Nieuws Hypo pleister van Radboudumc is Het Beste Diabetesidee
20 december 2016

Bij een hypo is er een te sterke daling van de bloedglucosespiegel. Hierdoor kun je verward raken en zelfs je bewustzijn verliezen. Diabetespatiënten lopen meer risico op een hypo. Zij moeten daarom goed in de gaten houden dat hun bloedglucose niet te laag is. Internist Bastiaan de Galan: ‘Er waren nog geen manieren om een hypo tijdig vast te stellen. Hartslagvariabiliteit kan een rol spelen bij het ontstaan van een hypo.’

Hypo alert
Een oplossing bieden de ‘hypo pleisters’ (waarschuwpleister) die je gedurende ongeveer vijf dagen kunt dragen. ‘Zowel tijdens het sporten als onder de douche, dag en nacht’, vertelt internist Bas Bredie. ‘Deze pleister verzamelt heel nauwkeurig de hartslaginformatie en met name de hartslagvariabiliteit.’ Als de hartslag te veel varieert, krijg je een hypo alert op je smartphone. Zo kun je tijdig signalen van een mogelijke hypo ontdekken.

Het Beste Diabetesidee
De ‘hypo pleister’ is winnaar geworden van Het Beste Diabetesidee, een initiatief van het Diabetes Fonds. Er waren acht kanshebbers voor deze prijs. De uitreiking was maandag 19 december in het Huis voor de Gezondheid in Amersfoort. Er waren nog drie winaars in de prijzen gevallen.

Bekijk het filmpje over de hypo pleister en lees meer over de winaars

 

Meer nieuws


Hoogleraar orthopedie Nico Verdonschot wetenschappelijk directeur MedTechNL

24 januari 2022

Nico Verdonschot, hoogleraar orthopedie in het Radboudumc en wetenschappelijk directeur van het Technisch Medisch Centrum van de Universiteit Twente, is benoemd tot Wetenschappelijk Directeur van MedTechNL

lees meer

Onvruchtbaar­heid bij man soms al voor zijn geboorte in DNA ontstaan

17 januari 2022

Nieuwe fouten in het DNA, die niet van vader of moeder zijn geërfd maar spontaan ontstaan rondom de bevruchting, kunnen onvruchtbaarheid bij mannen veroorzaken.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet