Nieuws Europees geld voor samenwerking wetenschap en bedrijfsleven

6 april 2018

Bijna 2 miljoen euro subsidie uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) gaat naar een project dat sneller, en gemakkelijker een beter beeld geeft van de hersenen. Wetenschappers van Radboud Universiteit en Radboudumc gaan binnen het project samenwerken met het bedrijfsleven aan slimme innovaties.

MR Brain: beter beeld van hersenziekten

Om neurologische aandoeningen, tumoren of hart- en vaatziektes goed te kunnen diagnosticeren, wordt bijvoorbeeld MRI (magnetic resonance imaging) gebruikt. Dat is in onderzoek naar hersenen een van de belangrijkste medische beeldvormingstechnieken. Hoe goed deze technieken ook zijn, ze kunnen altijd nog beter: sneller bijvoorbeeld, en nog preciezer.

Aan de Radboud Universiteit (met name bij het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour) en het Radboudumc zijn diverse experts in medische beeldvormingstechnieken werkzaam. Om hun kennis slim ‘op de markt’ te kunnen brengen, hebben zij een consortium gevormd, samen met partners uit het bedrijfsleven (met name het bedrijf MR Coils uit Zaltbommel en Screenpoint Medical, Nijmegen – een spin-off van Radboudumc).
Zij werken samen aan het project MR Brain: daarin gaat het erom om een nieuw ontwerp magneetspoel, met bijbehorende methodologie, te ontwerpen en daarbij een productielijn voor deze ‘coils’ te bouwen, waarmee in de MRI apparatuur veel sneller en nauwkeuriger hersenscans gemaakt kunnen worden. Bovendien worden met behulp van kunstmatige intelligentie de medische beelden bewerkt om ‘ruis’ uit de beelden te halen en zo de arts en radioloog beter te kunnen ondersteunen bij de diagnose. Met deze technologie worden snellere scans mogelijk, wat fijn is voor een patiënt en wat de scankosten ook nog eens verlaagt.

Voor MR Brain ontvangt het consortium een subsidiebedrag van 1.980.482 euro van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

De Radboud Universiteit krijgt ook ruim een half miljoen euro voor een project dat moet leiden tot betere meetresultaten in citizen science-projecten. Leer hierover meer in het bericht op de website van de Radboud Universiteit.

Meer nieuws


Kleine groep patienten krijgt meniscusprothese Kunstmeniscus moet leiden tot minder pijn en betere belasting van de knie

10 december 2018

ATRO Medical BV heeft toestemming van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd om de meniscusprothese Trammpolin® te implanteren bij achttien patiënten. Dit doet ATRO Medical BV samen met het Radboudumc, het Maastricht UMC+ en de Sint Maartenskliniek

lees meer

CardiacBooster ontwikkelt ondersteuningsapparaat voor cruciale dagen na hartinfarct Spin-off Radboudumc ontvangt kwart miljoen van RedMedTech Discovery Fund II

4 december 2018

CardiacBooster, spin-off van het Radboudumc, heeft een lening ontvangen van het RedMedTech Discovery Fund II. Dit versnelt de ontwikkeling van een apparaat dat de pompfunctie van het hart ondersteunt in een kritieke fase na een hartinfarct.

lees meer

MRI verbetert opsporing van prostaatkanker Bij de helft van de mannen is de ‘weefselprik’ niet meer nodig.

3 december 2018

Goed nieuws voor de ruim 40.000 mannen die jaarlijks met een verhoogde PSA-waarde naar het ziekenhuis gaan voor prostaatonderzoek. Bij een normale MRI is geen echogeleid biopt, of ‘weefselprik’ meer nodig.

lees meer

Eerste genen voor ADHD gevonden Twaalf van de naar schatting duizenden ADHD-genen geïdentificeerd

3 december 2018

Er zijn twaalf genetische variaties gevonden die het risico op ADHD verhogen. Deze resultaten kwamen tot stand door het combineren van grote groepen proefpersonen.

lees meer

Even vrijwillig ziek voor betere bestrijding van infectieziekten Radboudumc bundelt gecontroleerde humane infectiemodellen in RCHIM

29 november 2018

Het Radboudumc bundelt zijn gecontroleerde humane infectiemodellen vanaf vandaag in het Radboudumc Controlled Human Infection Models (RCHIM). Voorlopig doet het RCHIM onderzoek naar malaria, bloedvergiftiging (sepsis) en luchtweginfecties.

lees meer
  • Snel naar