6 april 2018

Bijna 2 miljoen euro subsidie uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) gaat naar een project dat sneller, en gemakkelijker een beter beeld geeft van de hersenen. Wetenschappers van Radboud Universiteit en Radboudumc gaan binnen het project samenwerken met het bedrijfsleven aan slimme innovaties.

MR Brain: beter beeld van hersenziekten

Om neurologische aandoeningen, tumoren of hart- en vaatziektes goed te kunnen diagnosticeren, wordt bijvoorbeeld MRI (magnetic resonance imaging) gebruikt. Dat is in onderzoek naar hersenen een van de belangrijkste medische beeldvormingstechnieken. Hoe goed deze technieken ook zijn, ze kunnen altijd nog beter: sneller bijvoorbeeld, en nog preciezer.

Aan de Radboud Universiteit (met name bij het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour) en het Radboudumc zijn diverse experts in medische beeldvormingstechnieken werkzaam. Om hun kennis slim ‘op de markt’ te kunnen brengen, hebben zij een consortium gevormd, samen met partners uit het bedrijfsleven (met name het bedrijf MR Coils uit Zaltbommel en Screenpoint Medical, Nijmegen – een spin-off van Radboudumc).
Zij werken samen aan het project MR Brain: daarin gaat het erom om een nieuw ontwerp magneetspoel, met bijbehorende methodologie, te ontwerpen en daarbij een productielijn voor deze ‘coils’ te bouwen, waarmee in de MRI apparatuur veel sneller en nauwkeuriger hersenscans gemaakt kunnen worden. Bovendien worden met behulp van kunstmatige intelligentie de medische beelden bewerkt om ‘ruis’ uit de beelden te halen en zo de arts en radioloog beter te kunnen ondersteunen bij de diagnose. Met deze technologie worden snellere scans mogelijk, wat fijn is voor een patiĆ«nt en wat de scankosten ook nog eens verlaagt.

Voor MR Brain ontvangt het consortium een subsidiebedrag van 1.980.482 euro van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

De Radboud Universiteit krijgt ook ruim een half miljoen euro voor een project dat moet leiden tot betere meetresultaten in citizen science-projecten. Leer hierover meer in het bericht op de website van de Radboud Universiteit.
  • Snel naar