Nieuws Een nieuw idee in de immunologie
10 juni 2016

Monocyt (bron Wikipedia)

Afweer trainen

Lang werd gedacht dat het afweergeheugen een exclusieve eigenschap van de verworven afweer was. Uit onderzoek van Mihai Netea blijkt dat dit niet zo is. Ook het aangeboren systeem heeft een geheugen. Iets dat hij en zijn collega’s ‘getrainde immuniteit’ noemen. Dit geheugen ontstaat doordat het DNA van de afweercellen nog een paar maanden in staat van paraatheid blijft na een infectie. Op deze manier kan het aangeboren afweersysteem sneller reageren op een nieuwe infectie.

Oud vaccin

Mihai Netea

Emeritus hoogleraar Jos van der Meer werkte intensief samen met Netea: ‘Ik ben zeer bevoorrecht de carrière van Mihai van dichtbij te hebben mogen meemaken vanaf het moment dat hij als Roemeense student naar Nederland kwam. Hij is briljant in het genereren van volstrekt nieuwe, verrassende ideeën, die hij vervolgens ook nog in buitengewoon slimme experimenten weet te onderzoeken. Zijn laatste en vrijwel zeker meest baanbrekende werk is dat over 'getrainde immuniteit. In korte tijd is dat al een nieuw paradigma in de immunologie geworden, een concept dat grote betekenis heeft voor het begrijpen van ziekten (zoals infectieziekten en aderverkalking) en voor vaccinaties en behandeling’.

Schimmels en evolutie

Microscopie opname van Candida albicans (bron Wikipedia)Candida albicans, een belangrijke veroorzaker van sepsis. Netea onderzoekt hoe het menselijk afweersysteem deze schimmels in de bloedbaan kan herkennen en uitschakelen. Daarnaast probeert hij genetische afwijkingen op te sporen waardoor mensen extra gevoelig kunnen zijn voor deze schimmelinfecties. In dit genetische onderzoek maakt hij ook gebruik van gegevens van verschillende moderne en oude menselijke populaties. Netea hoopt dat evolutionair inzicht in de ontwikkeling van het afweersysteem huidige verschillen in gevoeligheid tussen Europeanen en andere bevolkingsgroepen voor infectie- of auto-immuunziektes kan verklaren.

Mihai Netea (1968) studeerde Geneeskunde in Cluj-Napoca, Roemenië en promoveerde op de rol van ontstekingseiwitten bij het ontstaan van sepsis. Bij zijn benoeming tot hoogleraar in 2008 werd hij tevens hoofd van het laboratorium Experimentele Interne Geneeskunde in het Radboudumc. Netea publiceert regelmatig in toonaangevende tijschriften als The New England Journal of Medicine, Nature, Science en PNAS. Hij ontving voor zijn werk eerder al diverse beurzen en onderscheidingen waaronder een Vidi in 2005, een Vici in 2010 en een ERC Consolidator Grant in 2012. Daarnaast is hij lid van de KNAW en de Academia Europeae.

 

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer nieuws


Vaker complicaties bij nierpatiënten met COVID-19

11 augustus 2020

Nierdialyse- en niertransplantatiepatiënten die besmet raken met het coronavirus zijn extra vatbaar voor ernstige complicaties en hebben een hogere kans op overlijden.

lees meer

Terug van vakantie of bezoek aan een gebied met code oranje of rood: aangescherpte maatregelen voor medewerkers, patiënten en bezoekers

10 augustus 2020

Tijdens de vakantieperiode kan het reisadvies in delen van een land wijzigen van code geel, naar oranje of zelfs rood. Om ook na deze periode de veiligheid van onze patiënten, bezoekers en medewerkers te waarborgen, voert het Radboudumc vanaf 10 augustus een aantal aangescherpte maatregelen door.

lees meer

BCG-vaccin is veilig en leidt niet tot een verhoogd risico op COVID-19-klachten

6 augustus 2020

Meer studies moeten uitwijzen of het generieke vaccin ook een positief effect kan hebben

lees meer

IC Café op 8 september voor corona-IC-patiënten en naasten Aandacht voor ervaringen tijdens en na de ziekte

5 augustus 2020

De coronacrisis heeft grote impact gemaakt op iedereen. Vooral voor degenen die met een corona-infectie op de intensive care hebben gelegen. Daarom is er op 8 september het eerste digitale IC Café voor corona-IC-patiënten en hun naasten.

lees meer

Ook na vijf jaar blijken bot-verankerde prothesen een goede ingreep

5 augustus 2020

Ondanks stomaproblemen een flinke verbetering in mobiliteit en kwaliteit van leven

lees meer