Nieuws Renovatie Tandheelkunde wint Gulden Feniks

7 juli 2017

Het gerenoveerde gebouw van Tandheelkunde heeft de NRP Gulden Feniks 2017 gewonnen in de categorie Renovatie. De Gulden Feniks is dé prijs ter bevordering van en inspiratie voor duurzaam gebruik van de bestaande omgeving.

De onafhankelijke stichting NRP (Platform voor Transformatie en Renovatie, voorheen: Nationaal Renovatie Platform) reikt de NRP Gulden Feniks ieder jaar uit aan de beste renovatie- en (gebieds)transformatieprojecten van Nederland. De prijs is op 5 juli uitgereikt in De Fabrique in Utrecht.

Lef en visie
De renovatie van het Tandheelkundegebouw is gekroond tot beste renovatieproject. Volgens de jury is de renovatie buitengewoon knap gedaan en straalt dit vakmanschap uit. De ‘brutalistische’ betonarchitectuur heeft een nieuwe kwaliteit gekregen. Bovendien toont de renovatie in alle aspecten dat de opdrachtgever en architect elkaar met hun lef en visie begrip prachtig hebben aangevuld.

De opdrachtgever wilde van Tandheelkunde een vriendelijk en toegankelijk gebouw maken, waar bezoekers vrijwel vanzelfsprekend hun weg vinden naar hun behandelaar of specialist. Dat is gelukt. Het gebouw is functioneel, helder en verzorgd. Bezoekers worden behandeld door studenten Tandheelkunde , dan moet een omgeving vertrouwen uitstralen. Dat is vertaald in materiaalkeuze, kleurstelling en bewegwijzering. Hoe verder je het gebouw inloopt, hoe beter je snapt hoe dat werkt: vertrouwen uitstralen. Het gaat nergens om chique, maar om kwaliteit en vertrouwen. Het interieur straalt uit dat je te maken hebt met goed opgeleide professionals die weten wat ze doen: goed opgeruimd, overzichtelijk, toegankelijk.

Het oude Tandheelkunde was een in zichzelf gekeerd volume; somber, donker, hiërarchisch en ontoegankelijk, met een bijbehorende stijl van besturen. Door de ingrijpende renovatie toont het gebouw zich nu als een open ‘lichtvoetige’ instelling waar je niet alleen gemakkelijk naar binnen loopt, maar waar – dankzij de renovatie, aldus de opdrachtgever – ook de stijl van besturen een stuk helderder is geworden. Dat is een prestatie van formaat.

Met de renovatie van het Tandheelkundegebouw wil het Radboudumc verder bouwen aan de koppositie op het gebied van onderwijs, onderzoek en patiëntenzorg.

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet