Nieuws Nieuwe dienstkleding: modern, comfortabel én duurzaam
20 oktober 2016

Met meer dan 35.000 dienstkledingstukken in omloop speelt duurzaamheid- naast draagcomfort, ontwerp en wasbaarheid- een belangrijke rol in de keuze voor een nieuwe lijn. Verpleegkundigen, artsen, paramedici en ook andere groepen zoals schoonmakers en logistiek medewerkers zullen deze kleding gaan dragen. In samenwerking met de gebruikers en met patiënten is unaniem gekozen voor de duurzaam geproduceerde vezel Tencel voor de nieuwe kleding.

Het voordeel van Tencel is dat de stof duidelijk minder impact op het milieu heeft dan katoen. Zo wordt er bij de productie van de stof 97% minder water en 46% minder energie verbruikt. Cathy van Beek, bestuurder bij het Radboudumc en verantwoordelijk voor onder andere Patientenzorg en duurzaamheid “Binnen het Radboudumc gaan we voor duurzaam. In dit geval heeft een duurzame keuze, ook vanwege het aantal medewerkers dat de kleding gaat dragen, echt impact. Zowel op het milieu als op het bewustzijn van medewerkers.” Ook is de stof sterker en heeft een hoger absorptievermogen. Dit beeld werd bevestigd tijdens draagtesten waarin bovendien naar voren kwam dat de stof lekker en soepel draagt. Ook tijdens wasproeven hield de stof zich goed.

Ook de pasvorm van de kleding is verbeterd. De huidige lijn is een unisex-lijn waardoor mannen en vrouwen hetzelfde model dragen. Met de invoering van aparte dameslijn verbetert het draagcomfort ook voor de ruim 70% vrouwen die de kleding dragen. Daarnaast maakt de nieuwe lijn een beter onderscheid tussen de verschillende medewerkers. Met name patiënten gaven aan dat ze dat graag snel willen zien. Zo krijgen facilitaire medewerkers een blauw uniform, pedagogisch medewerkers een oranje uniform terwijl zorgprofessionals een overwegend wit uniform hebben. Zo is het voor patiënten makkelijker te onderscheiden met wie ze van doen hebben.

De nieuwe dienstkleding komt medio 2017 beschikbaar voor medewerkers van het Radboudumc. Momenteel wordt gezocht naar een duurzame manier om de vezels van de oude dienstkleding te hergebruiken.

Meer weten?Lees meer over de nieuwe dienstkleding en andere duurzaamheidsinitiatieven in ons duurzaamheidsmagazine op www.radboudumc.nl/magazineduurzaamheid

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer nieuws


Microinfarct in de hersenen alleen zichtbaar in acute fase Link tussen minimale vaatschade en hersenschade komt langzaam in beeld

19 februari 2020

Door elke vier weken een hersenscan te maken bij ruim vijftig ouderen wisten Nijmeegse onderzoekers voor het eerst het beloop van micro-infarcten in de hersenen zichtbaar te maken.

lees meer

Media-aandacht voor Thermo Tokyo

18 februari 2020

Op dinsdag Radio EenVandaag en op donderdag in de tv-uitzending van EenVandaag.

lees meer

Prijs voor model dat leven 1 jaar na IC-opname voorspelt Nina Wubben krijgt prijs van beroepsvereniging IC

18 februari 2020

Promovenda Nina Wubben van het Radboudumc heeft op 7 februari tijdens het congres van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), de best abstract prijs gewonnen voor haar onderzoek naar het voorspellen van leven na een IC-opname.

lees meer

Thirona en Quirem lanceren met Radboudumc project Radiologie van de Toekomst EFRO stimuleert bedrijvigheid in medische technologie Oost-Nederland

17 februari 2020

Thirona, Quirem en het Radboudumc gaan met EFRO-subsidie samenwerken in het project Radiologie van de Toekomst om zo slimme beeldanalyses beschikbaar te maken voor iedereen.

lees meer

Zo werkt het Radboudumc samen met eerste en tweede lijn ‘Patiënten moeten geen muren ervaren, maar zorg krijgen die vloeiend in elkaar overloopt’

17 februari 2020

De juiste zorg, op de juiste plek. Dichtbij als het kan, verder weg als het moet. Dat gun je elke patiënt. In dit achtergrondverhaal lees je drie voorbeelden hoe het Radboudumc dit realiseert.

lees meer

Grote Europese subsidie voor beperking hersenschade bij te vroeg geboren babys Radboudumc onderzoekt hoe stamcel het immuunsysteem beïnvloedt

17 februari 2020

Bij een groot Europees onderzoek naar de behandeling van hersenschade bij te vroeg geboren baby’s kijkt het Radboudumc vooral naar het effect van de stamcellen op het immuunsysteem.

lees meer