor hij of zij minder pijn voelt. Daarnaast nemen spanningen af en zorgt de druk van het water ervoor dat overtollig extracellulair vocht (bijvoorbeeld bij oedeem) verdwijnt.

Iedere patiënt van het Radboudumc kan gebruikmaken van het oefenbad. Als uw kind op de Intensive Care of High Care ligt, heeft hij of zij kind voorrang binnen de planning. De intensivist bepaalt of uw kind in aanmerking komt voor het oefenbad en onder welke omstandigheden. Dit is altijd onder begeleiding van een verpleegkundige, een fysiotherapeut en/of arts(assistent). 
 

Zorg en behandeling


Een dag op de IC kinderen

In dit schema kunt u zien hoe een gemiddelde dag op de IC kinderen eruit ziet. lees meer

Een dag op de IC kinderen

Een gemiddelde dag op de IC Kinderen kan er als volgt uitzien. 

Elke 2 uur (IC) of 3 uur (HC) worden de vitale functies van uw kind gecontroleerd en in het EPD opgeslagen. De controles van uw kind en de check van de apparatuur die de verpleegkundige uitvoert zijn niet in onderstaand schema verwerkt. Hoe vaak de controles uitgevoerd worden, hangt af van de situatie van uw kind. 

07.30 – 08.00 uur

Verpleegkundige overdracht tussen de nacht- en dagdiensten

08.00 – 10.00 uur

Ochtendverzorging; ouders mogen helpen bij de verzorging van het kind zoals wassen en mondverzorging. Alle lijnen en eventuele wonden worden gecheckt. Medicatie wordt gegeven.
Lichamelijk onderzoek door de kinderintensivist.

10.00 uur

Rusttijd voor het kind. Verpleegkundigen wisselen elkaar af voor een koffiepauze.

Doorlopend in de ochtend

Behandel- en zorgbespreking bij het bed; ouders mogen op de kamer aanwezig zijn. Als uw kind wakker is, wordt de bespreking elders gehouden.

10.00 – 12.00 uur

Onderzoeken, zoals röntgenfoto en/of behandelingen, zoals fysiotherapie. Waar mogelijk ontspanning, zoals massage, voorlezen, tv kijken of spelactiviteit. De medisch pedagogisch zorgverlener (MPZ) helpt daarbij.

12.30 – 14.00 uur

Rusttijd voor het kind; ouders kunnen wat gaan eten en zelf ook even rusten. Verpleegkundigen wisselen elkaar af voor de lunchpauze.

Vanaf 14.00 uur

Onderzoeken/behandelingen en een korte verzorging.   

14.00 – 19.00 uur

Bezoektijd voor overige familie/naasten.

Onderzoeken en/of behandelingen indien nodig.

15.30 – 16.00 uur

Verpleegkundige overdracht tussen dag- en avonddiensten.

16:00 – 18:00 uur

Onderzoeken/behandelingen indien nodig. Waar mogelijk ontspanning, zoals massage, voorlezen, tv kijken of spelactiviteit.

19.00 – 21.00 uur

Avond- en nachtverzorging zoals mondverzorging en wisselen van houding.

21.00 – 07.30 uur

Alleen noodzakelijke controles, checks en verzorging worden gedaan. We streven naar een goede nachtrust voor u en uw kind. Er kan een ouder op de kamer slapen.

23.00 – 23.30 uur

Verpleegkundige overdracht tussen avond- en nachtdiensten.

 


Behandelingen op de IC Kinderen

Hier leest u meer over veelvoorkomende behandelingen op de IC Kinderen en behandelingen waarvoor apart toestemming (informed consent) voor nodig is. lees meer

Behandelingen op de IC Kinderen

Onderstaande behandeling zijn veelvoorkomende behandelingen voor bijna alle patiëntjes op de IC Kinderen. 

  • Zuurstoftoediening. Dit kan door middel via de neus (Optiflow) of via een zuurstofmasker over de neus en mond.
  • Intubatie: Intubatie is het inbrengen van een beademingsbuisje. Zo’n buisje wordt ook wel een ‘tube’ genoemd. Een tube is nodig om een patiënt te kunnen beademen.
  • Beademing: Veel kinderen op de Intensive Care worden geholpen met de ademhaling omdat ze daar zelf tijdelijk niet of onvoldoende toe in staat zijn. De reden om tot beademing over te gaan kan bijvoorbeeld zijn vanwege een laag zuurstofgehalte in het bloed of een te hoog koolzuurgehalte of omdat uw kind te veel inspanning (ademarbeid) moet leveren om de gasuitwisseling op peil te houden. Patiënten die in coma zijn hebben ook vaak een beademingsbuisje nodig vanwege het sterk verhoogde risico op verslikken. Tijdens operaties onder anesthesie (narcose) worden kinderen ook altijd vaak beademd en als kinderen na een operatie op de Intensive Care worden opgenomen, dan worden ze daar meestal beademd naartoe gebracht.
  •  Anesthesie en sedatie (slaap- en pijnmedicijnen)
  • Arterielijn (infuus in slagader)
  • Centrale lijn (infuus in grote ader)
  • Perifeer infuus (infuus in klein bloedvat)
  • Maagsonde (voor toedienen van voeding en leegmaken van de maag)
  • Blaaskatheter (voor het laten aflopen van urine)
  • Toediening van vasoactieve middelen (medicijnen om de bloeddruk te verbeteren)
  • Toediening van antibiotica
  • Toediening van andere medicatie zoals maag beschermende medicijnen of plasmiddelen
  • Bloedafname (voor onderzoek)
  • Onderzoeken zoals röntgenfoto’s, CT-scan, MRI-scan of echo.

Behandelingen waar apart toestemming (‘informed consent’) voor nodig is:

  • Behandeling hart-longmachine
  • Nierfunctie vervangende therapie zoals dialyse
  • Operaties zoals een tracheotomie
  • Transfusie van bloed of bloedproducten
  • Vastleggen van de handjes ter voorkoming van onbedoeld verwijderen van tube of infusen.

Overige behandelingen op IC/HC Kinderen:

  • Thoraxdrain, drain tussen longvliezen
  • Elektrische cardioversie (ECV) om het hartritme te verbeteren
  • Fysiotherapie
  • Logopedie 
     

Opname spoed of gepland

Soms weten patiëntjes en hun ouders vooraf dat zij naar de IC kinderen gaan, bijvoorbeeld na een bepaalde operatie. Voor andere patiëntjes en hun ouders komt een IC-opname onverwachts. lees meer

Opname spoed of gepland

Soms weten kinderen en hun ouders vooraf al dat zij naar de IC Kinderen gaan, bijvoorbeeld na een bepaalde operatie. Zij kunnen een dag van tevoren alvast een kijkje komen nemen op de afdeling en worden voorbereid door de medisch pedagogisch zorgverlener (MPZ) of verpleegkundige.

Voor andere patiëntjes en hun ouders komt de IC-opname onverwachts. Kinderen die bijvoorbeeld een ernstig ongeluk hebben gehad, komen via de ambulance of traumahelikopter naar onze afdeling. 

Het kan ook zijn dat wij uw kind ophalen uit een ander ziekenhuis in de regio Zuidoost Nederland als uw kind intensieve zorg nodig heeft. Dan haalt de kinderintensivist samen met een verpleegkundige uw kind met onze Mobiele Intensive Care Unit (MICU) op. De MICU is een speciaal ingerichte ambulance die intensive care patiëntjes/patiënten van het ene ziekenhuis naar het andere kan brengen. Vaak, niet altijd, is het mogelijk om als ouder voorin naast de chauffeur mee te rijden. Van tevoren is er al tijdens het overleg tussen de kinderarts en intensivist om advies over de behandeling te geven.


Complexe zorg en veiligheid

Protocollen, werkwijzen en werkafspraken over onderzoeken, (be)handelingen en zorg gelden voor alle medewerkers van de IC/HC kinderen, maar ook voor de andere IC units. Dit zorgt voor maximale eenduidigheid, veiligheid en kwaliteit. lees meer

Complexe zorg en veiligheid

CRM

De zorg op onze afdeling is complex. Veel verschillende medisch specialisten, verpleegkundigen en paramedici dragen bij aan deze zorg. Zij worden ondersteund door geavanceerde medische technologie en zij zijn of worden speciaal opgeleid voor dit type zorg. Het werken met duidelijke afspraken en protocollen is letterlijk van levensbelang. De medewerkers van de IC/HC kinderen, maar ook van alle andere IC’s, zijn getraind volgens het principe Crew Resource Management (CRM). Dit komt uit de luchtvaart. Bij CRM gelden duidelijke regels om collega’s aan te spreken en goed naar elkaar te luisteren. Ook werken we met CRM-checklisten om veilig te werken en fouten te voorkomen.

Eenduidige, deskundige en veilige zorg

Protocollen, werkwijzen en werkafspraken over onderzoeken, (be)handelingen en zorg gelden voor alle medewerkers van de IC/HC kinderen, maar ook voor de andere IC units. Dit zorgt voor maximale eenduidigheid, veiligheid en kwaliteit. Verpleegkundigen helpen en ondersteunen elkaar bij de zorgverlening en werken intensief samen. Dit gebeurt ook op andere units zodat overal op de IC’s voldoende deskundige zorgmedewerkers aanwezig zijn.
 


Transport

Niet alle noodzakelijke onderzoeken en behandelingen kunnen op de afdeling zelf plaatsvinden en dat betekent dat kinderen naar de behandel- of onderzoeksplek moeten worden gebracht. lees meer

Transport

Niet alle noodzakelijke onderzoeken en behandelingen kunnen op de afdeling zelf plaatsvinden en dat betekent dat kinderen naar de behandel- of onderzoeksplek moeten worden gebracht. Bijvoorbeeld voor een CT-scan moet uw kind de afdeling tijdelijk verlaten.

Vanzelfsprekend moet de ondersteunende behandeling die uw kind krijgt zoveel mogelijk doorgaan tijdens het transport. Dit geldt onder andere voor de beademing en toediening van vasoactieve middelen. Er zijn ook onderdelen van de behandeling die tijdelijk moeten worden onderbroken, zoals nierfunctie-vervangende therapie. Voor transporten van beademde kinderen is een speciale transportmodule gebouwd waarop onder andere een monitor, een beademingsapparaat en infuuspompen staan.

Voor een onderzoek (of behandeling) buiten de afdeling is het belangrijk dat de voordelen opwegen tegen de risico’s van het transport. Door het treffen van allerlei voorzorgsmaatregelen beperken we de risico’s zoveel mogelijk. Tijdens een transport is er altijd een verpleegkundige en een arts bij de patiënt. Bij een High Care-patiënt hoeft niet altijd een arts aanwezig te zijn bij het transport.


Verwardheid en delier structuur en rust bieden

Op een IC Kinderen zien we bij kinderen soms verwardheid of een delier optreden. Een verwardheid door delier begint heel plotseling. Het kind weet bijvoorbeeld niet waar hij of zij is of ziet dingen die er niet zijn. lees meer

Verwardheid en delier structuur en rust bieden

Op een IC Kinderen zien we bij kinderen soms verwardheid of een delier optreden. Een verwardheid door delier begint heel plotseling. Het kind weet bijvoorbeeld niet waar hij of zij is of ziet dingen die er niet zijn. Voor hem of haar is dit levensecht. De oorzaak kan het ontwennen van medicatie, een grote operatie of trauma zijn. De behandeling van een delier is erop gericht de oorzaak weg te nemen. Bijvoorbeeld door het langzaam afbouwen van slaap- en pijnmedicijnen of een infectie te bestrijden met antibiotica. Daarnaast is het belangrijk dat de omgeving van uw kind zoveel mogelijk structuur biedt en zo weinig mogelijk ‘vreemde’ prikkels bevat. 

Met structuur bedoelen we dat een dag volgens een bepaalde volgorde (liefst zoals thuis) verloopt. Hang een kalender bij het bed van uw kind met de dag van de week en de datum. Ook is het belangrijk dat er een klok hangt en dat er regelmatig bekenden in de buurt zijn. Dit helpt, net zoals foto’s ophangen van thuis, dieren en bekenden van het kind. Er kan een dagprogramma worden gemaakt waarin activiteiten en rust ingepland zijn. Overdag de gordijnen openen en het licht aandoen en in de nacht juist donker laten, houden het dag-nachtritme in evenwicht. Vreemde prikkels, zoals allerlei piepjes en alarmen zijn op de IC Kinderen niet helemaal te vermijden maar worden zoveel mogelijk voorkomen. 

Naast al deze maatregelen is het soms nodig om een delier met medicijnen te behandelen. Als uw kind erg onrustig is en probeert om de tube of lijnen eruit te trekken, dan kan dit tot gevaarlijke of levensbedreigende situaties leiden. Om uw kind tegen zichzelf te beschermen is het soms nodig om de handjes aan het bed vast te leggen. Omdat het fixeren van patiënten een vrijheidsbeperkende maatregel is, zou dit strikt genomen van tevoren met het kind boven de 12 jaar of op het moment zelf met de wettelijke vertegenwoordiger moeten worden besproken. In de praktijk kan het zijn dat hier geen tijd voor is en dat we dit pas op een later tijdstip met een vertegenwoordiger kunnen bespreken. We proberen altijd om de periode van fixatie zo kort mogelijk te houden.

In aanwezigheid van ouders kunnen de handen tijdelijk weer losgemaakt worden. Ook kunnen soms sokjes om de handjes al voldoende zijn.

Een film met uitleg van IC Connect over de betekenis van een delier kunt u vinden op YouTube: Delier op de Intensive Care.

Meer informatie over delier bij kinderen kunt u vinden op de website van Federatie Medisch Specialisten.

Informatie voor bezoek


Bezoekafspraken

Op de IC Kinderen mogen 2 personen tegelijk op bezoek zijn bij uw kind, waarvan altijd één de ouder is. Voor u als ouders geldt geen vaste bezoektijd, u kunt 24 uur per dag bij uw kind zijn. lees meer

Bezoekafspraken

Op de IC Kinderen mogen 2 personen tegelijk op bezoek zijn bij uw kind, waarvan altijd één de ouder is. Voor u als ouders geldt geen vaste bezoektijd, u kunt 24 uur per dag bij uw kind zijn. U krijgt gedurende het verblijf van uw kind op de IC Kinderen een speciale badge waarmee u zelf de toegangsdeur kunt openen. Alle andere bezoekers kunnen aanbellen. De verpleegkundige maakt dan op afstand de toegangsdeur van de afdeling open. We vragen hiervoor uw geduld.

Bezoek, anders dan de ouders, is welkom van 14.00 tot 19.00 uur. Bezoek wordt alleen toegelaten onder begeleiding of met toestemming van de ouders. Wij verzoeken u om in het belang van de patiëntjes niet vaak te wisselen van bezoek.

Bezoek van broertjes en zusjes is alleen toegestaan onder begeleiding van de ouder(s).
Andere kinderen (vriendjes, vriendinnetjes, neefjes en nichtjes) mogen op bezoek komen na overleg met de verpleegkundige die voor uw kind zorgt. We verzoeken u ’s middags tijdens het rustuur (12.30 - 14.00 uur) en ’s avonds na 20.00 uur de rust op de IC Kinderen te handhaven.

Naast de afdeling is de ‘Ronald McDonald’ huiskamer. Deze is bedoeld voor ouders, broertjes en zusjes van de opgenomen kinderen. Er zijn zitjes in de centrale hal bij de liften voor de overige bezoekers.
In de huiskamer is een koffieautomaat, een magnetron, een koelkast (bij gebruik hiervan graag naamstickers van uw kind op de producten plakken), een toilet en douchegelegenheid. Ook zijn er kluisjes om uw waardevolle spullen in op te bergen. Deze ruimte kan gebruikt kunnen worden door alle aanwezige ouders.

Gebruik telefoon

Op de IC Kinderen is het bellen met de mobiele telefoon niet toegestaan omdat de gesprekken de rust en concentratie verstoren op de kamer van uw kind. Uw telefoon mag wel in de stille modus gebruikt worden. In de Ronald McDonald huiskamer en buiten de IC Kinderen kunt u wel bellen.

Foto’s en video-opnamen

Vanwege de privacy gelden voor het gebruik van videocamera’s en fototoestellen de volgende regels:

  • Fotograferen is toegestaan, onder voorwaarde dat u alleen uw eigen kind fotografeert.
  • Het maken van een video-opname is niet toegestaan omdat u dan onbedoeld gesprekken en beelden van anderen kunt maken. Er kan alleen een uitzondering gemaakt worden na overleg met de arts en in aanwezigheid van een verpleegkundige.
  • Het fotograferen of filmen van medewerkers zonder hun uitdrukkelijke toestemming is niet toegestaan.

Delen via social media

Uiteraard mag u via social media laten weten wat u van het Radboudumc vindt. U mag echter niet zomaar foto’s of filmpjes die u in het Radboudumc heeft gemaakt op social media zetten. Hiervoor moet u altijd toestemming vragen aan de persoon die u wilt fotograferen of filmen. Ga respectvol om met privacy, bijvoorbeeld wanneer iemand na plaatsing van een foto of film verzoekt om deze te verwijderen. Wij verzoeken u om geen foto’s van medewerkers te plaatsen en/of namen te noemen. Wees u bewust van het karakter van social media. Alles wat u op internet plaatst is (en blijft) vindbaar. Plaats niets op social media dat u, andere patiënten of medewerkers van het Radboudumc kan schaden.
 


Bij uw kind zijn en overnachten

U mag zo vaak bij uw kind zijn als u wilt. Twijfelt u welke dingen u zelf kunt of mag doen? Overleg dan met de verpleegkundige.

lees meer

Bij uw kind zijn en overnachten


Na de opname


Overplaatsing naar de kinderafdeling

Het grootste deel van de kinderen die op de IC Kinderen zijn opgenomen, wordt na deze opname overgeplaatst naar een kinderafdeling. lees meer

Overplaatsing naar de kinderafdeling

Het grootste deel van de kinderen die op de IC Kinderen zijn opgenomen, wordt na deze opname overgeplaatst naar een kinderafdeling. Dit gebeurt als uw kind geen ondersteuning of overname van belangrijke lichaamsfuncties meer nodig heeft, maar nog wel verder moet herstellen of aanvullende zorg nodig heeft. Afhankelijk van de reden van opname, wordt uw kind naar de kinderafdeling van het Radboudumc of naar de kinderafdeling van een ziekenhuis bij u in de buurt overgeplaatst. Alle informatie over uw kind wordt zowel mondeling als schriftelijk overgedragen aan de kinderafdeling.

Veel ouders moeten wennen aan de minder intensieve bewaking van hun kind. Artsen en verpleegkundigen zorgen voor meer kinderen en zijn daarom soms minder zichtbaar.
Dit is mogelijk omdat uw kind minder intensieve zorg en bewaking nodig heeft. Het is een positieve ontwikkeling. Als u zich niet veilig voelt, bespreek dit dan met de arts of verpleegkundige zodat er afspraken gemaakt kunnen worden.

Als uw kind langer dan 48 uur op de IC Kinderen heeft gelegen en daarna overgeplaatst wordt naar de kinderafdeling van het Radboudumc, dan volgt er altijd nog een (of meerdere) nacontrole(s) door de verpleegkundige van de IC Kinderen.


Naar huis en herstel

In de weken na de ziekenhuisopname heeft uw hele gezin de tijd nodig om deze opname te verwerken. Eenmaal thuis kan het lastig zijn om weer verder te gaan met de dagelijkse bezigheden en de gebeurtenissen een plek te geven. lees meer

Naar huis en herstel

In de weken na de ziekenhuisopname heeft uw hele gezin de tijd nodig om deze opname te verwerken. Eenmaal thuis kan het lastig zijn om weer verder te gaan met de dagelijkse bezigheden en de gebeurtenissen een plek te geven. Uw kind is waarschijnlijk de eerste tijd nog niet zichzelf en kan bijvoorbeeld huilerig zijn en veel aandacht vragen. Ook komen concentratieproblemen voor en is het mogelijk dat uw kind snel boos/geïrriteerd raakt of weer gaat duimzuigen of bedplassen. Soms wil een kind dingen vermijden die aan het ziekenhuis doen denken.
Als ouder moet u misschien de eerste weken ook vaak terugdenken aan wat er gebeurd is of kunt u last hebben van concentratieproblemen, moeite met slapen of bent u erg bezorgd over uw kind. Dit kan ook voorkomen bij broertjes of zusjes van uw kind. Voor hen kan de opname ook een heftige periode zijn. 
Dit zijn normale reacties na een ziekenhuisopname, die meestal vanzelf weer verdwijnen wanneer de situatie wat stabieler is. De meeste kinderen en gezinnen voelen zich na een paar dagen of weken beter. 

School, sport en spel kan weer hervat en opgebouwd worden als uw kind dat voldoende aankan qua de conditie en mogelijkheden. Overleg met de leerkracht en trainer en maak met hen een plan.
Vraag bij ontslag aan de arts met welke eet-, leef- en gedragsregels u rekening kunt houden. 

Zinvolle informatie kunt ook vinden op de website IC connect. 
Deze site is gericht op volwassenen, maar kan ook voor kinderen herkenbare informatie bevatten.

Sommige gezinnen worden uitgenodigd voor een afspraak op de polikliniek: de follow-up poli.
 Als u daarvoor niet in aanmerking komt, maar toch graag een afspraak wilt, dan kunt u een mail sturen naar het mailadres van de poli/afdeling (followup-picu@radboudumc.nl) of bellen naar het secretariaat van de afdeling: (024) 361 94 29.


Follow-up poli

Als uw kind na een acute opname langer dan 24 uur op de IC Kinderen heeft gelegen en geen vervolgafspraak heeft bij een specialist, dan wordt uw gezin uitgenodigd voor een afspraak voor de follow-up bij de polikliniek Kindergeneeskunde. lees meer

Follow-up poli

Als uw kind na een acute opname langer dan 24 uur op de IC Kinderen heeft gelegen en geen vervolgafspraak heeft bij een specialist, dan wordt uw gezin uitgenodigd voor een afspraak voor de follow-up bij de polikliniek Kindergeneeskunde. Een kinderintensivist en kinder-IC verpleegkundige ontvangen jullie daar. Tijdens de afspraak bespreken zij hoe het nu lichamelijk en psychisch met uw kind en uw gezin gaat. Hiervoor werken we samen met medische psychologie, fysiotherapie en medisch pedagogische zorgverleners. Ook onderzoeken we tijdens dit bezoek uw kind op klachten die vaak voorkomen na een IC-opname.

Natuurlijk kunnen u en/of uw kind zelf vragen stellen over de zorg en behandeling van uw kind. Als u en/of uw kind dat fijn vindt, brengen we samen nog een bezoek aan de afdeling.
Een afspraak duurt ongeveer anderhalf uur.

U kunt ook zelf een verzoek doen voor een afspraak via postbus: followup-picu@radboudumc.nl   

  • Medewerkers
  • Intranet