Nieuws Nieuwe techniek verlicht chronische zenuwpijn in ledematen
6 april 2017

Een patiënt met neuropathische perifere zenuwpijn is in het Radboudumc behandeld met een niet eerder toegepaste techniek voor chronische pijnbestrijding. Behandelend neurochirurg Erkan Kurt: “Via een kleine elektrode in de onderarm, proberen we met elektrische prikkels van buitenaf de voortdurend aanwezige pijn te verminderen.”

Perifere neuropathische pijn is een pijn in handen, armen, voeten of benen die op allerlei manieren kan ontstaan, bijvoorbeeld door een trauma, infectie of operatie. Door een nog onbekend oorzaak blijven de zenuwen pijnprikkels doorsturen. Patiënten beschrijven een doof, branderig gevoel dat constant aanwezig is, dag en nacht, alsof het aangedane deel permanent in prikkeldraad is gewikkeld of in brand staat.
 
Door de huid
Dergelijke pijn wordt in eerste instantie bestreden met fysiotherapie en medicijnen. Lukt dat niet, dan biedt elektrische stimulatie door de huid heen (Transcutane Elektrische Neurostimulatie, TENS) soms ook uitkomst. “Toch hebben miljoenen Europeanen nog last van chronische pijn”, zegt Erkan Kurt, neurochirurg in het Radboudumc. “Sinds kort beschikken we over een nieuwe techniek die voor een deel van de patiënten mogelijk toch nog uitkomst kan bieden.”
Kurt doelt op de techniek waarbij een ingebrachte elektrode geactiveerd wordt via een elektromagnetisch signaal door de huid. Enkele maanden geleden werden in België, Ierland en Nijmegen de eerste drie patiënten met deze nieuwe techniek behandeld. Kurt: “Wij hebben een patiënt behandeld die al acht jaar voortdurend zenuwpijn in haar onderarm had. Dag en nacht. Met deze techniek is ze tot dusver vrijwel pijnvrij.”
 
Op de aangedane zenuw
De techniek heeft enkele duidelijke voordelen ten opzichte van eerdere systemen. Kurt: “Bij deze techniek heb je geen inwendige batterij nodig die je af en toe moet verwisselen, omdat je stimuleert met elektromagnetische golven direct door de huid heen. Een soort bluetooth, zeg maar. Een ander groot voordeel: met deze techniek stimuleer je direct op de aangedane zenuw in plaats van indirecte stimulatie via het ruggenmerg of de hersenen.”
Het idee is dat perifere neuropathische zenuwpijn ontstaat doordat hersenen door een voortdurende prikkeling vanuit de arm of been hypergevoelig worden voor pijn. Met de stimulering van de juiste zenuwvezels zouden die gevoelige hersenstructuren worden afgeremd. “Dat is de theorie, de hypothese die we hebben”, zegt Kurt, “maar of het zo inderdaad werkt moeten we nog bewijzen.”
 
Veel belangstelling
De techniek lijkt in elk geval interessant voor verder onderzoek. Kurt gebruikte met succes al eerder een vergelijkbaar systeem bij twee patiënten met chronische zenuwpijn in de schouder. In 2016 publiceerde hij daarover met zijn collega’s van het neuromodulatieteam Robert van Dongen, Monique Steegers en Heinrich Moser in Pain Physician Journal. Kurt: “Wereldwijd is er inmiddels veel belangstelling voor deze vorm van zenuwstimulatie om perifere neuropathische pijnsyndromen te behandelen.”

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

send an email

Meer nieuws


Succesvol werken aan een beter geheugen Kennis beklijft beter als ze wordt gekoppeld aan bekende ruimtes

3 maart 2021

Als je namen, een boodschappenlijst of andere zaken wilt onthouden, lukt dat beter als je ze koppelt aan spullen in je huiskamer of keuken. Die techniek helpt niet alleen bij het snel onthouden, maar verbetert ook het langetermijngeheugen.

lees meer

Bewegen voorkomt nieuwe hart- en vaatziekten

3 maart 2021

Promotie van Esmée Bakker op 4 maart om 10.30 uur

lees meer

Een genetische pleister die erfelijke doofheid moet voorkomen Onderzoek wijst uit dat aanpak voor DFNA9 kan werken

3 maart 2021

Onderzoekers van het Radboudumc hebben een genetische pleister ontwikkeld voor DFNA9, een vorm van erfelijke doofheid. Daarmee kunnen ze de problemen in de gehoorcellen opheffen. Verder onderzoek is nodig om de genetische pleister als therapie naar de kliniek te brengen.

lees meer

Hoe gaan angstige mensen om met het coronavirus?

2 maart 2021

Mensen die van nature geneigd zijn zich vaker terug te trekken, blijken tijdens de coronapandemie juist minder angstig.

lees meer

Water als nieuw middel voor hartonderzoek bij pijn op de borst

1 maart 2021

Wetenschappers van het Radboudumc hebben met succes een nieuwe techniek toegepast om oorzaken van pijn op de borst in de kransslagaders van het hart te onderzoeken.

lees meer