Nieuws CardiacBooster ontwikkelt ondersteuningsapparaat voor cruciale dagen na hartinfarct
4 december 2018

CardiacBooster, een spin-off van het Radboudumc, heeft een lening ontvangen van het RedMedTech Discovery Fund II. Met de lening kan de spin-off de ontwikkeling versnellen van een apparaat, dat de pompfunctie van het hart ondersteunt in een kritieke fase na een hartinfarct.

Kritieke fase overbruggen
Een hartinfarct beschadigt de hartspier. Na zo’n infarct pompt het hart bij ongeveer vijf procent van de patiënten niet genoeg bloed rond. Het gevolg? Het lichaam en het hart krijgen te weinig bloed. Ondanks een goede en uitgebreide behandeling overleeft slechts de helft van deze patiënten de eerste dertig dagen na het infarct. Daniël van Dort, arts bij de afdeling hartlongchirurgie van het Radboudumc, heeft specifiek voor deze moeilijke fase na het infarct de CardiacBooster ontwikkeld. Van Dort, uitvinder van de technologie en CSO van CardiacBooster: “Dit apparaat vergroot de pompfunctie van het hart in die kritieke fase, waardoor de kans op overleving van deze patiënten groter wordt.”
 
Cruciale ontwikkelingsfase
Ook Florian Ludwig, de CEO van CardiacBooster, is blij met de toekenning: “De lening van RedMedTech versnelt de ontwikkeling en de preklinische testen van de technologie van ons bedrijf. We komen daardoor we weer een stap dichter bij de behandeling van deze groep patiënten.” Dirkjan Masman, voorzitter van de Stichting RedMedTech Discovery Fund: "Met deze lening dragen we bij aan de verdere ontwikkeling van CardiacBooster. Zo kunnen ze de cruciale ontwikkelingsfase naar vervolgfinanciering overbruggen en in de provincie Gelderland wetenschappelijk onderzoek proberen om te zetten in concrete producten voor de patiënt.” De Stichting RedMedTech Discovery Fund  stimuleert innovatieve startups in Life Sciences & Health in de provincie Gelderland.
 
Kansen creëren in Gelderland
Naast CardiacBooster ontvingen ook de startups CitiusBio en Binnovate Digital Health een lening uit het fonds. CitiusBio is een medtech bedrijf in Nijmegen dat een point-of-care-platform met eigen diagnostische assays ontwikkelt. Binnovate Digital Health is een digital health startup in Nijmegen met een zelfmanagementplatform voor mensen met chronische nieraandoeningen.
Startups kunnen een maximumlening aanvragen van 250.000 euro die gebruikt mag worden om intellectueel eigendom te verwerven, pre-seed activiteiten op te zetten en of een proof-of-conceptstudie te ontwikkelen. Met dit fonds wil de provincie Gelderland kansen creëren voor innovatieve ondernemers in de regio. Startups die willen uitzoeken of ze voor zo’n lening in aanmerking komen, kunnen contact opnemen met de Innovatie Scouts van Briskr (www.Briskr.eu) voor ondersteuning bij de aanvraag.
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

06 3197 0558

Meer nieuws


Niets te gek voor de patiënt; ook niet tijdens de Vierdaagse Ook voor patiënten een leuke Vierdaagse-intocht

19 juli 2019

Ook dit jaar heeft een team van vrijwilligers, logistiek medewerkers, beveiligers, artsen en verpleegkundigen onder de bezielende leiding van gastheer Jan Jaap Schmitz ervoor gezorgd dat ook onze patiënten een gezellige intocht konden beleven. En met DJ Jos erbij kon de dag niet meer stuk.

lees meer

Invoering één landelijk waarschuwingssysteem maakt kinderafdelingen nog veiliger Professionals kindzorg in Nederland verwachten veel van ‘Dutch PEWS’

19 juli 2019

Signaleringssysteem 'Dutch Pews' kan onderbuik gevoel van ouders 'meenemen' naast vitale functies van opgenomen kinderen in signaleringssysteem.

lees meer

Collega's Radboudumc en hún Vierdaagse Jos Wessels: sinds 2014 DJ op het Radboudterras tijdens de intocht

19 juli 2019

We hebben 4 collega’s gevraagd om in 4 vragen aan te geven wat hun betrokkenheid is bij de Vierdaagse. Dat geeft leuke, mooie en ontroerende verhalen.

lees meer

Eerste resultaten Vierdaagse Onderzoek 2019 bekend

19 juli 2019

De eerste resultaten van het onderzoeksteam van Prof. Maria Hopman van het Radboudumc zijn bekend.

lees meer

Nieuwe richtlijnen voor het meten van de functie van bloedvaten

19 juli 2019

Fysioloog Dick Thijssen heeft met internationale collega’s een nieuwe richtlijn voor het meten van de bloedvatfunctie gepubliceerd in het European Heart Journal.

lees meer

Collega's Radboudumc en hún Vierdaagse Ricardo Eeren: een jongensdroom in het teken van veiligheid

17 juli 2019

We hebben 4 collega’s gevraagd om in 4 vragen aan te geven wat hun betrokkenheid is bij de Vierdaagse. Dat geeft leuke, mooie en ontroerende verhalen. Afl. 2 Beveiliger Ricardo Eeren: Veiligheid vóór alles!

lees meer