Nieuws & Verhalen Special Gezond de zomer door

Gezond de zomer door

Het is zomer en dat betekent: warm weer, met veel zon en wellicht een vakantie in binnen- of buitenland. Kom gezond de zomer door met informatie en tips van experts uit het Radboudumc.

Thema's


Hersenen hebben baat bij rust en regelmaat, ook op vakantie

Reizen, later naar bed, op vakantie: in de zomer wijken we vaak af van ons dagelijkse ritme. Maar dat is minder goed voor onze hersenen. Kinderneuroloog Jolanda Schieving bespreekt het belang van regelmaat. Dat geldt voor kinderen met een hersenaandoening, maar eigenlijk heeft iedereen er baat bij. 

lees meer

Muggen: alleen vervelend of ook gevaarlijk?

Het is zomer, dus helaas ook weer muggentijd. Ze houden je uit je slaap en kunnen gemeen prikken. Vervelend natuurlijk, maar brengt het ook risico’s met zich mee? Hoogleraar Virologie Ronald van Rij legt uit wat de gevaren zijn en hoe je je kunt beschermen.

 

lees meer

Hoe houd je je hoofd koel in de tropische hitte?

Het is zomer en het is warm, niet alleen in Nederland maar ook in de rest van Europa. Er bestaan talloze tips over wat te doen bij warme omstandigheden, maar welke werken nu echt en zijn wetenschappelijk onderbouwd? Inspanningsfysioloog Thijs Eijsvogels van het Radboudumc legt uit wat er in ons lichaam gebeurt bij hoge temperaturen en geeft tips om de tropische hitte het hoofd te bieden.

lees meer

Plan op tijd een afspraak voor medisch reisadvies

Mensen willen in de zomer weer massaal op vakantie en het liefste ver weg. Daardoor is de vraag naar reisadvies flink gestegen, maar de capaciteit bij de reizigersadvies- en vaccinatiebureaus is nog niet voldoende opgeschaald. ‘Bereid je op tijd voor en bel eventueel rond voor een afspraak. Je wilt geen nare ziekte oplopen en sommige landen kom je zelfs niet in zonder bepaalde vaccinaties.’

lees meer

Bescherming tegen de zon

Zeker op zonnige dagen is goede bescherming tegen de zon van groot belang. Deze bescherming bestaat uit verschillende maatregelen, waaronder zonnebrandcrème. Dermatoloog Satish Lubeek beantwoordde eerder vijf vragen over bescherming tegen de zon. 

lees meer

(Thuis) werken tijdens de hittegolf

Werk je thuis tijdens warm weer? Fysioloog Maria Hopman gaf tijdens de eerste coronagolf in 2020 vier thuiswerktips die nog steeds actueel zijn. 

lees meer

Risico op een hitteberoerte

Sporten tijdens (extreem) warm weer kan klachten als hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid veroorzaken. Dit kan in sommige gevallen leiden tot een hitteberoerte. Fysioloog Coen Bongers roept (in een eerder nieuwsbericht) op goed voorbereid te sporten en signalen tijdig te herkennen.  

 

lees meer

Zonnebril

Waarom zou ik een zonnebril dragen? Maakt de prijs ervan nog uit? En de kleur van de glazen? Lees hier de antwoorden op deze vragen en nog meer over het belang van een zonnebril, uitgelegd door oogarts Carel Hoyng in een artikel uit 2020. 

lees meer

Lopen op slippers

Heeft u met dat warme weer de hele zomer heerlijk op teenslippers gelopen? Lekker luchtig is het in elk geval, maar is het ook goed voor de voeten? Micha Holla van het Radboudumc ziet geen bezwaren, behalve bij voetproblemen. ‘Gezonde voeten hebben eigenlijk geen enkele ondersteuning nodig. Mensen lopen al duizenden jaren probleemloos op slippers.’

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet