Nieuws 1000ehypofyseoperatie

3 juli 2018

Een gezwel op de hypofyse is een zeldzame aandoening die met een gespecialiseerde kijkbuisoperatie is te behandelen. Dit jaar voerde het Radboudumc voor de duizendste keer zo’n operatie uit. Het Radboudumc is daarmee het grootste en meest ervaren expertisecentrum voor hypofyse-operaties in Nederland.

De hypofyse is een klein orgaan, zo groot als een kikkererwt, dat zich onderaan de hersenen in een holte in de schedel bevindt. De hypofyse produceert onder andere groeihormoon en regelt de hormoonproductie van andere klieren. Er zijn tussen de 10.000 en 15.000 mensen in Nederland met een aandoening aan de hypofyse en daar komen er ieder jaar 400 bij met een gezwel op de hypofyse. Dit is bijna altijd goedaardig, maar kan wel zorgen voor een overschot, of een tekort aan hormonen, achteruitgang van het gezichtsvermogen en hoofdpijn.

Reuzengroei
Verstoring van de hormoonhuishouding door een hypofysegezwel kan verstrekkende gevolgen hebben voor de patiënt, zoals bij de aandoening acromegalie. Hierbij produceert de hypofyse teveel groeihormoon, waardoor er reuzengroei ontstaan van bijvoorbeeld handen, voeten, kaak en voorhoofd.  Veel mensen kennen deze aandoening wel van de in 2014 overleden Amerikaanse acteur Richard Kiel, die de schurk Jaws speelde in James Bond films.

Tijdig ontdekken
De symptomen voor een gezwel op de hypofyse worden niet altijd herkend. Bij Rob Alders bijvoorbeeld werd in 2013 bij toeval acromegalie vastgesteld. Een oplettende internist vroeg of hij het bloed van Rob mocht onderzoeken. Toen bleek dat hij een torenhoog gehalte aan groeihormoon in zijn lijf had. “Ik heb in dat opzicht echt geluk gehad. Ik kwam in eerste instantie met klachten bij een KNO-arts terecht en werd behandeld voor een slaapapneu.” Er is nog veel onbekendheid over acromegalie. En juist omdat patiënten vaak met andere klachten, zoals Rob naar de dokter gaan, is het van belang dat er meer bekendheid komt. “Als mijn behandelend KNO-arts in 2013 had gezien dat mijn tong verdikt was, en bekend was geweest met deze ziekte, was het balletje waarschijnlijk sneller gaan rollen.”

Kijkbuisoperatie
Een gezwel op de hypofyse is goed te behandelen met een zogenaamde kijkbuisoperatie. Met een kijkbuis (endoscoop) kan een gespecialiseerd neurochirurg via het neusgat bij de hypofyse komen om het gezwel te verwijderen. In 1994 was de afdeling neurochirurgie van het Radboudumc de eerste die  deze endoscopische operaties uitvoerde. Inmiddels hebben we veel neurochirurgen getraind en onze expertise in binnen- en buitenlandse gedeeld. Op dit moment voeren we zo’n zestig operaties per jaar uit. Dit jaar werd de duizendste patiënt behandeld. Hiermee is het Radboudumc het grootste en meest ervaren expertisecentrum voor hypofysebehandeling in Nederland.

Resultaten
Van de duizend hypofyseoperaties betreft de meerderheid een goedaardig weefselgezwel. Een niet-producerend gezwel komt het meest voor. Hierbij worden te weinig van één of meerdere hypofysehormonen aangemaakt of zijn er visusproblemen. Verder zijn er 157 operaties voor de ziekte van Cushing. Dit is een aandoening waarbij het teveel aan het hormoon cortisol veel klachten kan geven, zoals overgewicht, hoge bloeddruk, diabetes en botontkalking. Voor de ziekte acromegalie is 120 keer geopereerd.

 Alle resultaten van operaties aan de hypofyse staan op onze website: https://www.radboudumc.nl/patientenzorg/resultaten/hypofysetumor-operatie
Kijk voor meer informatie over hypofysetumoroperaties op https://www.radboudumc.nl/patientenzorg/resultaten/hypofysetumor-operatie

Meer informatie


Roos de Gouw

persvoorlichter

06 25 69 52 37

Meer nieuws


Ignacio Malagon, Nederlands eerste hoogleraar Kinderanesthesiologie

21 januari 2019

Ignacio Malagon is met ingang van 1 januari 2019 benoemd tot hoogleraar Kinderanesthesiologie aan de Radboud Universiteit/Radboudumc. Hij is de eerste hoogleraar op dit gebied in Nederland.

lees meer

Zwangerschapsecho beschikbaar stellen in ontwikkelingslanden

21 januari 2019

Thomas van den Heuvel van het Radboudumc ontwikkelde een goedkoop echosysteem dat automatisch zwangerschapsduur, stuitliggingen en tweelingzwangerschappen kan detecteren.

lees meer

Onderzoek doen met een verstandelijke beperking Nieuwe richtlijn voor inclusief gezondheidsonderzoek

14 januari 2019

Patiënten werken steeds vaker mee aan wetenschappelijk onderzoek naar hun aandoening. Maar hoe doe je dat bij mensen met een verstandelijke beperking? Tessa Frankena van het Radboudumc zocht het uit.

lees meer

Innovation­award voor fysiotherapeu­ten Yvonne Geurts en Shanna Bloemen

14 januari 2019

Ze kregen de award voor hun inzet en succesvolle implementatie van het innovatieve concept: Beter uit Bed. Met hun enthousiasme en een geheel andere blik op de gezondheidszorg hebben ze het hele huis letterlijk in beweging gekregen.

lees meer

Cees Buren verlaat Radboudumc per 1 juli aanstaande

11 januari 2019

Cees Buren, lid van de Raad van Bestuur en CFO, zal per 1 juli aanstaande na acht jaar het Radboudumc verlaten.

lees meer
  • Snel naar