Nieuws Nieuw Vierdaagse gezondheidsonderzoek bij diabetespatiënten
1 mei 2012

Inspanningsfysioloog prof. dr. Maria Hopman van het UMC St Radboud start een nieuw Vierdaagse onderzoek, in samenwerking met het Diabetes Fonds. Hopman volgt 30 mensen met diabetes: ze onderzoekt wat het effect van vier maanden voorbereidende wandeltraining is op lichamelijke fitheid, insulinegevoeligheid en het risico op hart- en vaatziekten bij mensen met diabetes type 1 en 2.

Bewegen

Ook onderzoeken Hopman en haar team tijdens de Vierdaagse welk effect wandelen heeft op de vocht- en zouthuishouding van diabetespatiënten.

In Nederland hebben ruim 1 miljoen mensen diabetes en elk jaar komen er 70.000 nieuwe patiënten bij. Zo’n 90 procent van hen heeft diabetes type 2. Bewegen helpt om diabetes type 2 te voorkomen en heeft ook een positief effect als mensen al diabetes hebben. Door veel te bewegen hoeven mensen met diabetes vaak minder insuline toe te dienen of minder medicatie te slikken. Een actieve levensstijl helpt om lagere bloedsuikers te krijgen en om deze beter in balans te houden op de langere termijn. Ook zorgt lichaamsbeweging voor een betere vetstofwisseling en dit helpt om complicaties te voorkomen.

Wandelen

Maria Hopman: ‘Wandelen is een laagdrempelige manier van bewegen. Omdat er nog maar weinig bekend is over het specifieke effect van wandelen op insulinegevoeligheid en het voorkomen van complicaties, onderzoeken we de komende vier maanden 30 mensen met diabetes type 1 en 2. Ook zijn we benieuwd of deze mensen ook na de Vierdaagse meer blijven wandelen.’  De dertig proefpersonen volgen de komende maanden het Via Vierdaagse trainingsprogramma. Ze lopen individueel, volgens een vooropgesteld trainingsprogramma. Hopman en haar team brengen in kaart hoe de fitheid van de deelnemers verandert, welke risicofactoren er verbeteren en of de insulinegevoeligheid toeneemt waardoor er veranderingen in medicatie plaatsvindt. De resultaten worden vergeleken met een controlegroep van mensen met diabetes die niet de training en de vierdaagse lopen.

Tijdens de Vierdaagse breidt Hopman haar onderzoek uit. Er worden dan nog 70 wandelaars met diabetes type 1 en 2 gevolgd, met als doel de fysieke risico’s tijdens langdurig wandelen in kaart te brengen en mensen met diabetes nog beter te kunnen adviseren. Van de deelnemers worden gedurende de vier wandeldagen de temperatuur, suikerhuishouding, vochtbalans en het inspanningsniveau in kaart gebracht.

Diabetes Fonds

Het onderzoek wordt gefinancierd door het Diabetes Fonds. Waarnemend directeur Hanneke Dessing: ‘ Diabetes kan leiden tot ernstige complicaties zoals hart- en vaatziekten en nierschade. We hopen met dit onderzoek een bijdrage te leveren aan het voorkomen van dit soort complicaties. Dit is van het grootste belang voor huidige en toekomstige diabetespatiënten. We hopen ook dat het onderzoek mensen met diabetes motiveert om bewegen in hun dagelijks leven te integreren.’

Meer nieuws


Medici op straat: Ook Nijmeegse artsen en verpleegkundigen de straat op

1 december 2021

In Rotterdam en Utrecht deden ze het al. Het afgelopen weekend zijn ook Nijmeegse artsen de straat op gegaan. Niet om mensen te overtuigen om zich te laten vaccineren, maar om het gesprek met hen aan te gaan en hen goed te informeren.

lees meer

T-Guard kan immuunsysteem resetten

1 december 2021

Al 20 jaar werkt het Nijmeegse Xenikos, een spin-off van het Radboudumc, aan een middel dat het afweersysteem kan resetten.

lees meer

Samenwerking Nederland en Scandinavië in precisiegeneeskunde bij kanker

26 november 2021

De Scandinavische landen gaan in samenwerking met Nederlandse centra vergelijkbare klinische studies opzetten als de pionierende Nederlandse DRUP-studie

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet