Nieuws Renovatie Tandheelkunde wint Gulden Feniks

7 juli 2017

Het gerenoveerde gebouw van Tandheelkunde heeft de NRP Gulden Feniks 2017 gewonnen in de categorie Renovatie. De Gulden Feniks is dé prijs ter bevordering van en inspiratie voor duurzaam gebruik van de bestaande omgeving.

De onafhankelijke stichting NRP (Platform voor Transformatie en Renovatie, voorheen: Nationaal Renovatie Platform) reikt de NRP Gulden Feniks ieder jaar uit aan de beste renovatie- en (gebieds)transformatieprojecten van Nederland. De prijs is op 5 juli uitgereikt in De Fabrique in Utrecht.

Lef en visie
De renovatie van het Tandheelkundegebouw is gekroond tot beste renovatieproject. Volgens de jury is de renovatie buitengewoon knap gedaan en straalt dit vakmanschap uit. De ‘brutalistische’ betonarchitectuur heeft een nieuwe kwaliteit gekregen. Bovendien toont de renovatie in alle aspecten dat de opdrachtgever en architect elkaar met hun lef en visie begrip prachtig hebben aangevuld.

De opdrachtgever wilde van Tandheelkunde een vriendelijk en toegankelijk gebouw maken, waar bezoekers vrijwel vanzelfsprekend hun weg vinden naar hun behandelaar of specialist. Dat is gelukt. Het gebouw is functioneel, helder en verzorgd. Bezoekers worden behandeld door studenten Tandheelkunde , dan moet een omgeving vertrouwen uitstralen. Dat is vertaald in materiaalkeuze, kleurstelling en bewegwijzering. Hoe verder je het gebouw inloopt, hoe beter je snapt hoe dat werkt: vertrouwen uitstralen. Het gaat nergens om chique, maar om kwaliteit en vertrouwen. Het interieur straalt uit dat je te maken hebt met goed opgeleide professionals die weten wat ze doen: goed opgeruimd, overzichtelijk, toegankelijk.

Het oude Tandheelkunde was een in zichzelf gekeerd volume; somber, donker, hiërarchisch en ontoegankelijk, met een bijbehorende stijl van besturen. Door de ingrijpende renovatie toont het gebouw zich nu als een open ‘lichtvoetige’ instelling waar je niet alleen gemakkelijk naar binnen loopt, maar waar – dankzij de renovatie, aldus de opdrachtgever – ook de stijl van besturen een stuk helderder is geworden. Dat is een prestatie van formaat.

Met de renovatie van het Tandheelkundegebouw wil het Radboudumc verder bouwen aan de koppositie op het gebied van onderwijs, onderzoek en patiëntenzorg.

Meer nieuws


Nieuwe biomarker voor jicht kan ziekte monitoren

26 februari 2024

Radboudumc en Université Paris Cité hebben een nieuwe biomarker gevonden waarmee de aanwezigheid van urinezuurkristallen heel goed is te monitoren. Mogelijk is daarmee gezondheidsschade op termijn terug te dringen.

lees meer

Vijf vragen over jicht Beantwoord door reumatoloog Sander van Leuven

26 februari 2024

Jicht is aan een stille maar gestage opmars bezig. In 2019 waren er wereldwijd meer dan 45 miljoen mensen met jicht, een verdubbeling in dertig jaar. Reumatoloog Sander van Leuven beantwoordt vijf veelvoorkomende vragen.

lees meer

Merel van der Stelt in Focus over 3D-geprinte onderbeenprotheses Donderdag 22 februari, 20.55 uur, Focus, NPO2

22 februari 2024

NTR Wetenschap zendt op donderdag om 20.55 uur de uitzending 'Geprinte benen' uit. Hierin is o.a. collega Merel van der Stelt te zien. (foto: Focus)

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet