Wist u dat er een verband is tussen reukvermogen en hersengezondheid? Tijdelijk reukverlies kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld infecties, zoals COVID-19. Langdurig reukverlies kan een signaal zijn van een hersenziekte, zoals de ziekte van Parkinson. Bij sommigen kan reukverlies járen vooraf gaan aan het ontstaan van motorische symptomen of een parkinson diagnose. Let op: er spelen nog veel meer factoren een rol; niet iedereen met reukverlies ontwikkelt een hersenziekte.
 

Het Radboudumc doet in samenwerking met The Michael J. Fox Foundation onderzoek naar de link tussen reukverlies en het risico op de ziekte van Parkinson met het Parkinson’s Progression Markers Initiative (PPMI). Als onderdeel van PPMI wordt er nu in Nederland een simpele geurtest beschikbaar gesteld voor iedereen van 60 jaar en ouder die geen parkinson diagnose heeft. Helpt u mee?

Meedoen aan dit onderzoek kost u niet veel tijd en kan rustig vanuit huis gedaan worden.

Hoe werkt het?

 1. Klik op de link Aanmelden geurtest om u aan te melden voor het Geuronderzoek.
 2. Maak een account aan met uw emailadres. Lees de deelnemersinformatie goed door.
 3. Als u toestemming geeft voor deelname vult u uw gegevens in, beantwoordt u enkele vragen en krijgt u een gratis geurtest toegestuurd.
 4. Voer de geurtest thuis uit met de bijgeleverde instructies. Dit duurt ongeveer 15 minuten.
 5. De laatste, belangrijke stap: Vul uw antwoorden van de geurtest in op uw eerder gemaakte account.

Aanmelden geurtest

En daarna?
Als u bovenstaande stappen heeft doorlopen bent u klaar! Mogelijk kunnen uw antwoorden en resultaten betekenen dat u geschikt bent voor verder onderzoek in het Radboud UMC Nijmegen. Wij kunnen contact opnemen om dit met u te bespreken en te vragen of u hier aan deel wilt nemen.

Help mee!
Wij zoeken heel veel deelnemers die mee willen doen aan het Geuronderzoek! Het helpt ons enorm als u dit onderzoek onder de aandacht wilt brengen bij uw familie, vrienden en kennissen van 60 jaar of ouder die geen parkinson hebben.

Vragen en tips

 • Het portaal werkt het makkelijkst op een computer of laptop.
 • Na het aanmaken van een account ontvangt u een mail met een bevestigingslink. Dit kan enkele minuten duren en de mail kan in uw SPAM-inbox terecht komen. Als u geen bevestigingsmail heeft ontvangen kunt u mailen naar support@myppmi.org.
 • Om technische ondersteuning aan te vragen of een probleem met de website te melden, kunt u contact opnemen met support@myppmi.org.
 • Voor vragen over het onderzoek en vragen over de geurtest kunt u terecht bij het onderzoeksteam van het Radboudumc via info@onderzoek-parkinson.nl of (024) 8080141 (bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30-10.00 uur en van 13.30-15.30 uur).
 • Medewerkers
 • Intranet