3 juli 2018

Een gezwel op de hypofyse is een zeldzame aandoening die met een gespecialiseerde kijkbuisoperatie is te behandelen. Dit jaar voerde het Radboudumc voor de duizendste keer zo’n operatie uit. Het Radboudumc is daarmee het grootste en meest ervaren expertisecentrum voor hypofyse-operaties in Nederland.

De hypofyse is een klein orgaan, zo groot als een kikkererwt, dat zich onderaan de hersenen in een holte in de schedel bevindt. De hypofyse produceert onder andere groeihormoon en regelt de hormoonproductie van andere klieren. Er zijn tussen de 10.000 en 15.000 mensen in Nederland met een aandoening aan de hypofyse en daar komen er ieder jaar 400 bij met een gezwel op de hypofyse. Dit is bijna altijd goedaardig, maar kan wel zorgen voor een overschot, of een tekort aan hormonen, achteruitgang van het gezichtsvermogen en hoofdpijn.

Reuzengroei
Verstoring van de hormoonhuishouding door een hypofysegezwel kan verstrekkende gevolgen hebben voor de patiënt, zoals bij de aandoening acromegalie. Hierbij produceert de hypofyse teveel groeihormoon, waardoor er reuzengroei ontstaan van bijvoorbeeld handen, voeten, kaak en voorhoofd.  Veel mensen kennen deze aandoening wel van de in 2014 overleden Amerikaanse acteur Richard Kiel, die de schurk Jaws speelde in James Bond films.

Tijdig ontdekken
De symptomen voor een gezwel op de hypofyse worden niet altijd herkend. Bij Rob Alders bijvoorbeeld werd in 2013 bij toeval acromegalie vastgesteld. Een oplettende internist vroeg of hij het bloed van Rob mocht onderzoeken. Toen bleek dat hij een torenhoog gehalte aan groeihormoon in zijn lijf had. “Ik heb in dat opzicht echt geluk gehad. Ik kwam in eerste instantie met klachten bij een KNO-arts terecht en werd behandeld voor een slaapapneu.” Er is nog veel onbekendheid over acromegalie. En juist omdat patiënten vaak met andere klachten, zoals Rob naar de dokter gaan, is het van belang dat er meer bekendheid komt. “Als mijn behandelend KNO-arts in 2013 had gezien dat mijn tong verdikt was, en bekend was geweest met deze ziekte, was het balletje waarschijnlijk sneller gaan rollen.”

Kijkbuisoperatie
Een gezwel op de hypofyse is goed te behandelen met een zogenaamde kijkbuisoperatie. Met een kijkbuis (endoscoop) kan een gespecialiseerd neurochirurg via het neusgat bij de hypofyse komen om het gezwel te verwijderen. In 1994 was de afdeling neurochirurgie van het Radboudumc de eerste die  deze endoscopische operaties uitvoerde. Inmiddels hebben we veel neurochirurgen getraind en onze expertise in binnen- en buitenlandse gedeeld. Op dit moment voeren we zo’n zestig operaties per jaar uit. Dit jaar werd de duizendste patiënt behandeld. Hiermee is het Radboudumc het grootste en meest ervaren expertisecentrum voor hypofysebehandeling in Nederland.

Resultaten
Van de duizend hypofyseoperaties betreft de meerderheid een goedaardig weefselgezwel. Een niet-producerend gezwel komt het meest voor. Hierbij worden te weinig van één of meerdere hypofysehormonen aangemaakt of zijn er visusproblemen. Verder zijn er 157 operaties voor de ziekte van Cushing. Dit is een aandoening waarbij het teveel aan het hormoon cortisol veel klachten kan geven, zoals overgewicht, hoge bloeddruk, diabetes en botontkalking. Voor de ziekte acromegalie is 120 keer geopereerd.

 Alle resultaten van operaties aan de hypofyse staan op onze website: https://www.radboudumc.nl/patientenzorg/resultaten/hypofysetumor-operatie
Kijk voor meer informatie over hypofysetumoroperaties op https://www.radboudumc.nl/patientenzorg/resultaten/hypofysetumor-operatie

Meer informatie


Roos de Gouw

persvoorlichter

06 25 69 52 37

Meer nieuws


Minder zuurstof remt ontsteking Mogelijk beschermingsmechanisme tegen overmatige afweer

9 juli 2018

Patiënten op de intensive care hebben vaak ontstekingen en een verminderde zuurstoftoevoer naar vitale organen. Onderzoekers Dorien Kiers en Matthijs Kox van het Radboudumc ontdekten dat zo’n laag zuurstofgehalte de afweerreactie remt.

lees meer

Nieuw soort antibioticum ontdekt Kans op bijwerkingen en resistentieontwikkeling bijzonder klein

6 juli 2018

Een nieuw soort antibioticum biedt mogelijk uitkomst aan miljoenen COPD-patiënten en kinderen met een middenoorontsteking. Het middel heeft waarschijnlijk geen bijwerkingen en heeft daarnaast als grote voordeel dat er geen resistentieontwikkeling plaatsvindt.

lees meer

Vier bevallingen met één verpleegkundige

5 juli 2018

Verpleegkundige was aanwezig bij de geboorte van alle vier de kinderen uit één gezin.

lees meer

Slim voorspellen kan levens redden Radboudumc koppelt voorspellende software aan continue monitoring

4 juli 2018

Door continue monitoring van vijf vitale functies te koppelen aan voorspellende software, krijgen zorgverleners een risicoscore te zien. Met deze score kan bijvoorbeeld sepsis (bloedvergiftiging) of een longembolie vroegtijdig gesignaleerd worden en kan eerder worden ingegrepen.

lees meer

1000e deelnemende patiënt aan studie late effecten kanker

3 juli 2018

Op 20 juni 2018 heeft in het Radboudumc de duizendste patiënt deelgenomen aan de landelijke SKION LATER studie naar late effecten van kanker.

lees meer

Patientenportaal in opmars gebruik mijnRadboud stijgt met 25% in jaar tijd

2 juli 2018

Ruim 55% van de patiënten van het Radboudumc maakt inmiddels gebruik van het patiëntenportaal mijnRadboud . Steeds meer patiënten kiezen voor het gemak dat dit ze biedt.

lees meer
  • Snel naar