Nieuws Kom gratis je tandvlees checken in het Radboudumc
16 mei 2018

Waarom een dag van het tandvlees? Hoogleraar Tandheelkunde Hugo de Bruyn legt uit waarom aandacht voor ontstoken tandvlees nodig is.

Waar zie je aan dat je tandvlees niet gezond is?
De meeste mensen merken niet direct dat het tandvlees ontstoken is. Je gaat het pas merken als het tandvlees terugtrekt en de tanden dus wat langer zijn. Soms ontstaan er openingen tussen de tanden. Dit kan gepaard gaan met spontaan bloeden, bijvoorbeeld tijdens het tanden poetsen of bij eten van hard voedsel. Het kan ook in een later stadium zichtbaar worden als de tanden en kiezen meer beweeglijkheid vertonen. Dit wordt veroorzaakt doordat het onderliggende kaakbot minder houvast biedt aan de tand.
Een tandarts kan aan kleurveranderingen en zwelling ontstoken tandvlees al eerder signaleren. Het is dan ook belangrijk je gebit regelmatig te laten nakijken.

Waarom een dag van het tandvlees?
De Europese Vereniging voor Parodontologie (EFP) wil mensen bewust maken van het belang van gezond tandvlees. Vandaag (16 mei) stellen verschillende parodontologiepraktijken, tandartspraktijken en mondhygiënistenpraktijken zich open voor een gratis screening van het tandvlees. De afdeling Tandheelkunde van het Radboudumc doet ook mee.

Wat zijn de meest voorkomende tandvleesproblemen?
Onbehandeld ontstoken tandvlees verergert met de tijd en kan leiden tot tandverlies. Dit kan zorgen voor esthetische problemen, problemen met kauwen en een afname van de kwaliteit van leven. Naast het verlies van tanden en kiezen, zijn er ook relaties aangetoond tussen ongezond tandvlees en de algemene gezondheid. Wetenschappelijk onderzoek heeft een relatie aangetoond tussen parodontitis en suikerziekte en tussen parodontitis en hart- en vaatziekten, maar ook met andere ziekten zoals reuma en kanker.

Hoeveel mensen hebben er last van ontstoken tandvlees?
Ongeveer de helft van de volwassen bevolking heeft last van ontstoken tandvlees, waarvan het in 10-15% om een ernstige vorm gaat. De tandvleesontsteking veroorzaakt geen pijn of ongemak, waardoor de patiënt vaak niet beseft dat hij of zij een probleem aan het tandvlees heeft.
 
Wat kun je er zelf aan doen?
Ga 1-2 keer per jaar naar de tandarts om je gebit te laten controleren. Op deze manier kan een ernstige tandvleesontsteking tijdig worden ontdekt en behandeld.

Klopt het dat je het tandvlees kunt beschadigen door te hard je tanden te poetsen?
Te veel druk plaatsen op de tandenborstel, of gebruik maken van een harde borstel, kan inderdaad het tandvlees beschadigen. Een correcte poetstechniek aanleren is dus voor iedereen belangrijk.
 
Ook je tandvlees checken? Kom dan woensdag 16 mei tussen 13:00 en 14:30 uur naar het inloopspreekuur bij de afdeling Tandheelkunde van het Radboudumc (1e verdieping).
 

Meer nieuws


TropIQ zoekt met AI nieuwe mugwerende middelen

21 september 2021

TropIQ Health Sciences, een spin-off van het Radboudumc, ontvangt 1,3 miljoen dollar van de Bill and Melinda Gates Foundation om nieuwe mugwerende middelen op te sporen.

lees meer

Start-up Patholyt ontwikkelt AI-innovaties voor de patholoog

21 september 2021

Patholyt wil de toepassing van kunstmatige intelligentie (AI) in de pathologie versnellen en de kansen van kankerpatiënten wereldwijd verbeteren. Patholyt is een spin-off van het Radboudumc, koploper in het onderzoek naar AI binnen de pathologie

lees meer

MI-robot: tumoren in beeld Podcast 8 in de serie ‘AI for Life’

21 september 2021

In deze podcastaflevering van AI for Life staat de MI-robot centraal. Radboudumc, Soteria Medical en Tesla Dynamic Coils werken aan een robot die gerichter biopten kan nemen.

lees meer

Groot AI-project ontvangt ruim 95 miljoen voor tien jaar publiek-privaat onderzoek Radboudumc met medische AI belangrijke kartrekker in het project

20 september 2021

Het Radboudumc neemt deel aan het ROBUST-consortium, dat bestaat uit 17 AI-labs waarvan er 8 zijn gericht op de gezondheidszorg. Het Radboudumc leidt 5 van deze 8 labs.

lees meer

Behandeling van meest voorkomende huidkanker kan soms wachten

20 september 2021

Niet behandelen maar wel in de gaten houden is ook een optie

lees meer