Nieuws Hypo pleister van Radboudumc is Het Beste Diabetesidee

20 december 2016

Bij een hypo is er een te sterke daling van de bloedglucosespiegel. Hierdoor kun je verward raken en zelfs je bewustzijn verliezen. Diabetespatiënten lopen meer risico op een hypo. Zij moeten daarom goed in de gaten houden dat hun bloedglucose niet te laag is. Internist Bastiaan de Galan: ‘Er waren nog geen manieren om een hypo tijdig vast te stellen. Hartslagvariabiliteit kan een rol spelen bij het ontstaan van een hypo.’

Hypo alert
Een oplossing bieden de ‘hypo pleisters’ (waarschuwpleister) die je gedurende ongeveer vijf dagen kunt dragen. ‘Zowel tijdens het sporten als onder de douche, dag en nacht’, vertelt internist Bas Bredie. ‘Deze pleister verzamelt heel nauwkeurig de hartslaginformatie en met name de hartslagvariabiliteit.’ Als de hartslag te veel varieert, krijg je een hypo alert op je smartphone. Zo kun je tijdig signalen van een mogelijke hypo ontdekken.

Het Beste Diabetesidee
De ‘hypo pleister’ is winnaar geworden van Het Beste Diabetesidee, een initiatief van het Diabetes Fonds. Er waren acht kanshebbers voor deze prijs. De uitreiking was maandag 19 december in het Huis voor de Gezondheid in Amersfoort. Er waren nog drie winaars in de prijzen gevallen.

Bekijk het filmpje over de hypo pleister en lees meer over de winaars

 

Meer nieuws


Drie Radboudteams doen onderzoek tijdens Lowlands

20 mei 2019

Hoe kun je het beste leren reanimeren? Hoe tevreden ben jij over je piem of poes? En wat vertel jij een vreemde op Lowlands?

lees meer

Metabole ziekten sneller opsporen en behandelen door samenwerking

15 mei 2019

Zes academische centra en de patiëntenvereniging voor metabole ziekten VKS willen de diagnose en behandeling van erfelijke metabole ziekten (stofwisselingsziekten) verbeteren met de lancering van het samenwerkingsverband United for Metabolic Diseases (UMD).

lees meer

Snel duidelijkheid over BRCA mutatie met nieuwe test Gevoelige DNA test faciliteert persoonlijke behandeling eierstokkanker

14 mei 2019

Een nieuwe DNA-test in de tumor spoort bij vrouwen met eierstokkanker bijna twee keer zoveel BRCA-mutaties op als de gangbare test in bloed. Dit schrijven onderzoekers van het Radboudumc deze week in Journal of the National Cancer Institute.

lees meer

Nieuw leven voor oud antibioticum Welkom alternatief voor zeer resistente longinfecties

13 mei 2019

Het oude antibioticum minocycline kan een nieuw leven krijgen in de behandeling van Mycobacterium avium longinfecties. In Journal of Antimicrobial Chemotherapy bepaalden medisch microbiologen Mike Ruth en Jakko van Ingen van het Radboudumc de werkzame dosis ervan.

lees meer

Frank Bosch benoemd tot hoogleraar Acute Interne Geneeskunde

10 mei 2019

Internist-intensivist van Rijnstate, Frank Bosch benoemd tot hoogleraar Acute Interne Geneeskunde bij het Radboudumc.

lees meer

Algoritme berekent aanwezigheid en agressiviteit van prostaattumor Analyseprogramma MRI-scans maakt objectieve diagnose in principe overal mogelijk

9 mei 2019

Een computerprogramma dat MRI-beelden analyseert, kan de aanwezigheid en zelfs de agressiviteit van een prostaattumor betrouwbaar in kaart brengen. Dat schrijven onderzoekers van het Radboudumc met internationale collega’s in het wetenschappelijke tijdschrift Investigative Radiology

lees meer