Nieuws Annemiek van Spriel benoemd tot hoogleraar Experimentele Immunologie

19 januari 2018

Annemiek van Spriel is met ingang van 1 januari 2018 benoemd tot hoogleraar Experimentele Immunologie aan de Radboud Universiteit/Radboudumc. Van Spriel doet binnen de afdeling Tumorimmunologie onderzoek naar de rol van membraaneiwitten in het ontstaan van kanker.

Annemiek van Spriel (Ermelo, 1973) behaalde in 1996 haar Master (cum laude) in Medical Biology aan de Universiteit Utrecht. In 2001 promoveerde zij op het onderzoek: Neutrophil Fc receptors and Mac-1; from biology to immunotherapy. Ze haalde beurzen van het KWF kankerfonds en NWO (Talent Grant) binnen om als postdoctoraal onderzoeker te werken bij het Leukocyte Membrane Protein Laboratory in Melbourne, Australië.

Tumorimmunologie
Sinds 2004 is Van Spriel verbonden aan de afdeling Tumorimmunologie van het Radboud Institute of Molecular Life Sciences. In 2012 haalde ze een NWO-VIDI beurs binnen en werd junior principle investigator (tenure track). In 2015 werd ze universitair hoofddocent en teamleider van de Tetraspanin Research Group. In 2016 haalde ze een ERC Consolidator Grant binnen om onderzoek te doen aan de celmembraan van kankercellen.
Tetraspanins

Prof. Van Spriel doet onderzoek naar de rol van tetraspanins in het immuunsysteem en het ontstaan van kanker. Al onze cellen zijn omgeven door een celmembraan. Een onderdeel hiervan zijn de zogenaamde tetraspanins. Dit zijn eiwitten die een belangrijke rol spelen bij het organiseren van eiwitcomplexen in het celmembraan die zorgen voor de celfunctie. Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs voor een relatie tussen deze tetraspanins en het ontstaan van kanker. Het is alleen nog nauwelijks bekend hoe de tetraspanins precies functioneren in het immuunsysteem en hoe defecten kunnen leiden tot ziekte. Van Spriels groep zoekt nu naar de invloed van tetraspanin-netwerken in het immuunsysteem en de relatie daarvan op het ontstaan van kanker.

Anti-tumor immuniteit
Als hoogleraar Experimentele Immunologie zal Annemiek van Spriel het onderzoek naar immunologische processen tijdens anti-tumor immuniteit voortzetten en nieuwe wegen inslaan op het gebied van membraanorganisatie. Met het onderzoek wil zij nieuwe inzichten verkrijgen in de celmembraan in het gezonde humane immuunsysteem en in kankerpatiënten.

Meer informatie


Marcel Wortel

persvoorlichter

(024) 81 87389

Meer nieuws


Tuberculosevaccin versterkt malaria-afweer

20 februari 2019

Het vaccin tegen tuberculose versterkt ook de afweer tegen malaria. Dat ontdekten onderzoekers van het Radboudumc. De resultaten verschenen vandaag in Nature Communications.

lees meer

Nieuwe besmettingsroute resistente ziekenhuisbacterie ontdekt

18 februari 2019

Onderzoekers van het Radboudumc hebben een nieuwe manier van verspreiding van resistente ziekenhuisbacteriën gevonden.

lees meer

Darmkankergen veroorzaakt ook borstkanker De zoektocht naar nieuwe genetische oorzaken van kanker gaat door

12 februari 2019

Zeldzame mutaties in het NTHL1-gen, die eerder alleen in verband werden gebracht met darmkanker, kunnen ook borstkanker en andere soorten kanker veroorzaken.

lees meer

Stresshormoon kan exposuretherapie bij PTSS misschien verbeteren Experimenteel onderzoek moet uitwijzen of hypothese klopt

7 februari 2019

Benno Roozendaal heeft een TOP-subsidie ontvangen van ZonMw die hij gaat gebruiken om de rol van het stresshormoon cortisol te onderzoeken bij exposuretherapie voor patiënten met posttraumatisch stresssyndroom (PTSS).

lees meer

Raadsel van ontbrekende genetische oorzaken opgelost Moleculaire pleisters ook in ontwikkeling voor de ziekte van Stargardt

6 februari 2019

Bij een kwart van patiënten met de ziekte van Stargardt was tot voor kort geen duidelijke genetische oorzaak aanwijsbaar. Onderzoekers van het Radboudumc hebben de oorzaak gevonden. Die mutaties zitten in de intronen.

lees meer