Nieuws CardiacBooster ontwikkelt ondersteuningsapparaat voor cruciale dagen na hartinfarct

4 december 2018

CardiacBooster, een spin-off van het Radboudumc, heeft een lening ontvangen van het RedMedTech Discovery Fund II. Met de lening kan de spin-off de ontwikkeling versnellen van een apparaat, dat de pompfunctie van het hart ondersteunt in een kritieke fase na een hartinfarct.

Kritieke fase overbruggen
Een hartinfarct beschadigt de hartspier. Na zo’n infarct pompt het hart bij ongeveer vijf procent van de patiënten niet genoeg bloed rond. Het gevolg? Het lichaam en het hart krijgen te weinig bloed. Ondanks een goede en uitgebreide behandeling overleeft slechts de helft van deze patiënten de eerste dertig dagen na het infarct. Daniël van Dort, arts bij de afdeling hartlongchirurgie van het Radboudumc, heeft specifiek voor deze moeilijke fase na het infarct de CardiacBooster ontwikkeld. Van Dort, uitvinder van de technologie en CSO van CardiacBooster: “Dit apparaat vergroot de pompfunctie van het hart in die kritieke fase, waardoor de kans op overleving van deze patiënten groter wordt.”
 
Cruciale ontwikkelingsfase
Ook Florian Ludwig, de CEO van CardiacBooster, is blij met de toekenning: “De lening van RedMedTech versnelt de ontwikkeling en de preklinische testen van de technologie van ons bedrijf. We komen daardoor we weer een stap dichter bij de behandeling van deze groep patiënten.” Dirkjan Masman, voorzitter van de Stichting RedMedTech Discovery Fund: "Met deze lening dragen we bij aan de verdere ontwikkeling van CardiacBooster. Zo kunnen ze de cruciale ontwikkelingsfase naar vervolgfinanciering overbruggen en in de provincie Gelderland wetenschappelijk onderzoek proberen om te zetten in concrete producten voor de patiënt.” De Stichting RedMedTech Discovery Fund  stimuleert innovatieve startups in Life Sciences & Health in de provincie Gelderland.
 
Kansen creëren in Gelderland
Naast CardiacBooster ontvingen ook de startups CitiusBio en Binnovate Digital Health een lening uit het fonds. CitiusBio is een medtech bedrijf in Nijmegen dat een point-of-care-platform met eigen diagnostische assays ontwikkelt. Binnovate Digital Health is een digital health startup in Nijmegen met een zelfmanagementplatform voor mensen met chronische nieraandoeningen.
Startups kunnen een maximumlening aanvragen van 250.000 euro die gebruikt mag worden om intellectueel eigendom te verwerven, pre-seed activiteiten op te zetten en of een proof-of-conceptstudie te ontwikkelen. Met dit fonds wil de provincie Gelderland kansen creëren voor innovatieve ondernemers in de regio. Startups die willen uitzoeken of ze voor zo’n lening in aanmerking komen, kunnen contact opnemen met de Innovatie Scouts van Briskr (www.Briskr.eu) voor ondersteuning bij de aanvraag.

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

06 3197 0558

Meer nieuws


Vervolgonder­zoek naar rol darmflora in ontstaan hart- en vaatziekten Drie miljoen subsidie van de Hartstichting

18 april 2019

​Een consortium onderzoekers onder leiding van Folkert Kuipers (UMCG) en Mihai Netea (Radboudumc) heeft een Impulse Grant van drie miljoen euro van de Hartstichting ontvangen.

lees meer

Zorgverzekeraar schuift weinig met ziekenhuisbudgetten Nederlandse zorgsysteem brengt minder marktdynamiek dan verwacht

16 april 2019

Zorgverzekeraars belonen of korten ziekenhuizen zelden op basis van de geleverde prestaties. Dit blijkt uit onderzoek van Niek Stadhouders van het Radboudumc, waarmee hij op 15 april promoveerde.

lees meer

Lymepatiënten geven Radboudumc een 8,3

12 april 2019

De jaarlijkse Week van de Teek staat voor de deur. Hierin wordt aandacht gevraagd voor tekenbeten en de ziekte van Lyme.

lees meer

Rubiconbeurs voor spieronderzoek bij ALS

8 april 2019

Onderzoeker Linda Heskamp van het Radboudumc krijgt een Rubiconbeurs van NWO. Zij kan hiermee twee jaar lang onderzoek doen aan de Newcastle University in het Verenigd Koninkrijk. De Rubiconbeurs biedt jonge, veelbelovende wetenschappers de kans om internationale onderzoekservaring op te doen.

lees meer