Nieuws Kom gratis je tandvlees checken in het Radboudumc

16 mei 2018

Waarom een dag van het tandvlees? Hoogleraar Tandheelkunde Hugo de Bruyn legt uit waarom aandacht voor ontstoken tandvlees nodig is.

Waar zie je aan dat je tandvlees niet gezond is?
De meeste mensen merken niet direct dat het tandvlees ontstoken is. Je gaat het pas merken als het tandvlees terugtrekt en de tanden dus wat langer zijn. Soms ontstaan er openingen tussen de tanden. Dit kan gepaard gaan met spontaan bloeden, bijvoorbeeld tijdens het tanden poetsen of bij eten van hard voedsel. Het kan ook in een later stadium zichtbaar worden als de tanden en kiezen meer beweeglijkheid vertonen. Dit wordt veroorzaakt doordat het onderliggende kaakbot minder houvast biedt aan de tand.
Een tandarts kan aan kleurveranderingen en zwelling ontstoken tandvlees al eerder signaleren. Het is dan ook belangrijk je gebit regelmatig te laten nakijken.

Waarom een dag van het tandvlees?
De Europese Vereniging voor Parodontologie (EFP) wil mensen bewust maken van het belang van gezond tandvlees. Vandaag (16 mei) stellen verschillende parodontologiepraktijken, tandartspraktijken en mondhygiënistenpraktijken zich open voor een gratis screening van het tandvlees. De afdeling Tandheelkunde van het Radboudumc doet ook mee.

Wat zijn de meest voorkomende tandvleesproblemen?
Onbehandeld ontstoken tandvlees verergert met de tijd en kan leiden tot tandverlies. Dit kan zorgen voor esthetische problemen, problemen met kauwen en een afname van de kwaliteit van leven. Naast het verlies van tanden en kiezen, zijn er ook relaties aangetoond tussen ongezond tandvlees en de algemene gezondheid. Wetenschappelijk onderzoek heeft een relatie aangetoond tussen parodontitis en suikerziekte en tussen parodontitis en hart- en vaatziekten, maar ook met andere ziekten zoals reuma en kanker.

Hoeveel mensen hebben er last van ontstoken tandvlees?
Ongeveer de helft van de volwassen bevolking heeft last van ontstoken tandvlees, waarvan het in 10-15% om een ernstige vorm gaat. De tandvleesontsteking veroorzaakt geen pijn of ongemak, waardoor de patiënt vaak niet beseft dat hij of zij een probleem aan het tandvlees heeft.
 
Wat kun je er zelf aan doen?
Ga 1-2 keer per jaar naar de tandarts om je gebit te laten controleren. Op deze manier kan een ernstige tandvleesontsteking tijdig worden ontdekt en behandeld.

Klopt het dat je het tandvlees kunt beschadigen door te hard je tanden te poetsen?
Te veel druk plaatsen op de tandenborstel, of gebruik maken van een harde borstel, kan inderdaad het tandvlees beschadigen. Een correcte poetstechniek aanleren is dus voor iedereen belangrijk.
 
Ook je tandvlees checken? Kom dan woensdag 16 mei tussen 13:00 en 14:30 uur naar het inloopspreekuur bij de afdeling Tandheelkunde van het Radboudumc (1e verdieping).
 

Meer informatie


Marloes de Vink

woordvoerder / persvoorlichter

06 52 02 81 72

Meer nieuws


Onderzoek naar eiwitinname onder Zevenheuvelenlopers

12 november 2018

Hoogleraar Integratieve Fysiologie Maria Hopman gaat tijdens de NN Zevenheuvelenloop met haar team van het Radboudumc onderzoeken of een eiwitdrankje helpt tegen spierpijn na 15 kilometer hardlopen.

lees meer

Gerard Molleman benoemd tot bijzonder hoogleraar

9 november 2018

Per 1 november 2018 is Gerard Molleman benoemd tot bijzonder hoogleraar Persoonsgerichte preventie: de verbinding tussen zorg en public health.

lees meer

Nieuwe 3D echotechniek voor betere diagnose vaatziekten NWO en bedrijfsleven investeren in innovatief onderzoek

8 november 2018

Het project ULTRA-X-TREME krijgt 4 miljoen euro subsidie van NWO-TTW voor de ontwikkeling van nieuwe 3D-echotechnieken om vaatdiagnose patiëntspecifieker te maken en onnodige operaties te voorkomen.

lees meer

Vier Turbo grants voor onderzoekers Radboudumc en Universiteit Twente

7 november 2018

In het TURBO-programma, een samenwerking tussen de Universiteit Twente en het Radboudumc, zijn vier subsidies toegekend voor nieuw technisch-medisch onderzoek.

lees meer

Nieuwe cao voor medewerkers umc’s

6 november 2018

Er is een nieuwe, driejarige cao voor de ruim 70.000 werknemers van de universitair medische centra (umc’s).

lees meer
  • Snel naar