Nieuws Verbetering kwaliteit van leven chronisch zieke kinderen

17 november 2017

Het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis, Stichting Kind en Ziekenhuis, de gemeente Nijmegen en Zorgverzekeraar VGZ starten het project “Psychosociale gevolgen bij ingrijpende somatische aandoeningen” bij kinderen. Het project stelt de kwaliteit van het dagelijks leven van chronisch zieke kinderen centraal. Uit een analyse van 400 casussen uit de regio Nijmegen blijkt dat een kwart van de kinderen met ingrijpende medische aandoeningen niet goed mee kan doen thuis en op school. In Nijmegen starten kinderartsen, psychologen, pedagogen en kinderverpleegkundigen van binnen en buiten het ziekenhuis daarom samen met ouders een innovatieve aanpak.

Zieke kinderen kunnen steeds sneller naar huis doordat veel medisch verpleegkundige handelingen thuis kunnen worden uitgevoerd. In sommige gevallen is de overgang van het ziekenhuis naar huis niet goed op elkaar afgestemd. Hierdoor is het chronisch zieke kind toch noodgedwongen vaker dan nodig terug in het ziekenhuis.

 

In de nieuwe aanpak wordt uitgebreid met de ouders besproken of ze hulp nodig hebben thuis. Ze krijgen hulpmiddelen om de zorg rondom hun kind thuis te kunnen regelen met de verschillende hulpverleners. Een acute hulplijn voor ouders en zorgverleners hoort hierbij. Als blijkt dat het nodig is komen kindzorgorganisaties of jeugdhulpmedewerkers ook aan huis. Hierdoor wordt de zorg vanuit de verschillende disciplines beter afgestemd op het kind en het gezin en biedt dit goede ondersteuning buiten de ziekenhuismuren voor kinderen met chronische lichamelijke aandoeningen die ook in psychosociaal opzicht kwetsbaar zijn. Kinderen kunnen hierdoor in hun eigen omgeving blijven, gewoon naar school gaan en met hun vriendjes spelen. Bovendien hoeven ze minder vaak terug naar het ziekenhuis.

 

Het project wordt gefinancierd door Zorg Instituut Nederland.

Meer informatie


Margie Alders

06 82 21 68 78

Meer nieuws


Radboudumc test noodstroom

15 oktober 2018

Op woensdag 17 oktober 2018 om 16.00 uur test het Radboudumc ziekenhuisbreed de noodstroom. Dit doen we om de veiligheid en continuïteit van de zorg te kunnen waarborgen tijdens een echte stroomstoring. De test duurt maximaal 45 minuten.

lees meer

Nauwelijks overlap tussen patiënten met schizofrenie Onderzoek op groepsniveau zegt weinig over de individuele patiënt

11 oktober 2018

Patiënten met de diagnose schizofrenie vertonen onderling grote verschillen. Onderzoekers van het Radboudumc toonden samen met collega’s uit Engeland en Noorwegen aan dat slechts een verwaarloosbaar aantal identieke eigenschappen in de hersenen voorkomt bij meer dan twee procent van de patiënten.

lees meer

Acht Radboudumc vrouwen in de Viva400

8 oktober 2018

Acht vrouwen binnen het Radboudumc zijn genomineerd in de jaarlijkse VIVA400-lijst. Stuk voor stuk ambitieuze, ondernemende vrouwen die afgelopen jaar het verschil wisten te maken.

lees meer

Grote subsidie voor ontwikkeling e-health hartrevalidatie Eurostar subsidie van 1,9 miljoen voor project CaRe

4 oktober 2018

Hoogleraar integratieve fysiologie Maria Hopman van het Radboudumc gaat samen met Deense en Zwitserse bedrijven een e-health programma opzetten voor hartrevalidatie. Zij krijgen hiervoor een Eurostar subsidie van 1,9 miljoen euro.

lees meer

Erfelijke aanleg voor overgewicht groter in dikmakende omgeving

3 oktober 2018

Kinderen worden niet automatisch te dik als ze daar een erfelijke aanleg voor hebben. Deze aanleg voor overgewicht komt sterker tot uiting in een omgeving die overgewicht in de hand werkt.

lees meer

Benefietconcert voor onderzoek naar Pulmonale Hypertensie

3 oktober 2018

Vijf vragen aan cardioloog Arie van Dijk over het belang van onderzoek naar Pulmonale Hypertensie.

lees meer
  • Snel naar