Nieuws Nieuwe dienstkleding: modern, comfortabel én duurzaam
20 oktober 2016

Met meer dan 35.000 dienstkledingstukken in omloop speelt duurzaamheid- naast draagcomfort, ontwerp en wasbaarheid- een belangrijke rol in de keuze voor een nieuwe lijn. Verpleegkundigen, artsen, paramedici en ook andere groepen zoals schoonmakers en logistiek medewerkers zullen deze kleding gaan dragen. In samenwerking met de gebruikers en met patiënten is unaniem gekozen voor de duurzaam geproduceerde vezel Tencel voor de nieuwe kleding.

Het voordeel van Tencel is dat de stof duidelijk minder impact op het milieu heeft dan katoen. Zo wordt er bij de productie van de stof 97% minder water en 46% minder energie verbruikt. Cathy van Beek, bestuurder bij het Radboudumc en verantwoordelijk voor onder andere Patientenzorg en duurzaamheid “Binnen het Radboudumc gaan we voor duurzaam. In dit geval heeft een duurzame keuze, ook vanwege het aantal medewerkers dat de kleding gaat dragen, echt impact. Zowel op het milieu als op het bewustzijn van medewerkers.” Ook is de stof sterker en heeft een hoger absorptievermogen. Dit beeld werd bevestigd tijdens draagtesten waarin bovendien naar voren kwam dat de stof lekker en soepel draagt. Ook tijdens wasproeven hield de stof zich goed.

Ook de pasvorm van de kleding is verbeterd. De huidige lijn is een unisex-lijn waardoor mannen en vrouwen hetzelfde model dragen. Met de invoering van aparte dameslijn verbetert het draagcomfort ook voor de ruim 70% vrouwen die de kleding dragen. Daarnaast maakt de nieuwe lijn een beter onderscheid tussen de verschillende medewerkers. Met name patiënten gaven aan dat ze dat graag snel willen zien. Zo krijgen facilitaire medewerkers een blauw uniform, pedagogisch medewerkers een oranje uniform terwijl zorgprofessionals een overwegend wit uniform hebben. Zo is het voor patiënten makkelijker te onderscheiden met wie ze van doen hebben.

De nieuwe dienstkleding komt medio 2017 beschikbaar voor medewerkers van het Radboudumc. Momenteel wordt gezocht naar een duurzame manier om de vezels van de oude dienstkleding te hergebruiken.

Meer weten?Lees meer over de nieuwe dienstkleding en andere duurzaamheidsinitiatieven in ons duurzaamheidsmagazine op www.radboudumc.nl/magazineduurzaamheid

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer nieuws


BCG-vaccin is veilig en leidt niet tot een verhoogd risico op COVID-19-klachten

6 augustus 2020

Meer studies moeten uitwijzen of het generieke vaccin ook een positief effect kan hebben

lees meer

IC Café op 8 september voor corona-IC-patiënten en naasten Aandacht voor ervaringen tijdens en na de ziekte

5 augustus 2020

De coronacrisis heeft grote impact gemaakt op iedereen. Vooral voor degenen die met een corona-infectie op de intensive care hebben gelegen. Daarom is er op 8 september het eerste digitale IC Café voor corona-IC-patiënten en hun naasten.

lees meer

Ook na vijf jaar blijken bot-verankerde prothesen een goede ingreep

5 augustus 2020

Ondanks stomaproblemen een flinke verbetering in mobiliteit en kwaliteit van leven

lees meer

Slechtere prognose bloedkanker bij dubbele mutatie gen

5 augustus 2020

De rol van TP53 bij myelodysplastisch syndroom

lees meer

Radboudumc-onderzoek leidt tot vereenvoudigde dosis hiv-medicijn voor kinderen

5 augustus 2020

Resultaten zijn opgenomen in de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO

lees meer

Oncologische zorg minder goed bereikbaar voor mensen met een verstandelijke beperking

3 augustus 2020

Mensen met een verstandelijke beperking blijken minder vaak voor oncologische zorg in het ziekenhuis te komen dan mensen zonder een verstandelijke beperking. Dat blijkt uit grootschalig onderzoek van onderzoekers uit het Radboudumc.

lees meer