Lopende onderzoeken Immunotherapie tegen gliomen

Doel van het onderzoek

Kankercellen zijn in staat lokaal een milieu te creĆ«ren dat niet alleen hun eigen groei stimuleert maar ook de anti-kanker afweercellen inactiveert. Om de effectiviteit van behandeling in het algemeen en van immunotherapie in het bijzonder te verbeteren is het belangrijk om het milieu dat de afweercellen remt beter te begrijpen. Tot nu toe heeft dit type onderzoek zich met name gericht op het bestuderen van remmende eiwitten in het tumor-milieu. 

Echter, kankercellen maken ook suikermoleculen. Een bepaald soort suikermoleculen, genaamd siaalzuur-suikers, wordt verhoogd door tumorcellen aangemaakt en uitgescheiden in het externe milieu. We hebben recent gevonden dat een specifieke remmer van deze suikermoleculen, een zogenaamd glycomimetic, de siaalzuur-suiker productie in de kankercellen doet afnemen en tevens de groei van de kanker cellen remt. 

Andere onderzoeken hebben aangetoond dat hoge concentraties van siaalzuur-suikers gecorreleerd zijn met een slechte prognose voor de patient. Wij hebben hebben reeds laten zien dat zowel siaalzuur-suikers als de receptoren die deze suikers herkennen, de zogenaamde siglecs, tot expressie komen in gliale hersentumoren. 

Huidig onderzoek is er op gericht om de precieze relatie tussen aanwezigheid van verschillende siaalzuur-suikers en hun receptoren in glioom-weefsel van patienten in kaart te brengen, deze aanwezigheid te correleren met andere, met name moleculaire karakteristieken van de gliale tumoren, en de impact te onderzoeken van deze suikers en hun receptoren op het immuno-suppressieve karakter van het tumor-milieu. Het goed begrijpen van deze aspecten is essentieel voor de ontwikkeling van effectieve immunotherapie tegen voor gliomen.   

  • Medewerkers
  • Intranet