Voorbereiding Lichaam & voeding Botontkalking Apps Koken Tips

Voorbereiding


Waarom deze educatie?

  • u krijgt inzicht in algemene gezonde voeding
  • ​u weet waar u qua voeding extra op moet letten bij een longaandoening
  • u vergroot uw productkennis

Opdrachten ter voorbereiding

Schijf van vijf

  • Bekijk het filmpje over de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum
  • Wat was nieuw voor u bij het bekijken van deze video?
  • Houd 1 dag bij wat u allemaal eet en drinkt
     

 

 

Lichaam & voeding


  • BMI is een index voor het gewicht in verhouding tot lichaamslengte. De BMI geeft een schatting van het gezondheidsrisico van uw lichaamsgewicht.
  • Vetvrije massa (VVM): uw vetvrije massa is uw lichaamsgewicht verminderd met uw vetmassa.

Voedingsbehoefte

Een correcte De lichaamssamenstelling is een manier om te beschrijven waaruit het lichaam bestaat. Het omvat o.a. spiermassa, vetmassa, botmassa en vocht. De lichaamssamenstelling wordt bepaald aan de hand van de Body Mass Index (BMI) en de hoeveelheid vetvrije massa. Het meten van deze vetvrije massa geeft de extra informatie die we nodig hebben om de voedingstoestand te kunnen beoordelen.
 
Body Mass Index (BMI): de bepaling van de voedingsbehoefte is essentieel voor een goede behandeling. Vooral de eiwit- en energiebehoefte spelen een belangrijke rol.
 
De voedingsbehoefte hangt onder andere af van: leeftijd, geslacht, lichamelijke activiteit, ziekte en behandeling, ondervoeding, gewenste gewichtstoename, verliezen aan energie en voedingsstoffen,
voedingsstofbeperkingen vanwege ziekte.
 
Ondervoeding en in het bijzonder afname van vetvrije massa (eiwitmassa) beïnvloedt het ziekteverloop negatief. Bij ziekte nemen eiwitafbraak en eiwitsynthese onevenredig toe: de afbraak neemt meer toe dan de synthesecapaciteit. Daardoor neemt de vetvrije massa af. Bij ziekte is naast energie ook eiwit nodig. Eiwit zorgt voor het functioneren van lichaamsprocessen, herstel van beschadigd weefsel en de immuunfunctie, compensatie van verliezen en gewichtstoename of toename van spierweefsel.
 

Botontkalking


Botontkalking is een aandoening waarbij uw botten zwak worden. Risicofactoren voor het krijgen van botontkalking zijn:

•    Botontkalking in de familie
•    Botbreuk na uw 50e levensjaar
•    Gebruik van corticosteroïden
•    Laag lichaamsgewicht 

Hoe verkleint u het risico op botontkalking?

Gezond eten, beweging en genoeg vitamine D houden uw lichaam gezond en uw botten stevig en sterk. Het is belangrijk om via voeding genoeg calcium (kalk) binnen te krijgen.

Calcium
Calcium is één van de belangrijkste bouwstoffen van de botten. Vooral zuivelproducten, groene bladgroenten, noten en volkorenbrood bevatten veel calcium. Te veel alcohol, zout, koffie en roken hebben een negatief effect op de voordelen van calciumrijke voeding. Regelmatig wandelen draagt bij aan sterke en stevige botten.

Vitamine D
Naast calcium heeft u ook vitamine D nodig. Dit zorgt ervoor dat het lichaam calcium opneemt. Door de zon maakt de huid vitamine D aan. Daarnaast zit vitamine D in vette vissoorten, bijvoorbeeld haring, zalm en makreel en wordt het toegevoegd aan margarine of halvarine.


Suppletieadvies

Leeftijd Wie Vitamine D (mcg)
Vrouwen
4 t/m 49 jaar Donkere huid* en/of niet voldoende buiten** 10
50 t/m 69 jaar Iedereen 10
70 jaar en ouder Iedereen 20
Mannen
4 t/m 69 jaar Donkere huid* en/of niet voldoende buiten** 10
70 jaar en ouder Iedereen 20
*Een getinte of donkere huid maakt minder (snel) vitamine D aan uit zonlicht
**Voldoende buiten is dagelijks 15-30 minuten met handen en hoofd onbedekt


Apps


Er zijn heel veel verschillende apps over voeding die u kunt installeren op uw telefoon of tablet. Het voedingscentrum heeft er ook een aantal ontwikkeld. Deze apps kunnen u ondersteunen bij het behalen van uw doelen op voedingsgebied.
  • Eetmeter. Dit is een eetdagboek waarin u dagelijks invult wat u eet en drinkt. Hierbij wordt uw inname berekend en kunt u zien of u uw voedingsbehoefte haalt.
  • Kies ik Gezond? Met deze app kunt u eenvoudig producten zoeken en vergelijken.

 

Koken

Tips


Tips

Wat kunt u doen bij?

Vermoeidheid en kortademigheid
  • Uurtje rusten voor de maaltijd
  • Eerst ontbijt, daarna de persoonlijke verzorging zoals wassen en aankleden etc.
  • Gebruik maken van maaltijdvoorziening of evt. kant-en-klaar maaltijden
  • Veelvuldig kleine maaltijden
Snelle verzadiging (vol gevoel)
  • Eet langzaam en kauw goed
  • Let op uw houding, rechtop zitten tijdens het eten (dan werkt de zwaartekracht mee)
  • Vermijd gasvormende producten (koolsoorten, ui, prei, koolzuurhoudende dranken e.d.)
  • Veelvuldig kleine maaltijden
Verminderde eetlust
  • Probeer de maaltijd er smakelijk uit te laten zien (variatie in kleur)
  • Maak de porties niet te groot, dit kan de eetlust tegenwerken
  • Gebruik de hoofdmaaltijd op het beste tijdstip van de dag
  • 30-45 min. voor de maaltijd een kop bouillon, dit kan de eetlust opwekken
Slijmvorming
  • Melkproducten zoals melk en vla kunnen een plakkerig gevoel geven in de mond-keelholte. Dit gevoel van extra slijmvorming is gemakkelijk te verhelpen door na het eten van zuivel de mond te spoelen met water of vruchtensap
  • Zure melkproducten (bijv. yoghurt, karnemelk) geven minder gevoel van slijmvorming
  • Medewerkers
  • Intranet