Nieuws Kom gratis je tandvlees checken in het Radboudumc

16 mei 2018

Waarom een dag van het tandvlees? Hoogleraar Tandheelkunde Hugo de Bruyn legt uit waarom aandacht voor ontstoken tandvlees nodig is.

Waar zie je aan dat je tandvlees niet gezond is?
De meeste mensen merken niet direct dat het tandvlees ontstoken is. Je gaat het pas merken als het tandvlees terugtrekt en de tanden dus wat langer zijn. Soms ontstaan er openingen tussen de tanden. Dit kan gepaard gaan met spontaan bloeden, bijvoorbeeld tijdens het tanden poetsen of bij eten van hard voedsel. Het kan ook in een later stadium zichtbaar worden als de tanden en kiezen meer beweeglijkheid vertonen. Dit wordt veroorzaakt doordat het onderliggende kaakbot minder houvast biedt aan de tand.
Een tandarts kan aan kleurveranderingen en zwelling ontstoken tandvlees al eerder signaleren. Het is dan ook belangrijk je gebit regelmatig te laten nakijken.

Waarom een dag van het tandvlees?
De Europese Vereniging voor Parodontologie (EFP) wil mensen bewust maken van het belang van gezond tandvlees. Vandaag (16 mei) stellen verschillende parodontologiepraktijken, tandartspraktijken en mondhygiënistenpraktijken zich open voor een gratis screening van het tandvlees. De afdeling Tandheelkunde van het Radboudumc doet ook mee.

Wat zijn de meest voorkomende tandvleesproblemen?
Onbehandeld ontstoken tandvlees verergert met de tijd en kan leiden tot tandverlies. Dit kan zorgen voor esthetische problemen, problemen met kauwen en een afname van de kwaliteit van leven. Naast het verlies van tanden en kiezen, zijn er ook relaties aangetoond tussen ongezond tandvlees en de algemene gezondheid. Wetenschappelijk onderzoek heeft een relatie aangetoond tussen parodontitis en suikerziekte en tussen parodontitis en hart- en vaatziekten, maar ook met andere ziekten zoals reuma en kanker.

Hoeveel mensen hebben er last van ontstoken tandvlees?
Ongeveer de helft van de volwassen bevolking heeft last van ontstoken tandvlees, waarvan het in 10-15% om een ernstige vorm gaat. De tandvleesontsteking veroorzaakt geen pijn of ongemak, waardoor de patiënt vaak niet beseft dat hij of zij een probleem aan het tandvlees heeft.
 
Wat kun je er zelf aan doen?
Ga 1-2 keer per jaar naar de tandarts om je gebit te laten controleren. Op deze manier kan een ernstige tandvleesontsteking tijdig worden ontdekt en behandeld.

Klopt het dat je het tandvlees kunt beschadigen door te hard je tanden te poetsen?
Te veel druk plaatsen op de tandenborstel, of gebruik maken van een harde borstel, kan inderdaad het tandvlees beschadigen. Een correcte poetstechniek aanleren is dus voor iedereen belangrijk.
 
Ook je tandvlees checken? Kom dan woensdag 16 mei tussen 13:00 en 14:30 uur naar het inloopspreekuur bij de afdeling Tandheelkunde van het Radboudumc (1e verdieping).
 

Meer nieuws


Roze wolk niet voor alle ouders  Radboudumc en GGD starten samenwerking om postpartum depressie sneller te signaleren

21 september 2023

Het is belangrijk dat een postpartum depressie snel wordt gesignaleerd. Het Radboudumc en GGD Gelderland-Zuid werken samen om dit mogelijk te maken. Een vragenlijst moet ouders helpen dit bespreekbaar te maken.

lees meer

Herdenking operatie Market Garden op 18 september Samen met de 82ste Airborne Divisie – je bent welkom

15 september 2023

Radboudumc staat stil bij de bevrijding van Nijmegen in 1944. Vertegenwoordigers van de 82ste Airborne Divisie, onderdeel van operatie Market Garden, nemen deel aan de herdenking.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet