Nieuws Prof. dr. ir. Nico Verdonschot benoemd tot hoogleraar Biomechanische diagnostiek en evaluatiemethoden in de Orthopedie

28 maart 2014

Prof. dr. ir. Nico Verdonschot is met ingang van 15 februari 2014 bij het Radboudumc benoemd tot hoogleraar Biomechanische diagnostiek en evaluatiemethoden in de orthopedie. Prof. Verdonschot is leider van de sectie Biomechanica, van het Orthopaedic Research Laboratory (ORL) binnen het Radboudumc. Hij combineert deze leerstoel met zijn hoogleraarschap Implantaat Biomechanicaaan bij de Universiteit Twente.  

Nico Verdonschot (1963) behaalde in 1988 de master Werktuigbouwkunde aan de Universiteit Twente, waarna hij als onderzoeker begon bij het ORL van het Radboudumc. Hij voerde hier diverse projecten uit gericht op het testen van orthopedische implantaten. De publicaties van deze projecten resulteerden in het proefschrift: ‘Biomedical failure scenarios for cemented total hip replacement’ (1995). Verdonschot werd in 2003 universitair hoofddocent Biomechanica/Orthopedie en leidt sindsdien de sectie Biomechanica van het ORL in het Radboudumc. Sinds 2007 is hij parttime hoogleraar Implantaat Biomechanica aan de Universiteit Twente.

Specialisatie

Prof. Nico Verdonschot heeft zich gespecialiseerd op het gebied van orthopedisch-biomechanisch onderzoek van de onderste extremiteit. Hierbij wordt veel gebruik gemaakt van beeldvormende technieken zoals CT, MRI, ultrageluid en PET scans. Met behulp van de verkregen beelden worden computersimulatietechnieken ontwikkeld om een beter begrip te verkrijgen omtrent het (dis)functioneren van het bewegingsapparaat.



Verdonschot en zijn groep focussen zich op de ontwikkeling van patiëntspecifieke computersimulaties waarmee betere diagnoses kunnen worden gesteld en tevens chirurgische scenario's kunnen worden gesimuleerd. Een beter inzicht in de effectiviteit van dergelijke chirurgische ingrepen leidt tot betere behandelingen en kostenreductie.

Nieuwe mogelijkheden

De combinatie van zijn hoogleraarschap in Twente met dat in Nijmegen biedt beide organisaties nieuwe mogelijkheden. In Twente heeft Verdonschot toegang tot een enorme infrastructuur aan technische ondersteuning op het gebied van mechanica, materiaalkunde, ontwerptechnologie en signaalverwerking. Het Radboudumc geeft ruime kansen voor anatomisch, radiologisch en klinisch onderzoek en biedt tevens de weg voor klinische implementatie van de nieuw ontwikkelde technologieën.

ERC advanced grant

Prof. Verdonschot verwierf met en voor zijn onderzoek een groot aantal subsidies, waaronder in 2012 een ERC advanced grant van 2,5 miljoen euro voor doorontwikkeling en uitbreiding van zijn baanbrekende werkzaamheden op het gebied van diagnostische en evaluatiemethoden voor orthopedische patiënten.

 

Meer nieuws


Betere biomarkers nodig voor CAA Kwart 55plussers heeft CAA maar diagnose is moeilijk vast te stellen

18 april 2024

Ongeveer een kwart van de 55plussers heeft de aandoening, blijkt uit promotieonderzoek van Anna de Kort aan het Radboudumc. Betere biomarkers zijn nodig voor een snellere en goede diagnose.

lees meer

Vapen, een ernstig gezondheidsrisico Artsen slaan alarm tegen vapen

16 april 2024

Artsen spreken zich gezamenlijk uit tegen vapen in de landelijke campagne artsenslaanalarm.nl.

lees meer

Spierontspanning perfect te meten met magnetische hersenstimulatie (TMS) Waardevolle methode voor gereedschapskist neuroloog

15 april 2024

Sommige patiënten hebben spierklachten door niet goed ontspannende spieren, soms veroorzaakt door een erfelijke spierziekte. Te traag ontspannende spieren zijn niet eenvoudig te diagnosticeren. Joery Molenaar ontwikkelde een methode waarmee dit betrouwbaar kan.

lees meer

Koninklijke onderscheiding voor professor Harry van Goor, hoogleraar Chirurgieonderwijs Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

12 april 2024

Bij zijn afscheid werd professor Harry van Goor benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij ontving de Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Slinkman uit Berg en Dal.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet