Nieuws 1000ehypofyseoperatie
3 juli 2018

Een gezwel op de hypofyse is een zeldzame aandoening die met een gespecialiseerde kijkbuisoperatie is te behandelen. Dit jaar voerde het Radboudumc voor de duizendste keer zo’n operatie uit. Het Radboudumc is daarmee het grootste en meest ervaren expertisecentrum voor hypofyse-operaties in Nederland.

De hypofyse is een klein orgaan, zo groot als een kikkererwt, dat zich onderaan de hersenen in een holte in de schedel bevindt. De hypofyse produceert onder andere groeihormoon en regelt de hormoonproductie van andere klieren. Er zijn tussen de 10.000 en 15.000 mensen in Nederland met een aandoening aan de hypofyse en daar komen er ieder jaar 400 bij met een gezwel op de hypofyse. Dit is bijna altijd goedaardig, maar kan wel zorgen voor een overschot, of een tekort aan hormonen, achteruitgang van het gezichtsvermogen en hoofdpijn.

Reuzengroei
Verstoring van de hormoonhuishouding door een hypofysegezwel kan verstrekkende gevolgen hebben voor de patiënt, zoals bij de aandoening acromegalie. Hierbij produceert de hypofyse teveel groeihormoon, waardoor er reuzengroei ontstaan van bijvoorbeeld handen, voeten, kaak en voorhoofd.  Veel mensen kennen deze aandoening wel van de in 2014 overleden Amerikaanse acteur Richard Kiel, die de schurk Jaws speelde in James Bond films.

Tijdig ontdekken
De symptomen voor een gezwel op de hypofyse worden niet altijd herkend. Bij Rob Alders bijvoorbeeld werd in 2013 bij toeval acromegalie vastgesteld. Een oplettende internist vroeg of hij het bloed van Rob mocht onderzoeken. Toen bleek dat hij een torenhoog gehalte aan groeihormoon in zijn lijf had. “Ik heb in dat opzicht echt geluk gehad. Ik kwam in eerste instantie met klachten bij een KNO-arts terecht en werd behandeld voor een slaapapneu.” Er is nog veel onbekendheid over acromegalie. En juist omdat patiënten vaak met andere klachten, zoals Rob naar de dokter gaan, is het van belang dat er meer bekendheid komt. “Als mijn behandelend KNO-arts in 2013 had gezien dat mijn tong verdikt was, en bekend was geweest met deze ziekte, was het balletje waarschijnlijk sneller gaan rollen.”

Kijkbuisoperatie
Een gezwel op de hypofyse is goed te behandelen met een zogenaamde kijkbuisoperatie. Met een kijkbuis (endoscoop) kan een gespecialiseerd neurochirurg via het neusgat bij de hypofyse komen om het gezwel te verwijderen. In 1994 was de afdeling neurochirurgie van het Radboudumc de eerste die  deze endoscopische operaties uitvoerde. Inmiddels hebben we veel neurochirurgen getraind en onze expertise in binnen- en buitenlandse gedeeld. Op dit moment voeren we zo’n zestig operaties per jaar uit. Dit jaar werd de duizendste patiënt behandeld. Hiermee is het Radboudumc het grootste en meest ervaren expertisecentrum voor hypofysebehandeling in Nederland.

Resultaten
Van de duizend hypofyseoperaties betreft de meerderheid een goedaardig weefselgezwel. Een niet-producerend gezwel komt het meest voor. Hierbij worden te weinig van één of meerdere hypofysehormonen aangemaakt of zijn er visusproblemen. Verder zijn er 157 operaties voor de ziekte van Cushing. Dit is een aandoening waarbij het teveel aan het hormoon cortisol veel klachten kan geven, zoals overgewicht, hoge bloeddruk, diabetes en botontkalking. Voor de ziekte acromegalie is 120 keer geopereerd.

 Alle resultaten van operaties aan de hypofyse staan op onze website: https://www.radboudumc.nl/patientenzorg/resultaten/hypofysetumor-operatie
Kijk voor meer informatie over hypofysetumoroperaties op https://www.radboudumc.nl/patientenzorg/resultaten/hypofysetumor-operatie

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer nieuws


Eerste podcast ‘AI for Life’ over Artificiële Intelligentie in Nijmegen Podcast over medische beeldverwerking met Bram van Ginneken, Ritse Mann en Eva van Rikxoort

10 juli 2020

De eerste podcast over Artificiële Intelligentie (AI) in Nijmegen is vandaag verschenen. In deze podcast op spotify en anchor spreken Bram van Ginneken, Ritse Mann en Eva van Rikxoort over AI en medische beeldverwerking.

lees meer

ATRO Medical, Radboudumc en Samaplast ontwikkelen nieuwe meniscusprothese Consortium ontvangt EUROSTARS-subsidie voor innovatief project

10 juli 2020

Een internationaal consortium onder leiding van ATRO Medical, een spin-off van Radboudumc en DSM, ontvangt € 800.000 Europese financiering voor een innovatie gericht op patiënten met knie-artrose.

lees meer

Minder registreren leidt tot meer tijd voor de patiënt

9 juli 2020

Zorgverleners zijn per dienst ruim 50 minuten kwijt aan het registreren van gegevens.

lees meer

'Idea Generator' beurs voor Nijmeegse virologen

9 juli 2020

Kunnen door muggen overgebrachte ziekten milieuvriendelijker bestreden worden?

lees meer

Verpleegkundigen rouleren tussen Regionale Ambulancevoorziening en Spoedeisende Hulp ‘Je hoeft niet te kiezen voor het een of het ander’

7 juli 2020

In een pilot werken SEH-verpleegkundigen en ambulanceverpleegkundigen afwisselend op de ambulance en de Spoedeisende Hulp. Boeien en binden van verpleegkundigen, dát is het doel van de raamovereenkomst die RAV en Radboudumc in mei afgesloten hebben. Maar het verbetert ook de kwaliteit van zorg.

lees meer

Radboudumc behandelt coronapatiënten die ontwennen van beademing

6 juli 2020

Een deel van de coronapatiënten op de Intensive Care wordt kunstmatig beademd. Van de beademing afkomen, kan voor deze groep lastig zijn. Het Radboudumc beschikt als enige in Nederland over een expertisecentrum waar IC-patiënten ontwennen van de beademing.

lees meer