Nieuws Brexit brengt referentienetwerk naar Nijmegen

19 november 2018

Dankzij de brexit gaat het Radboudumc het Europese referentienetwerk voor urogenitale ziekten coördineren. Europese referentienetwerken (ERN’s) zijn virtuele netwerken van zorgverleners uit heel Europa. Het netwerk voor urogenitale ziekten (eUROGEN) werd eerder vanuit het Verenigd Koninkrijk gecoördineerd.

Voor de behandeling van complexe en zeldzame ziekten zijn zeer gespecialiseerde kennis en middelen nodig. Door kennis die verspreid is over verschillende landen te bundelen, kunnen de ERN’s zorgverleners toegang geven tot een grote bron van expertise. Dit geeft patiënten betere kansen om een goede diagnose en advies te krijgen over de beste behandeling voor hun specifieke aandoening.
 
De behandeling van patiënten met zeldzame of complexe urogenitale ziekten wordt Europees gecoördineerd in het European Reference Network eUROGEN.  Binnen eUROGEN werken 29 ziekenhuizen uit 11 Europese lidstaten samen. Wout Feitz, themaleider Reconstructive and regenerative medicine neemt de coördinatie op zich.
 
In totaal zijn er 24 thematische Europese referentienetwerken. Het Radboudumc neemt in 14 hiervan deel. Een van deze netwerken, het ERN GENTURIS, werd al vanuit het Radboudumc gecoördineerd door Nicoline Hoogerbrugge van het Radboudumc Expertisecentrum voor Erfelijke Kanker.
 
Zie voor meer informatie over de ERN’s: https://www.radboudumc.nl/expertisecentra/expertisecentra/europese-referentienetwerken

Meer nieuws


Ondernemers presenteren memorabele missers

20 mei 2019

Nijmegen School of Management, Mercator Launch en StartUp Nijmegen organiseren op 21 mei de Fuck Up Night, een evenement waarbij ervaren ondernemers hun grote missers (failures/fuck ups) presenteren voor studenten en startende ondernemers.

lees meer

Drie Radboudteams doen onderzoek tijdens Lowlands

20 mei 2019

Hoe kun je het beste leren reanimeren? Hoe tevreden ben jij over je piem of poes? En wat vertel jij een vreemde op Lowlands?

lees meer

Bas Bloem 16 mei bij Omroep Gelderland Beluister de uitzending over zijn boek met Michael J. Fox

15 mei 2019

Neuroloog Bas Bloem in gesprek over het boek dat hij schrijft met Michael J. Fox over parkinson.

lees meer

Metabole ziekten sneller opsporen en behandelen door samenwerking

15 mei 2019

Zes academische centra en de patiëntenvereniging voor metabole ziekten VKS willen de diagnose en behandeling van erfelijke metabole ziekten (stofwisselingsziekten) verbeteren met de lancering van het samenwerkingsverband United for Metabolic Diseases (UMD).

lees meer

Snel duidelijkheid over BRCA mutatie met nieuwe test Gevoelige DNA test faciliteert persoonlijke behandeling eierstokkanker

14 mei 2019

Een nieuwe DNA-test in de tumor spoort bij vrouwen met eierstokkanker bijna twee keer zoveel BRCA-mutaties op als de gangbare test in bloed. Dit schrijven onderzoekers van het Radboudumc deze week in Journal of the National Cancer Institute.

lees meer

Workshops en ontspanning voor patiënten Kick-off Blue Zone, van gitaarles tot schilderen

14 mei 2019

Vanaf vandaag starten activiteiten en workshops voor patiënten tijdens hun verblijf: schrijfcafé, gitaarles, zangles, tekenen & schilderen en mindfulness.

lees meer