Nieuws 2018 Europees geld voor samenwerking wetenschap en bedrijfsleven

6 april 2018

Bijna 2 miljoen euro subsidie uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) gaat naar een project dat sneller, en gemakkelijker een beter beeld geeft van de hersenen. Wetenschappers van Radboud Universiteit en Radboudumc gaan binnen het project samenwerken met het bedrijfsleven aan slimme innovaties.

MR Brain: beter beeld van hersenziekten

Om neurologische aandoeningen, tumoren of hart- en vaatziektes goed te kunnen diagnosticeren, wordt bijvoorbeeld MRI (magnetic resonance imaging) gebruikt. Dat is in onderzoek naar hersenen een van de belangrijkste medische beeldvormingstechnieken. Hoe goed deze technieken ook zijn, ze kunnen altijd nog beter: sneller bijvoorbeeld, en nog preciezer.

Aan de Radboud Universiteit (met name bij het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour) en het Radboudumc zijn diverse experts in medische beeldvormingstechnieken werkzaam. Om hun kennis slim ‘op de markt’ te kunnen brengen, hebben zij een consortium gevormd, samen met partners uit het bedrijfsleven (met name het bedrijf MR Coils uit Zaltbommel en Screenpoint Medical, Nijmegen – een spin-off van Radboudumc).
Zij werken samen aan het project MR Brain: daarin gaat het erom om een nieuw ontwerp magneetspoel, met bijbehorende methodologie, te ontwerpen en daarbij een productielijn voor deze ‘coils’ te bouwen, waarmee in de MRI apparatuur veel sneller en nauwkeuriger hersenscans gemaakt kunnen worden. Bovendien worden met behulp van kunstmatige intelligentie de medische beelden bewerkt om ‘ruis’ uit de beelden te halen en zo de arts en radioloog beter te kunnen ondersteunen bij de diagnose. Met deze technologie worden snellere scans mogelijk, wat fijn is voor een patiënt en wat de scankosten ook nog eens verlaagt.

Voor MR Brain ontvangt het consortium een subsidiebedrag van 1.980.482 euro van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

De Radboud Universiteit krijgt ook ruim een half miljoen euro voor een project dat moet leiden tot betere meetresultaten in citizen science-projecten. Leer hierover meer in het bericht op de website van de Radboud Universiteit.

Meer nieuws


Niet opereren is ook een optie Samen beslissen over een operatie

20 september 2018

Noralie Geessink ontwikkelde een training voor chirurgen om de gesprekken met de patiënt te verbeteren.

lees meer

Opnieuw een 8,5 voor de zorg in het Radboudumc

20 september 2018

Ruim 5000 patiënten deelden hun ervaringen met de zorg via de Consumer Quality Index

lees meer

NFU doet eindbod met structurele loonsverhoging van 8,25% over drie jaar en afspraken over verlaging werkdruk

19 september 2018

De NFU biedt structureel een loonsverhoging van 8,25% voor een driejarige cao voor de ruim 70.000 medewerkers van de acht universitair medische centra (umc’s).

lees meer

Cognitieve gedragstherapie effectief bij myotone dystrofie type 1 Nieuwe behandeloptie voor complexe ziekte

19 september 2018

Een behandeling met cognitieve gedragstherapie helpt patiënten met myotone dystrofie type 1 in het verbeteren van hun fysieke capaciteiten en sociale deelname.

lees meer

Citrienfonds.nl laat zien hoe de zorg beter kan én betaalbaar blijft 24 zorgverbeteringen in Radboudumc

11 september 2018

Om de zorg beter, toegankelijk en betaalbaar te houden, is in 2014 door de minister van VWS het Citrienfonds opgericht. Met de umc’s als initiatiefnemer werken partijen in de zorg gezamenlijk aan het verbeteren van de zorg. 24 van de ruim 100 projecten uit het Citrienfonds zijn van het Radboudumc.

lees meer

Zilveren Kruis kiest voor alliantie Nijmeegse en Eindhovense ziekenhuizen prostaatkankerzorg

6 september 2018

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis heeft de alliantie tussen Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ), Catharina Ziekenhuis en Radboudumc vandaag aangewezen als één van de drie robotcentra waarmee het een contract afsluit voor prostaatoperaties.

lees meer
  • Snel naar