Nieuws Brexit brengt referentienetwerk naar Nijmegen
19 november 2018

Dankzij de brexit gaat het Radboudumc het Europese referentienetwerk voor urogenitale ziekten coördineren. Europese referentienetwerken (ERN’s) zijn virtuele netwerken van zorgverleners uit heel Europa. Het netwerk voor urogenitale ziekten (eUROGEN) werd eerder vanuit het Verenigd Koninkrijk gecoördineerd.

Voor de behandeling van complexe en zeldzame ziekten zijn zeer gespecialiseerde kennis en middelen nodig. Door kennis die verspreid is over verschillende landen te bundelen, kunnen de ERN’s zorgverleners toegang geven tot een grote bron van expertise. Dit geeft patiënten betere kansen om een goede diagnose en advies te krijgen over de beste behandeling voor hun specifieke aandoening.
 
De behandeling van patiënten met zeldzame of complexe urogenitale ziekten wordt Europees gecoördineerd in het European Reference Network eUROGEN.  Binnen eUROGEN werken 29 ziekenhuizen uit 11 Europese lidstaten samen. Wout Feitz, themaleider Reconstructive and regenerative medicine neemt de coördinatie op zich.
 
In totaal zijn er 24 thematische Europese referentienetwerken. Het Radboudumc neemt in 14 hiervan deel. Een van deze netwerken, het ERN GENTURIS, werd al vanuit het Radboudumc gecoördineerd door Nicoline Hoogerbrugge van het Radboudumc Expertisecentrum voor Erfelijke Kanker.
 
Zie voor meer informatie over de ERN’s: https://www.radboudumc.nl/expertisecentra/expertisecentra/europese-referentienetwerken
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer nieuws


Zeven hoogleraren benoemd als lid van Academia Europaea

22 augustus 2019

De Nijmeegse hoogleraren Hans van Bokhoven, Beatrice van der Heijden, Olivier Hekster, Nicoline Hoogerbrugge, Hans de Kroon, Asli Ozyurek en Michiel Vermeulen zijn onlangs benoemd in de Academia Europaea

lees meer

Social-mediaberichten over medicijngebruik tijdens zwangerschap vaak onjuist

21 augustus 2019

Op Nederlandstalige social media wordt regelmatig gepost over de veiligheid van medicijnen voor zwangere vrouwen. Uit een nieuwe analyse blijkt echter dat de informatie over het risico van medicijngebruik in die berichten vaak niet overeenkomt met de richtlijnen.

lees meer

Veel proefpersonen bij Lowlands-onderzoek Radboudumc

19 augustus 2019

1.472 festivalbezoekers laten ‘in hun broek kijken’ en 383 leren reanimeren.

lees meer

Lowlands-bezoekers leren levens redden Welke training is het beste: ‘traditionele’ instructeurstraining of virtual reality-bril en app?

17 augustus 2019

In onderzoek van het Radboudumc leren bezoekers van het festival reanimeren, en wordt onderzocht wat hiervoor de beste methode is: een traditionele methode met een instructeur of een virtual reanimatie-app.

lees meer

Lowlands-bezoekers doen mee aan onderzoek: hoe tevreden ben jij over je piem of poes? ‘Alles is anders bij iedereen, dus ook daar’

16 augustus 2019

Hoe ziet je geslachtsorgaan eruit en hoe tevreden ben je ermee? Lowlands-bezoekers doen dit weekend mee aan onderzoek van het Radboudumc waarin ze dit anoniem laten weten. De resultaten kunnen eraan bijdragen om patiënten met een ‘variatie van het geslachtsdeel’ beter te helpen.

lees meer

Verhoogd gehalte van signaalstof troponine na inspanning voorspelt risico op hartinfarct, beroerte en vroegtijdige sterfte

13 augustus 2019

Een verhoogde concentratie van het eiwit troponine in het bloed na langdurig wandelen is geassocieerd met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en vroegtijdige sterfte. Dit blijkt uit onderzoek onder 725 deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse dat maandag is gepubliceerd in Circulation.

lees meer