Nieuws Hypo pleister van Radboudumc is Het Beste Diabetesidee

20 december 2016

Bij een hypo is er een te sterke daling van de bloedglucosespiegel. Hierdoor kun je verward raken en zelfs je bewustzijn verliezen. Diabetespatiënten lopen meer risico op een hypo. Zij moeten daarom goed in de gaten houden dat hun bloedglucose niet te laag is. Internist Bastiaan de Galan: ‘Er waren nog geen manieren om een hypo tijdig vast te stellen. Hartslagvariabiliteit kan een rol spelen bij het ontstaan van een hypo.’

Hypo alert
Een oplossing bieden de ‘hypo pleisters’ (waarschuwpleister) die je gedurende ongeveer vijf dagen kunt dragen. ‘Zowel tijdens het sporten als onder de douche, dag en nacht’, vertelt internist Bas Bredie. ‘Deze pleister verzamelt heel nauwkeurig de hartslaginformatie en met name de hartslagvariabiliteit.’ Als de hartslag te veel varieert, krijg je een hypo alert op je smartphone. Zo kun je tijdig signalen van een mogelijke hypo ontdekken.

Het Beste Diabetesidee
De ‘hypo pleister’ is winnaar geworden van Het Beste Diabetesidee, een initiatief van het Diabetes Fonds. Er waren acht kanshebbers voor deze prijs. De uitreiking was maandag 19 december in het Huis voor de Gezondheid in Amersfoort. Er waren nog drie winaars in de prijzen gevallen.

Bekijk het filmpje over de hypo pleister en lees meer over de winaars

 

Meer nieuws


Wat kan een verpleegkundige beter laten of beter doen?

1 juni 2023

Onderzoekers van Radboudumc IQ healthcare hebben een nieuwe Beter Laten-lijst van verpleegkundige handelingen samengesteld.

lees meer

Radboudumc opent Beleeftuin Fijne plek om te proeven, te wandelen, te ontspannen

22 mei 2023

Op maandag 22 mei nam het Radboudumc officieel de nieuwe Beleeftuin in gebruik. De tuin is open voor iedereen die er gebruik van wil maken, Hij nodigt uit om te ontspannen, een gesprek te voeren en te proeven van de planten die allemaal eetbaar zijn.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet