Over het CBT

In het Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde (CBT) worden mensen met bijzondere tandheelkundige problemen behandeld.

De aandachtgebieden van het CBT zijn Maxillofaciale Problematiek (MFP), Angstbegeleiding en Gehandicaptenzorg (A&G) en Gnathologie. U kunt na verwijzing van uw eigen tandarts of huisarts bij het CBT terecht. Meestal gaat u na de behandeling weer terug naar uw eigen tandarts. Soms behandelt het CBT u voor een langere tijd.

De rol van uw eigen tandarts

U blijft in principe steeds patiënt van uw eigen tandarts. Uw tandarts blijft zoveel mogelijk het (half)jaarlijkse mondonderzoek uitvoeren. Bij pijnklachten in de avond en in het weekend meldt u zich ook bij uw tandarts of de dienstdoende tandarts van de spoedgevallendienst. Heeft u geen eigen tandarts? Wij verzoeken u zich zo spoedig mogelijk bij een tandarts in te schrijven.

Behandelplan

Mocht u in aanmerking komen voor tandheelkundige hulp in het CBT dan stelt de tandarts in overleg met u een behandelplan op. Mogelijk leent uw specifieke (gebits)situatie zich voor een (multidisciplinair) intercollegiaal overleg. Na het doornemen van uw situatie zal een behandelplan worden opgesteld waarbij ook collega-tandartsen en eventueel andere behandelaars zullen worden betrokken. Voor het bespreken van een dergelijk behandelplan zal met u een aparte afspraak worden gepland.

Terug naar de eigen tandarts

Als de behandeling klaar is gaat u voor de controles, (pijn)klachten en eventuele onderhoudsbehandelingen weer terug naar uw eigen tandarts. In sommige gevallen wordt van deze regel afgeweken en blijft u onder controle van het CBT, bijvoorbeeld bij zeer ernstige afwijkingen wanneer een stabiel eindresultaat niet wordt bereikt of bij complicaties. In dat geval wordt voor voortzetting van de controles toestemming gevraagd aan de zorgverzekeraar. Zonder toestemming van de zorgverzekeraar komen de kosten voor uw eigen rekening.

Afdelingen Tandheelkunde Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde

Over het CBT

In het Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde (CBT) worden mensen met bijzondere tandheelkundige problemen behandeld.

lees meer

Contact

Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde is telefonisch bereikbaar via (024) 361 40 27.

Aanmelden bij het CBT

Wilt u voor de eerste keer een afspraak maken bij het CBT? Dan heeft u een verwijzing nodig van uw tandarts of huisarts.

aanmelden

Aanmelden bij het CBT

Als u gebruik wenst te maken van een behandeling of een consult op de afdeling Bijzondere Tandheelkunde heeft u een verwijzing nodig. Meestal wordt u verwezen door uw eigen tandarts. Soms kunt u worden verwezen door een andere specialist, een kaakchirurg of de huisarts.

Informatie voor verwijzers

U kunt uw patiënt online aanmelden via onze verwijzersmodule CBT.


Locatie Nijmegen adres en route

Ingang: Tandheelkunde
Verdieping: 0
Route: 308

bekijk route

Locatie Nijmegen adres en route

Bezoekadres

Philips van Leydenlaan 25
6525EX Nijmegen

Parkeer uw auto tegen normaal tarief (€2,30 per uur) op de parkeerplaats recht tegenover de ingang van het Tandheelkunde gebouw. Een dagkaart is bij de automaat te verkrijgen voor €11,50, hiermee kunt u 24 uur in en uit rijden. Een week- en een maandkaart zijn verkrijgbaar bij de Meldkamer, te vinden bij de hoofdingang van het ziekenhuis. Deze kaarten kosten €31,- en €90,-. Vlak voor het gebouw van Tandheelkunde zijn 3 invalide parkeerplaatsen en 2 laden en lossen plaatsen waar de taxi even kan staan.

U kunt uw auto ook parkeren in de parkeergarage onder het Grotiusgebouw. Het tarief bedraagt €2,- per uur met een maximum van €10,-. Bij de betaalautomaten op het terrein kunnen de parkeerkaarten met pin of creditcard worden afgerekend. Contant betalen is niet mogelijk.

Met de fiets

Aan de linkerkant van het gebouw bevindt zich de fietsenkelder. Nadat u uw fiets heeft geparkeerd, kunt u vanuit de kelder via de “Patiënten ingang” het gebouw binnenkomen. Gelijk achter deze deur vindt u een lift die naar de begane grond, de eerste en de tweede verdieping leidt. Rechts om de hoek is de trap.
 
Op de begane grond komt u uit midden in het gebouw.
Voor gebruik van de aanmeldzuil dient u zich in de richting van de hoofdingang te begeven.

Huispostnummer: 309

Routebeschrijving

Reis naar Philips van Leydenlaan 25
Ga naar binnen bij: Tandheelkunde
Ga naar Verdieping 0 en volg route 308

Tijdlijn behandeling

Gaan wij u bij het CBT behandelen? Dan zijn dit de stappen van het proces.

lees meer

Tijdlijn behandeling

Onderstaand vindt u de gang van zaken bij het CBT, van verwijzing tot afronding.

1. Verwijzing

Uw eigen tandarts dient een verwijzing in via onze verwijzersmodule

2. Screening

We screenen de binnengekomen verwijzing en bepalen of u in aanmerking komt voor een behandeling bij het CBT.

3. Inschrijven

Als u in aanmerking komt voor een behandeling vult u formulieren in: het inschrijfformulier en enkele vragenlijsten. Deze informatie hebben wij nodig voordat de intake plaatsvindt.

4. Eerste afspraak

We roepen u op voor een eerste onderzoek. In overleg met u stellen we een behandelplan op en vragen we een machtiging aan bij uw zorgverzekeraar.

5. Vergoeding

De zorgverzekeraar bepaalt of de behandeling (geheel of gedeeltelijk) wordt vergoed. De eigen bijdrage geldt bijna altijd. U ontvangt hiervoor een kostenbegroting. Lees meer over kosten bij het CBT.

6. Start behandeling

Als u akkoord gaat met uw eigen bijdrage en de betalingsvoorwaarden kan de behandeling starten. Let op: er geldt dan nog een wachtlijst.

7. Afzeggen

Het afzeggen van afspraken kan de behandeling ernstig verstoren. Zeg alleen af als het echt niet anders kan en minimaal 24 uur van tevoren. Wanneer u te laat afbelt of niet aanwezig bent zonder bericht, kunnen we u kosten in rekening brengen.

8. Eigen tandarts

Na behandeling in het CBT wordt u in principe altijd terugverwezen naar uw eigen tandarts.

Wachttijden tot intake:

  • Angst & Gehandicapten (A&G): 2 maanden 
  • Maxillofaciale prothetiek (MFP): 2 maanden
  • Gnathologie: 4 maanden
  • Algehele narcose: 8 maanden
  • Sedatie: 5 maanden

Eerste afspraak

Komt u voor de eerste keer, meldt u zich dan bij de balie van het CBT (route 313). Neem uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs en verzekeringspas mee. over uw 1e afspraak

Eerste afspraak

Komt u voor de eerste keer, meldt u zich dan bij de balie van het CBT (route 313). Neem uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs mee. 

Tandarts beoordeelt uw gebit

Allereerst vindt er een intakegesprek plaats. Meestal is dit alleen een gesprek. Als u het al aan kan, kijken we meteen even in uw mond en maken we vast (röntgen)foto's en gebitsmodellen.​ Uw tandarts beoordeelt of het CBT u kan behandelen en of dit voor u de beste oplossing is. Als dat zo is, legt de tandarts uit hoe hij u wil behandelen. Dat noemen we een behandelplan. Ook bespreekt hij de kosten met u en wat de zorgverzekeraar misschien kan vergoeden.

Kosten

Of uw zorgverzekeraar behandelingen door het CBT vergoedt, hangt van een paar dingen af. Bekijk uw polis of neem contact op met uw zorgverzekeraar.

over kosten

Kosten

Het stoeluurtarief van het CBT is € 408,48. Verzekeraars vergoeden de kosten van het intakeconsult meestal vanuit de basisverzekering. Het kan zijn dat u deze kosten zelf moet betalen, omdat u een wettelijk vastgesteld eigen risico heeft. Heeft u vragen over vergoedingen, neem dan contact op met uw zorgverzekeraar. Gaan we u behandelen? Dan moet uw zorgverzekeraar hier altijd toestemming voor geven.

Of uw zorgverzekeraar behandelingen door het CBT vergoedt, hangt van een paar dingen af. Bekijk uw polis of neem contact op met uw zorgverzekeraar.


Hoe kunt u uw kind helpen?

Uw kind kan de afspraak in het ziekenhuis spannend vinden. Het helpt om te praten over iets dat uw kind leuk vindt.

lees meer

Onze aandachtsgebieden


Angstbegeleiding en Gehandicapten­zorg (A&G)

Binnen de A&G behandelen we patiënten voor wie het niet mogelijk is de behandeling bij hun huistandarts uit te laten voeren. lees meer

Maxillofaciale Prothetiek (MFP)

Binnen de Maxillofaciale Prothetiek behandelen we patiënten met een aangeboren of verworven afwijking. lees meer

Gnathologie

Binnen de Gnathologie behandelen wij patiënten met orofaciale pijn en disfunctie. lees meer

Kliniek voor Orofaciale Pijn en Disfunctie

Wij behandelen patiënten met pijn en functieproblemen in de mond-, kaak- en aangezicht. Denk aan pijnlijke kaken, snurken of tandenknarsen. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet