Nieuws Betere diagnostiek door internationale standaardisatie van prostaat-MRI

16 februari 2012

Europees-Amerikaans initiatief voor verbetering prostaatkankerdiagnostiek

Een verhoogde PSA-waarde in bloed is nog altijd de meest gebruikte ‘verklikker’ van een mogelijke tumor. In veel gevallen is het PSA wel verhoogd, maar wordt met aanvullende beeldvorming en biopten toch geen tumor gevonden. Met speciale MRI-technieken is prostaatkanker inmiddels veel beter op te sporen, zo blijkt uit onderzoek van het UMC St Radboud. In een Europees – Amerikaanse samenwerking wordt nu een kwaliteitsstandaard voor prostaatkanker MRI verder ontwikkeld en verspreid.

Verbeterde diagnose

Voor opsporing van prostaatkanker wordt nu meestal nog de PSA-waarde (Prostaat Specifiek Antigeen) in bloed gemeten. Een te hoog PSA kan wijzen op een mogelijke kanker. Jelle Barentsz, hoogleraar radiologie in het UMC St Radboud: “De onzekerheid bij zo’n te hoge PSA-waarde is groot. Daarom is in zo’n geval aanvullende beeldvorming eventueel gevolgd door een gericht biopt nodig, om prostaatkanker op te sporen en te karakteriseren. MR-beelden zijn daar bijzonder geschikt voor. Met die beelden kunnen we niet alleen opsporen waar de tumor precies zit, maar is het ook mogelijk om met grote zekerheid vast te stellen of het inderdaad om een tumor gaat, en hoe agressief deze is.”

Wereldwijde standaard

Een groot probleem tot dusverre voor het meer algemene gebruik van MRI bij prostaatkankerdiagnostiek wordt gevormd door het gebrek aan standaarden om de MR-beelden te maken en te beoordelen. Voor de ontwikkeling en verspreiding van deze standaarden zijn de European Society of Urogenital Radiology (ESUR), het American College of Radiology (ACR) en de AdMeTech Foundation daarom een samenwerking aangegaan.Barentsz, co-voorzitter van de ACR stuurgroep en voorzitter van de Prostate Cancer Working Group van ESUR: “Het ACR heeft in het verleden ook soortgelijke richtlijnen voor de screening en diagnostiek van borstkanker ontwikkeld en mondiaal geïmplementeerd. Deze zogeheten BI-RADS richtlijnen hebben bij de diagnostiek van borstkanker  een enorme verbetering teweeg gebracht. Wij willen nu met het Magnetic Resonance Prostate Imaging Reporting and Data System, kortweg MR PI-RADS, een vergelijkbare verbetering van de prostaatkankerdiagnostiek mogelijk maken. Deze standaard is door onze radiologiegroep in Nijmegen ontwikkeld en via het ACR gaan we die nu zo snel mogelijk wereldwijd valideren en implementeren.”

Meer nieuws


Nieuwe biomarker voor jicht kan ziekte monitoren

26 februari 2024

Radboudumc en Université Paris Cité hebben een nieuwe biomarker gevonden waarmee de aanwezigheid van urinezuurkristallen heel goed is te monitoren. Mogelijk is daarmee gezondheidsschade op termijn terug te dringen.

lees meer

Vijf vragen over jicht Beantwoord door reumatoloog Sander van Leuven

26 februari 2024

Jicht is aan een stille maar gestage opmars bezig. In 2019 waren er wereldwijd meer dan 45 miljoen mensen met jicht, een verdubbeling in dertig jaar. Reumatoloog Sander van Leuven beantwoordt vijf veelvoorkomende vragen.

lees meer

Merel van der Stelt in Focus over 3D-geprinte onderbeenprotheses Donderdag 22 februari, 20.55 uur, Focus, NPO2

22 februari 2024

NTR Wetenschap zendt op donderdag om 20.55 uur de uitzending 'Geprinte benen' uit. Hierin is o.a. collega Merel van der Stelt te zien. (foto: Focus)

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet