Lopende onderzoeken Toekomstige onderzoeken radiologie & nucleaire geneeskunde

Doelgroep

Voor het stellen van een juiste diagnose gebruiken artsen regelmatig een vorm van medische beeldvorming (röngenfoto, echo, MRI, CT, etc). Door wetenschappelijk onderzoek kunnen we deze technieken verder ontwikkelen. Voor deze onderzoeksprojecten zijn ook gezonde vrijwilligers nodig. Wij nodigen u daarom van harte uit om u als vrijwilliger aan te melden!

Wat houdt het onderzoek in?

Er zijn verschillende onderzoeken waar u aan mee kunt doen en de tijdsduur hiervan varieert en staat vermeld in de informatie per project. Het gaat in alle gevallen om ongevaarlijke en pijnloze testen. Bij het testen in een MRI scanner ligt u in een soort buis; sommige mensen ervaren dit als onprettig.
 
Deze onderzoeksprojecten kunnen verschillende doelen hebben, bijvoorbeeld:

  • Nieuwe instellingen of hulpmiddel testen: kan daarmee het medisch onderzoek korter zijn? Is het resultaat van medisch onderzoek dan even goed of zelfs beter? Etc.
  • Beeldvorming van een gezond persoon voor zogenaamde normaalwaarden. We hebben namelijk waarden van gezonde mensen nodig om het verschil met ‘ziekte’ te kunnen onderscheiden.
  • Het scanprotocol uitvoeren bij gezonde vrijwilligers om te kijken of het uitvoerbaar is en daarnaast of het juiste en complete informatie geeft. Dit bijvoorbeeld ter voorbereiding op een onderzoek bij (kwetsbare) patiënten.

Database

Als u het bijgevoegd toestemmingsformulier invult en terugstuurt, komen uw gegevens terecht in onze database voor gezonde vrijwilligers. In deze database staan gegevens van mogelijke deelnemers aan toekomstige onderzoeken. Op basis van uw gegevens kunnen we u op een later moment benaderen. Naast uw contactgegevens vragen we ook naar uw geboortedatum en geslacht. Sommige onderzoeken zijn namelijk geslacht of leeftijd gebonden.
 
Uw gegevens komen in een database onder het beheer van het trialbureau van de afdeling Radiologie en Nucleaire geneeskunde (RADNG). Alleen onderzoekers van het Radboudumc die hun onderzoek uitvoeren op de afdeling RADNG mogen aanspraak maken op deze gegevens. Uw gegevens zullen niet voor andere doeleinden gebruikt worden.

Deelname aan het onderzoek

Op het moment dat u in aanmerking komt voor deelname aan een onderzoek, neemt de betreffende onderzoeker contact met u op en ontvangt u uitgebreide informatie over het onderzoek. Na het ontvangen van deze informatie kunt u natuurlijk altijd aangeven of u wel of niet deel wilt nemen.
 
U kunt ook op ieder moment aangeven om uw gegevens uit de database te laten verwijderen. Hierbij hoeft u geen reden op te geven waarom u verwijderd wilt worden.

Meer informatie

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op via telefoon 024-36 15105 (Judith Thijssen) of e-mail trialbureau.radng@radboudumc.nl.

 

  • Medewerkers
  • Intranet