Nieuws 2017 Nieuwe techniek verlicht chronische zenuwpijn in ledematen

6 april 2017

Een patiënt met neuropathische perifere zenuwpijn is in het Radboudumc behandeld met een niet eerder toegepaste techniek voor chronische pijnbestrijding. Behandelend neurochirurg Erkan Kurt: “Via een kleine elektrode in de onderarm, proberen we met elektrische prikkels van buitenaf de voortdurend aanwezige pijn te verminderen.”

Perifere neuropathische pijn is een pijn in handen, armen, voeten of benen die op allerlei manieren kan ontstaan, bijvoorbeeld door een trauma, infectie of operatie. Door een nog onbekend oorzaak blijven de zenuwen pijnprikkels doorsturen. Patiënten beschrijven een doof, branderig gevoel dat constant aanwezig is, dag en nacht, alsof het aangedane deel permanent in prikkeldraad is gewikkeld of in brand staat.
 
Door de huid
Dergelijke pijn wordt in eerste instantie bestreden met fysiotherapie en medicijnen. Lukt dat niet, dan biedt elektrische stimulatie door de huid heen (Transcutane Elektrische Neurostimulatie, TENS) soms ook uitkomst. “Toch hebben miljoenen Europeanen nog last van chronische pijn”, zegt Erkan Kurt, neurochirurg in het Radboudumc. “Sinds kort beschikken we over een nieuwe techniek die voor een deel van de patiënten mogelijk toch nog uitkomst kan bieden.”
Kurt doelt op de techniek waarbij een ingebrachte elektrode geactiveerd wordt via een elektromagnetisch signaal door de huid. Enkele maanden geleden werden in België, Ierland en Nijmegen de eerste drie patiënten met deze nieuwe techniek behandeld. Kurt: “Wij hebben een patiënt behandeld die al acht jaar voortdurend zenuwpijn in haar onderarm had. Dag en nacht. Met deze techniek is ze tot dusver vrijwel pijnvrij.”
 
Op de aangedane zenuw
De techniek heeft enkele duidelijke voordelen ten opzichte van eerdere systemen. Kurt: “Bij deze techniek heb je geen inwendige batterij nodig die je af en toe moet verwisselen, omdat je stimuleert met elektromagnetische golven direct door de huid heen. Een soort bluetooth, zeg maar. Een ander groot voordeel: met deze techniek stimuleer je direct op de aangedane zenuw in plaats van indirecte stimulatie via het ruggenmerg of de hersenen.”
Het idee is dat perifere neuropathische zenuwpijn ontstaat doordat hersenen door een voortdurende prikkeling vanuit de arm of been hypergevoelig worden voor pijn. Met de stimulering van de juiste zenuwvezels zouden die gevoelige hersenstructuren worden afgeremd. “Dat is de theorie, de hypothese die we hebben”, zegt Kurt, “maar of het zo inderdaad werkt moeten we nog bewijzen.”
 
Veel belangstelling
De techniek lijkt in elk geval interessant voor verder onderzoek. Kurt gebruikte met succes al eerder een vergelijkbaar systeem bij twee patiënten met chronische zenuwpijn in de schouder. In 2016 publiceerde hij daarover met zijn collega’s van het neuromodulatieteam Robert van Dongen, Monique Steegers en Heinrich Moser in Pain Physician Journal. Kurt: “Wereldwijd is er inmiddels veel belangstelling voor deze vorm van zenuwstimulatie om perifere neuropathische pijnsyndromen te behandelen.”

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws


Is het mogelijk om je pijngrens te beïnvloeden?

15 januari 2021 Pijnonderzoeker Esmeralda Blaney Davidson geeft antwoord bij de Universiteit van Nederland lees meer

Vrouwen minder pijngevoelig door kijken naar pijnlijke film Uitkomsten Groot Nationaal Onderzoek naar pijn

30 november 2017 Vrouwen zijn gevoeliger voor pijn dan mannen, maar kunnen daar iets aan doen door films te kijken of te sporten. Dat blijkt uit het Groot Nationaal Onderzoek naar pijn. lees meer

Groot Nationaal Onderzoek naar pijn Hoe pijngevoelig is Nederland?

3 mei 2017 Samen met De Kennis van Nu en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) lanceert het Radboudumc het Groot Nationaal Onderzoek (GNO) naar pijn. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet