Nieuws Brexit brengt referentienetwerk naar Nijmegen

19 november 2018

Dankzij de brexit gaat het Radboudumc het Europese referentienetwerk voor urogenitale ziekten coördineren. Europese referentienetwerken (ERN’s) zijn virtuele netwerken van zorgverleners uit heel Europa. Het netwerk voor urogenitale ziekten (eUROGEN) werd eerder vanuit het Verenigd Koninkrijk gecoördineerd.

Voor de behandeling van complexe en zeldzame ziekten zijn zeer gespecialiseerde kennis en middelen nodig. Door kennis die verspreid is over verschillende landen te bundelen, kunnen de ERN’s zorgverleners toegang geven tot een grote bron van expertise. Dit geeft patiënten betere kansen om een goede diagnose en advies te krijgen over de beste behandeling voor hun specifieke aandoening.
 
De behandeling van patiënten met zeldzame of complexe urogenitale ziekten wordt Europees gecoördineerd in het European Reference Network eUROGEN.  Binnen eUROGEN werken 29 ziekenhuizen uit 11 Europese lidstaten samen. Wout Feitz, themaleider Reconstructive and regenerative medicine neemt de coördinatie op zich.
 
In totaal zijn er 24 thematische Europese referentienetwerken. Het Radboudumc neemt in 14 hiervan deel. Een van deze netwerken, het ERN GENTURIS, werd al vanuit het Radboudumc gecoördineerd door Nicoline Hoogerbrugge van het Radboudumc Expertisecentrum voor Erfelijke Kanker.
 
Zie voor meer informatie over de ERN’s: https://www.radboudumc.nl/expertisecentra/expertisecentra/europese-referentienetwerken

Meer nieuws


Tuberculosemedicijn veilig in hogere dosering Te lage dosering rifampicine kan juist bijdragen aan multiresistente tuberculose

25 maart 2019

Onderzoekers van het Radboudumc schrijven in het wetenschapsblad PlosOne dat ze een groep patiënten met ernstige tuberculose aanzienlijk hogere doseringen hebben voorgeschreven. De doseringen bleken veilig en goed te verdragen.

lees meer

Ziekenhuizen regio starten IC-café voor voormalige IC-patiënten

21 maart 2019

Een opname op de IC kan erg ingrijpend zijn, voor patiënten en hun naasten. Daarom start het IC-café in deze regio.

lees meer

Aantasting medisch beroepsgeheim voor betere bepaling tbs bij weigeraars

20 maart 2019

Als onderdeel van de nieuwe Wet forensische zorg kan vanaf juli 2019 het medisch dossier van verdachten die tbs proberen te ontlopen worden opgeëist.

lees meer

Judith Homberg benoemd tot hoogleraar Translational Neuroscience

20 maart 2019

Judith Homberg is met ingang van 1 februari benoemd tot hoogleraar Translational Neuroscience aan de Radboud Universiteit/afdeling Cognitive Neuroscience Radboudumc.

lees meer

Direct dotteren na een acute hartstilstand is niet altijd noodzakelijk

18 maart 2019

Onmiddellijke hartkatheterisatie en dotteren biedt geen grotere kans op overleven bij gereanimeerde patiënten met een acute hartstilstand die niet veroorzaakt is door een hartinfarct.

lees meer