Nieuws Nieuw onderzoek naar langdurige klachten bij de ziekte van lyme
11 april 2015

Om meer inzicht in te krijgen in de oorzaken van langdurige klachten na behandeling voor de ziekte van Lyme, start vandaag het ‘LymeProspect’ onderzoek.

Om meer inzicht in te krijgen in de oorzaken van langdurige klachten na behandeling voor de ziekte van Lyme, start vandaag het ‘LymeProspect’ onderzoek. Iedereen van 18 jaar of ouder die een antibioticabehandeling gaat beginnen tegen de ziekte van Lyme kan zich voor dit onderzoek aanmelden via de (huis)arts of via www.tekenradar.nl. De deelnemers moeten bloed afgeven en een jaar lang elke drie maanden een online-vragenlijst over hun gezondheid invullen. Met deze resultaten krijgen de onderzoekers inzicht in welke patiënten klachten houden na behandeling en wat daarvoor de verklaringen zijn.

Nieuwe aantallen

Uit de nieuwste peiling onder huisartsen bleek dat zij in 2014 ongeveer 23.500 mensen met een rode ring- of vlekvormige uitslag op de huid (erythema migrans) op het spreekuur kregen. Deze huiduitslag is het meest voorkomende signaal van de ziekte van Lyme. Daarnaast werd bij ongeveer 1.400 mensen de ziekte van Lyme vastgesteld op basis van andere klachten. Het aantal mensen dat zich meldt met een rode ring-of vlekvormige huiduitslag is tussen 2009 en 2014 licht toegenomen en lijkt zich te stabiliseren. Het aantal mensen dat naar de huisarts gaat met een teek in de huid is afgenomen. Mogelijk verwijderen mensen de teek vaker zelf. Vaak is de ziekte van Lyme goed te behandelen, 1.000 tot 2.500 mensen per jaar houden na behandeling langdurig klachten zoals vermoeidheid, pijn of concentratiestoornissen. Waarom een deel van de patiënten zulke klachten krijgt en houdt is niet bekend.

Een teek? Pak ‘m beet!

Van 13 tot en met 17 april is het de week van de Teek. Vanaf de week van de Teek vragen verschillende organisaties mensen om extra alert te zijn op tekenbeten. Ben je in het groen geweest, controleer daarna op tekenbeten. En heb je een teek? Verwijder deze dan direct en houd de plek van de beet drie maanden in de gaten. Neem contact op met de huisarts als je een rode ringvormige uitslag ziet of als je last krijgt van andere gezondheidsklachten.

 

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Gerelateerde items


People-like-me behandeling bij etalagebenen Persoonsgerichte benadering voor patiënten

14 februari 2020

Het Radboudumc heeft, samen met de Universiteit van Colorado, ClaudicatioNet en Harteraad, een methode ontwikkeld om mensen met etalagebenen (een vaatziekte waarbij de slagaderen in het been zijn vernauwd) op een betere manier te behandelen.

Lees meer

Vijf Off Road subsidies voor onderzoekers Radboudumc

12 februari 2020

Jonne Doorduin, Annemarie Boleij, Benoit Besson, Jorik Nonnekes en Sara Roig Merino hebben elk een Off Road subsidie ontvangen van ZonMw. De subsidies zijn voor jonge onderzoekers die durven af te wijken van de gebaande paden en zoeken naar nieuwe inzichten en onverwachte doorbraken.

Lees meer

Tumoren beter zichtbaar tijdens operatie Nieuw: Tracer met lichtgevende vlaggetjes

10 februari 2020

Een wereldwijd nieuwe methode bij Nucleaire geneeskunde: onderzoeker Mark Rijpkema bedacht met zijn team een methode om tumorweefsel beter zichtbaar te maken tijdens operaties. Handig voor de chirurg én beter voor de patiënt.

Lees meer

500.000 euro subsidie voor onderzoek intensieve neurorevalidatie

7 februari 2020

Jan Lavrijsen en Willemijn van Erp doen onderzoek naar neurorevalidatie voor mensen met een langdurige bewustzijnsstoornis na acuut hersenletsel.

Lees meer