Nieuws CardiacBooster ontwikkelt ondersteuningsapparaat voor cruciale dagen na hartinfarct

4 december 2018

CardiacBooster, een spin-off van het Radboudumc, heeft een lening ontvangen van het RedMedTech Discovery Fund II. Met de lening kan de spin-off de ontwikkeling versnellen van een apparaat, dat de pompfunctie van het hart ondersteunt in een kritieke fase na een hartinfarct.

Kritieke fase overbruggen
Een hartinfarct beschadigt de hartspier. Na zo’n infarct pompt het hart bij ongeveer vijf procent van de patiënten niet genoeg bloed rond. Het gevolg? Het lichaam en het hart krijgen te weinig bloed. Ondanks een goede en uitgebreide behandeling overleeft slechts de helft van deze patiënten de eerste dertig dagen na het infarct. Daniël van Dort, arts bij de afdeling hartlongchirurgie van het Radboudumc, heeft specifiek voor deze moeilijke fase na het infarct de CardiacBooster ontwikkeld. Van Dort, uitvinder van de technologie en CSO van CardiacBooster: “Dit apparaat vergroot de pompfunctie van het hart in die kritieke fase, waardoor de kans op overleving van deze patiënten groter wordt.”
 
Cruciale ontwikkelingsfase
Ook Florian Ludwig, de CEO van CardiacBooster, is blij met de toekenning: “De lening van RedMedTech versnelt de ontwikkeling en de preklinische testen van de technologie van ons bedrijf. We komen daardoor we weer een stap dichter bij de behandeling van deze groep patiënten.” Dirkjan Masman, voorzitter van de Stichting RedMedTech Discovery Fund: "Met deze lening dragen we bij aan de verdere ontwikkeling van CardiacBooster. Zo kunnen ze de cruciale ontwikkelingsfase naar vervolgfinanciering overbruggen en in de provincie Gelderland wetenschappelijk onderzoek proberen om te zetten in concrete producten voor de patiënt.” De Stichting RedMedTech Discovery Fund  stimuleert innovatieve startups in Life Sciences & Health in de provincie Gelderland.
 
Kansen creëren in Gelderland
Naast CardiacBooster ontvingen ook de startups CitiusBio en Binnovate Digital Health een lening uit het fonds. CitiusBio is een medtech bedrijf in Nijmegen dat een point-of-care-platform met eigen diagnostische assays ontwikkelt. Binnovate Digital Health is een digital health startup in Nijmegen met een zelfmanagementplatform voor mensen met chronische nieraandoeningen.
Startups kunnen een maximumlening aanvragen van 250.000 euro die gebruikt mag worden om intellectueel eigendom te verwerven, pre-seed activiteiten op te zetten en of een proof-of-conceptstudie te ontwikkelen. Met dit fonds wil de provincie Gelderland kansen creëren voor innovatieve ondernemers in de regio. Startups die willen uitzoeken of ze voor zo’n lening in aanmerking komen, kunnen contact opnemen met de Innovatie Scouts van Briskr (www.Briskr.eu) voor ondersteuning bij de aanvraag.

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

06 3197 0558

Meer nieuws


14 Radboudianen in top meest geciteerde wetenschappers

12 december 2018

Op de lijst met de 1 procent meest geciteerde wetenschappers van de afgelopen tien jaar, staan 14 wetenschappers die verbonden zijn aan het Radboudumc of de Radboud Universiteit.

lees meer

Onderzoek geneesmiddel zeldzame ziekte kan efficiënter en patiëntgerichter Nieuwe toepassing Bayesiaans gecombineerde N=1 trialmethode

12 december 2018

Om te beoordelen of een geneesmiddel voor een zeldzame ziekte effect heeft, is grootschalig onderzoek met een gerandomiseerde klinische studie niet altijd meer nodig, zeggen onderzoekers van de afdeling Neurologie en Health Evidence van het Radboudumc.

lees meer

Metalen implantaat maakt medicijn Doelgerichte therapie tegen bacteriële infecties

11 december 2018

Onderzoekers van het Radboudumc hebben ontdekt dat het ijzer in metalen implantaten medicijnen zoals antibiotica kan activeren. Op deze manier kunnen antibiotica in het bloed uitsluitend bij een implantaat infecties actief onderdrukken.

lees meer

Kleine groep patienten krijgt meniscusprothese Kunstmeniscus moet leiden tot minder pijn en betere belasting van de knie

10 december 2018

ATRO Medical BV heeft toestemming van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd om de meniscusprothese Trammpolin® te implanteren bij achttien patiënten. Dit doet ATRO Medical BV samen met het Radboudumc, het Maastricht UMC+ en de Sint Maartenskliniek

lees meer

MRI verbetert opsporing van prostaatkanker Bij de helft van de mannen is de ‘weefselprik’ niet meer nodig.

3 december 2018

Goed nieuws voor de ruim 40.000 mannen die jaarlijks met een verhoogde PSA-waarde naar het ziekenhuis gaan voor prostaatonderzoek. Bij een normale MRI is geen echogeleid biopt, of ‘weefselprik’ meer nodig.

lees meer

Eerste genen voor ADHD gevonden Twaalf van de naar schatting duizenden ADHD-genen geïdentificeerd

3 december 2018

Er zijn twaalf genetische variaties gevonden die het risico op ADHD verhogen. Deze resultaten kwamen tot stand door het combineren van grote groepen proefpersonen.

lees meer
  • Snel naar