Nieuws Beroerte op jonge leeftijd heeft grote gevolgen
26 september 2016

In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer vijfduizend mensen tussen de 18 en 50 jaar een beroerte. Omdat de ziekte hen op jonge leeftijd treft, heeft dit grote gevolgen voor hun dagelijks functioneren binnen gezin en werk. Synhaeve onderzocht de lange termijn prognose na een beroerte bij mensen in deze patiëntengroep.

Vrouwen

Tien jaar na een herseninfarct of hersenbloeding kan 1 op de 8 overlevers niet zelfstandig functioneren. Bij een TIA, waarbij geen lichamelijke restschade ontstaat, was dit 1 op de 15. Het percentage patiënten dat niet zelfstandig kan functioneren, neemt toe in de loop der jaren. Na 14 jaar leeft bijna 1 op de 5 overlevers van een herseninfarct niet meer zelfstandig. Bij een TIA is dit 1 op 10. Bij slechts 1,3% van de patiënten verbetert de toestand. Hoe erger de beroerte, hoe slechter het lange termijn functioneren.

Synhaeve ontdekte verder dat vrouwen een twee tot drie keer zo grote kans op een slechte uitkomst hebben dan mannen. Hoe dat komt, is niet bekend.

Angst en depressie

Na 4,9 jaar waren er geen opmerkelijke verschillen te zien in de kwaliteit van leven van jonge beroertepatiënten en gezonde mensen in een controlegroep. De patiëntengroep kampt wel veel vaker met angst, vermoeidheid en depressies dan hun gezonde leeftijdsgenoten. Synhaeve: “Daarom is het belangrijk dat zorgprofessionals navragen of dergelijke symptomen aanwezig zijn.”

Nierfunctiestoornissen

Een andere nieuwe ontdekking is dat patiënten die op het moment van de beroerte een nierfunctiestoornis hebben, 70% kans hebben om binnen 15 jaar na de beroerte te overlijden en 45% kans op terugkeer van een beroerte.

Synhaeve plet ervoor om meer onderzoek te doen om uiteindelijk alle jonge patiënten een prognose op maat te kunnen geven.

Meer nieuws


FINGER-NL is gestart: een onderzoek naar het effect van een leefstijlprogramma op het denkvermogen

27 januari 2022

Vandaag is de officiële start van de FINGER-NL studie, een twee jaar durende interventie waarin onderzocht wordt wat het effect is van een combinatie van leefstijlaanpassingen op het denkvermogen van ouderen.

lees meer

Hoogleraar orthopedie Nico Verdonschot wetenschappelijk directeur MedTechNL

24 januari 2022

Nico Verdonschot, hoogleraar orthopedie in het Radboudumc en wetenschappelijk directeur van het Technisch Medisch Centrum van de Universiteit Twente, is benoemd tot Wetenschappelijk Directeur van MedTechNL

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet