Nieuws Kom gratis je tandvlees checken in het Radboudumc

16 mei 2018

Waarom een dag van het tandvlees? Hoogleraar Tandheelkunde Hugo de Bruyn legt uit waarom aandacht voor ontstoken tandvlees nodig is.

Waar zie je aan dat je tandvlees niet gezond is?
De meeste mensen merken niet direct dat het tandvlees ontstoken is. Je gaat het pas merken als het tandvlees terugtrekt en de tanden dus wat langer zijn. Soms ontstaan er openingen tussen de tanden. Dit kan gepaard gaan met spontaan bloeden, bijvoorbeeld tijdens het tanden poetsen of bij eten van hard voedsel. Het kan ook in een later stadium zichtbaar worden als de tanden en kiezen meer beweeglijkheid vertonen. Dit wordt veroorzaakt doordat het onderliggende kaakbot minder houvast biedt aan de tand.
Een tandarts kan aan kleurveranderingen en zwelling ontstoken tandvlees al eerder signaleren. Het is dan ook belangrijk je gebit regelmatig te laten nakijken.

Waarom een dag van het tandvlees?
De Europese Vereniging voor Parodontologie (EFP) wil mensen bewust maken van het belang van gezond tandvlees. Vandaag (16 mei) stellen verschillende parodontologiepraktijken, tandartspraktijken en mondhygiënistenpraktijken zich open voor een gratis screening van het tandvlees. De afdeling Tandheelkunde van het Radboudumc doet ook mee.

Wat zijn de meest voorkomende tandvleesproblemen?
Onbehandeld ontstoken tandvlees verergert met de tijd en kan leiden tot tandverlies. Dit kan zorgen voor esthetische problemen, problemen met kauwen en een afname van de kwaliteit van leven. Naast het verlies van tanden en kiezen, zijn er ook relaties aangetoond tussen ongezond tandvlees en de algemene gezondheid. Wetenschappelijk onderzoek heeft een relatie aangetoond tussen parodontitis en suikerziekte en tussen parodontitis en hart- en vaatziekten, maar ook met andere ziekten zoals reuma en kanker.

Hoeveel mensen hebben er last van ontstoken tandvlees?
Ongeveer de helft van de volwassen bevolking heeft last van ontstoken tandvlees, waarvan het in 10-15% om een ernstige vorm gaat. De tandvleesontsteking veroorzaakt geen pijn of ongemak, waardoor de patiënt vaak niet beseft dat hij of zij een probleem aan het tandvlees heeft.
 
Wat kun je er zelf aan doen?
Ga 1-2 keer per jaar naar de tandarts om je gebit te laten controleren. Op deze manier kan een ernstige tandvleesontsteking tijdig worden ontdekt en behandeld.

Klopt het dat je het tandvlees kunt beschadigen door te hard je tanden te poetsen?
Te veel druk plaatsen op de tandenborstel, of gebruik maken van een harde borstel, kan inderdaad het tandvlees beschadigen. Een correcte poetstechniek aanleren is dus voor iedereen belangrijk.
 
Ook je tandvlees checken? Kom dan woensdag 16 mei tussen 13:00 en 14:30 uur naar het inloopspreekuur bij de afdeling Tandheelkunde van het Radboudumc (1e verdieping).
 

Meer nieuws


Darmkankergen veroorzaakt ook borstkanker De zoektocht naar nieuwe genetische oorzaken van kanker gaat door

12 februari 2019

Zeldzame mutaties in het NTHL1-gen, die eerder alleen in verband werden gebracht met darmkanker, kunnen ook borstkanker en andere soorten kanker veroorzaken.

lees meer

Stresshormoon kan exposuretherapie bij PTSS misschien verbeteren Experimenteel onderzoek moet uitwijzen of hypothese klopt

7 februari 2019

Benno Roozendaal heeft een TOP-subsidie ontvangen van ZonMw die hij gaat gebruiken om de rol van het stresshormoon cortisol te onderzoeken bij exposuretherapie voor patiënten met posttraumatisch stresssyndroom (PTSS).

lees meer

Raadsel van ontbrekende genetische oorzaken opgelost Moleculaire pleisters ook in ontwikkeling voor de ziekte van Stargardt

6 februari 2019

Bij een kwart van patiënten met de ziekte van Stargardt was tot voor kort geen duidelijke genetische oorzaak aanwijsbaar. Onderzoekers van het Radboudumc hebben de oorzaak gevonden. Die mutaties zitten in de intronen.

lees meer

Effect bekkenfysiotherapie na endeldarmoperatie onderzocht

6 februari 2019

Na een endeldarmoperatie houdt een groot deel van de patiënten klachten met de ontlasting. Onderzoek in het Radboudumc en vijftien andere ziekenhuizen moet uitwijzen of bekkenfysiotherapie deze klachten kan verminderen.

lees meer

Voetbalclubs helpen hun fans gezonder leven

6 februari 2019

Door EuroFIT, een speciaal leefstijlprogramma voor mannelijke voetbalfans, bewegen de fans meer en eten ze gezonder. . Het EuroFIT-onderzoek van onder andere Amsterdam UMC en Radboudumc onder voetbalfans van 15 Europese profclubs is gepubliceerd in PLoS Medicine.

lees meer