Nieuws Europees geld voor samenwerking wetenschap en bedrijfsleven

6 april 2018

Bijna 2 miljoen euro subsidie uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) gaat naar een project dat sneller, en gemakkelijker een beter beeld geeft van de hersenen. Wetenschappers van Radboud Universiteit en Radboudumc gaan binnen het project samenwerken met het bedrijfsleven aan slimme innovaties.

MR Brain: beter beeld van hersenziekten

Om neurologische aandoeningen, tumoren of hart- en vaatziektes goed te kunnen diagnosticeren, wordt bijvoorbeeld MRI (magnetic resonance imaging) gebruikt. Dat is in onderzoek naar hersenen een van de belangrijkste medische beeldvormingstechnieken. Hoe goed deze technieken ook zijn, ze kunnen altijd nog beter: sneller bijvoorbeeld, en nog preciezer.

Aan de Radboud Universiteit (met name bij het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour) en het Radboudumc zijn diverse experts in medische beeldvormingstechnieken werkzaam. Om hun kennis slim ‘op de markt’ te kunnen brengen, hebben zij een consortium gevormd, samen met partners uit het bedrijfsleven (met name het bedrijf MR Coils uit Zaltbommel en Screenpoint Medical, Nijmegen – een spin-off van Radboudumc).
Zij werken samen aan het project MR Brain: daarin gaat het erom om een nieuw ontwerp magneetspoel, met bijbehorende methodologie, te ontwerpen en daarbij een productielijn voor deze ‘coils’ te bouwen, waarmee in de MRI apparatuur veel sneller en nauwkeuriger hersenscans gemaakt kunnen worden. Bovendien worden met behulp van kunstmatige intelligentie de medische beelden bewerkt om ‘ruis’ uit de beelden te halen en zo de arts en radioloog beter te kunnen ondersteunen bij de diagnose. Met deze technologie worden snellere scans mogelijk, wat fijn is voor een patiënt en wat de scankosten ook nog eens verlaagt.

Voor MR Brain ontvangt het consortium een subsidiebedrag van 1.980.482 euro van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

De Radboud Universiteit krijgt ook ruim een half miljoen euro voor een project dat moet leiden tot betere meetresultaten in citizen science-projecten. Leer hierover meer in het bericht op de website van de Radboud Universiteit.

Meer nieuws


Impulsiviteit en infectieziekten bij vrouwelijke gevangenen in Indonesie Bij bestrijding infectieziekten is kennisoverdracht alleen niet voldoende

26 maart 2019

Om de kans op infecties te verkleinen speelt het verbeteren van impulscontrole, naast kennisoverdracht, een belangrijke rol. Dat constateren onderzoekers van het Radboudumc en hun Indonesische collega’s op basis van onderzoek bij vrouwelijke gevangenen.

lees meer

Lopen bij mensen met Parkinson verbetert door slim gebruik van zelf ontdekte compensatiestrategieen

26 maart 2019

Mensen met Parkinson ontdekken zelf regelmatig strategieën om hun loopproblemen te omzeilen. Onderzoekers van het Radboudumc hebben voor het eerst een overzicht gemaakt van alle bekende compensatiestrategieën.

lees meer

Tuberculosemedicijn veilig in hogere dosering Te lage dosering rifampicine kan juist bijdragen aan multiresistente tuberculose

25 maart 2019

Onderzoekers van het Radboudumc schrijven in het wetenschapsblad PlosOne dat ze een groep patiënten met ernstige tuberculose aanzienlijk hogere doseringen hebben voorgeschreven. De doseringen bleken veilig en goed te verdragen.

lees meer

Ziekenhuizen regio starten IC-café voor voormalige IC-patiënten

21 maart 2019

Een opname op de IC kan erg ingrijpend zijn, voor patiënten en hun naasten. Daarom start het IC-café in deze regio.

lees meer

Aantasting medisch beroepsgeheim voor betere bepaling tbs bij weigeraars

20 maart 2019

Als onderdeel van de nieuwe Wet forensische zorg kan vanaf juli 2019 het medisch dossier van verdachten die tbs proberen te ontlopen worden opgeëist.

lees meer