Wat is een Bio-elektrische Impedantie Analyse?

Een Bio-elektrische Impedantie Analyse (BIA) is een meting waarbij wij uw vetmassa en vetvrije massa kunnen bepalen. lees meer

Wat is een Bio-elektrische Impedantie Analyse?

Het lichaam bestaat uit vet (vetmassa) en uit organen, botten, spieren en water (vetvrije massa). Een Bio-elektrische Impedantie Analyse (BIA) is een meting waarbij wij uw vetmassa en vetvrije massa kunnen bepalen. Om deze vast te kunnen stellen, sturen we via electroden een licht stroompje naar uw lijf. Hier merkt u zelf niks van. Aan de hand van de snelheid waarmee het stroompje door uw lichaam gaat, kunnen we de lichaamsstelling bepalen.


Het doel van de behandeling

De hoeveelheid vetmassa en vetvrije massa zegt iets over de conditie van uw lichaam. Aan de hand van de uitslag wordt uw voedingstoestand beoordeeld. Daarnaast kan het effect van de voedingsbehandeling bekeken worden.

Het onderzoek


Voor de meting

  • Verwijder voor de meting metalen voorwerpen (sieraden, piercing, sleutels, etcetera) van uw lichaam.


Hoe verloopt de meting?

De meting wordt meestal uitgevoerd door een medewerker van de afdeling Diëtetiek en/of Darmfalen. Zij geven u tijdens de meting uitleg over wat er gebeurt. lees meer

Hoe verloopt de meting?

De meting wordt meestal uitgevoerd door een medewerker van de afdeling Diëtetiek en/of Darmfalen. Zij geven u tijdens de meting uitleg over wat er gebeurt. Eerst wordt uw lengte en gewicht gemeten. Daarna gaat u rustig op een bed liggen, met uw armen en benen licht gespreid. Daarna worden elektroden op uw handen en voeten bevestigd. U hoeft niets te doen en mag rustig blijven liggen. De meting duurt in totaal ongeveer 15 minuten.


Na de meting

Na afloop van de BIA meting kunt u naar huis gaan of terug naar uw verpleegafdeling. U kunt gewoon weer doen wat u gewend bent. De uitslag van de BIA meting hoort u van uw behandeld arts.

Meer informatie


Vragen?

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft neem dan contact op via mijnRadboud. Of met het patiëntensecretariaat: (024) 361 91 90

Let op!

Heeft u een pacemaker of ICD? Bestaat er de mogelijkheid dat u op het moment van de meting zwanger bent? Meld dit dan vóór de meting. In beide gevallen mag u de meting niet ondergaan.
  • Medewerkers
  • Intranet