Nieuws 2012 Betere diagnostiek door internationale standaardisatie van prostaat-MRI

16 februari 2012

Europees-Amerikaans initiatief voor verbetering prostaatkankerdiagnostiek

Een verhoogde PSA-waarde in bloed is nog altijd de meest gebruikte ‘verklikker’ van een mogelijke tumor. In veel gevallen is het PSA wel verhoogd, maar wordt met aanvullende beeldvorming en biopten toch geen tumor gevonden. Met speciale MRI-technieken is prostaatkanker inmiddels veel beter op te sporen, zo blijkt uit onderzoek van het UMC St Radboud. In een Europees – Amerikaanse samenwerking wordt nu een kwaliteitsstandaard voor prostaatkanker MRI verder ontwikkeld en verspreid.

Verbeterde diagnose

Voor opsporing van prostaatkanker wordt nu meestal nog de PSA-waarde (Prostaat Specifiek Antigeen) in bloed gemeten. Een te hoog PSA kan wijzen op een mogelijke kanker. Jelle Barentsz, hoogleraar radiologie in het UMC St Radboud: “De onzekerheid bij zo’n te hoge PSA-waarde is groot. Daarom is in zo’n geval aanvullende beeldvorming eventueel gevolgd door een gericht biopt nodig, om prostaatkanker op te sporen en te karakteriseren. MR-beelden zijn daar bijzonder geschikt voor. Met die beelden kunnen we niet alleen opsporen waar de tumor precies zit, maar is het ook mogelijk om met grote zekerheid vast te stellen of het inderdaad om een tumor gaat, en hoe agressief deze is.”

Wereldwijde standaard

Een groot probleem tot dusverre voor het meer algemene gebruik van MRI bij prostaatkankerdiagnostiek wordt gevormd door het gebrek aan standaarden om de MR-beelden te maken en te beoordelen. Voor de ontwikkeling en verspreiding van deze standaarden zijn de European Society of Urogenital Radiology (ESUR), het American College of Radiology (ACR) en de AdMeTech Foundation daarom een samenwerking aangegaan.Barentsz, co-voorzitter van de ACR stuurgroep en voorzitter van de Prostate Cancer Working Group van ESUR: “Het ACR heeft in het verleden ook soortgelijke richtlijnen voor de screening en diagnostiek van borstkanker ontwikkeld en mondiaal geïmplementeerd. Deze zogeheten BI-RADS richtlijnen hebben bij de diagnostiek van borstkanker  een enorme verbetering teweeg gebracht. Wij willen nu met het Magnetic Resonance Prostate Imaging Reporting and Data System, kortweg MR PI-RADS, een vergelijkbare verbetering van de prostaatkankerdiagnostiek mogelijk maken. Deze standaard is door onze radiologiegroep in Nijmegen ontwikkeld en via het ACR gaan we die nu zo snel mogelijk wereldwijd valideren en implementeren.”

Meer nieuws


Roze wolk niet voor alle ouders  Radboudumc en GGD starten samenwerking om postpartum depressie sneller te signaleren

21 september 2023

Het is belangrijk dat een postpartum depressie snel wordt gesignaleerd. Het Radboudumc en GGD Gelderland-Zuid werken samen om dit mogelijk te maken. Een vragenlijst moet ouders helpen dit bespreekbaar te maken.

lees meer

Herdenking operatie Market Garden op 18 september Samen met de 82ste Airborne Divisie – je bent welkom

15 september 2023

Radboudumc staat stil bij de bevrijding van Nijmegen in 1944. Vertegenwoordigers van de 82ste Airborne Divisie, onderdeel van operatie Market Garden, nemen deel aan de herdenking.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet