Nieuws 2018 Kom gratis je tandvlees checken in het Radboudumc

16 mei 2018

Waarom een dag van het tandvlees? Hoogleraar Tandheelkunde Hugo de Bruyn legt uit waarom aandacht voor ontstoken tandvlees nodig is.

Waar zie je aan dat je tandvlees niet gezond is?
De meeste mensen merken niet direct dat het tandvlees ontstoken is. Je gaat het pas merken als het tandvlees terugtrekt en de tanden dus wat langer zijn. Soms ontstaan er openingen tussen de tanden. Dit kan gepaard gaan met spontaan bloeden, bijvoorbeeld tijdens het tanden poetsen of bij eten van hard voedsel. Het kan ook in een later stadium zichtbaar worden als de tanden en kiezen meer beweeglijkheid vertonen. Dit wordt veroorzaakt doordat het onderliggende kaakbot minder houvast biedt aan de tand.
Een tandarts kan aan kleurveranderingen en zwelling ontstoken tandvlees al eerder signaleren. Het is dan ook belangrijk je gebit regelmatig te laten nakijken.

Waarom een dag van het tandvlees?
De Europese Vereniging voor Parodontologie (EFP) wil mensen bewust maken van het belang van gezond tandvlees. Vandaag (16 mei) stellen verschillende parodontologiepraktijken, tandartspraktijken en mondhygiënistenpraktijken zich open voor een gratis screening van het tandvlees. De afdeling Tandheelkunde van het Radboudumc doet ook mee.

Wat zijn de meest voorkomende tandvleesproblemen?
Onbehandeld ontstoken tandvlees verergert met de tijd en kan leiden tot tandverlies. Dit kan zorgen voor esthetische problemen, problemen met kauwen en een afname van de kwaliteit van leven. Naast het verlies van tanden en kiezen, zijn er ook relaties aangetoond tussen ongezond tandvlees en de algemene gezondheid. Wetenschappelijk onderzoek heeft een relatie aangetoond tussen parodontitis en suikerziekte en tussen parodontitis en hart- en vaatziekten, maar ook met andere ziekten zoals reuma en kanker.

Hoeveel mensen hebben er last van ontstoken tandvlees?
Ongeveer de helft van de volwassen bevolking heeft last van ontstoken tandvlees, waarvan het in 10-15% om een ernstige vorm gaat. De tandvleesontsteking veroorzaakt geen pijn of ongemak, waardoor de patiënt vaak niet beseft dat hij of zij een probleem aan het tandvlees heeft.
 
Wat kun je er zelf aan doen?
Ga 1-2 keer per jaar naar de tandarts om je gebit te laten controleren. Op deze manier kan een ernstige tandvleesontsteking tijdig worden ontdekt en behandeld.

Klopt het dat je het tandvlees kunt beschadigen door te hard je tanden te poetsen?
Te veel druk plaatsen op de tandenborstel, of gebruik maken van een harde borstel, kan inderdaad het tandvlees beschadigen. Een correcte poetstechniek aanleren is dus voor iedereen belangrijk.
 
Ook je tandvlees checken? Kom dan woensdag 16 mei tussen 13:00 en 14:30 uur naar het inloopspreekuur bij de afdeling Tandheelkunde van het Radboudumc (1e verdieping).
 

Meer informatie


Marloes de Vink

woordvoerder / persvoorlichter

06 52 02 81 72

Meer nieuws


NFU doet eindbod met structurele loonsverhoging van 8,25% over drie jaar en afspraken over verlaging werkdruk

19 september 2018

De NFU biedt structureel een loonsverhoging van 8,25% voor een driejarige cao voor de ruim 70.000 medewerkers van de acht universitair medische centra (umc’s).

lees meer

Cognitieve gedragstherapie effectief bij myotone dystrofie type 1 Nieuwe behandeloptie voor complexe ziekte

19 september 2018

Een behandeling met cognitieve gedragstherapie helpt patiënten met myotone dystrofie type 1 in het verbeteren van hun fysieke capaciteiten en sociale deelname.

lees meer

Citrienfonds.nl laat zien hoe de zorg beter kan én betaalbaar blijft 24 zorgverbeteringen in Radboudumc

11 september 2018

Om de zorg beter, toegankelijk en betaalbaar te houden, is in 2014 door de minister van VWS het Citrienfonds opgericht. Met de umc’s als initiatiefnemer werken partijen in de zorg gezamenlijk aan het verbeteren van de zorg. 24 van de ruim 100 projecten uit het Citrienfonds zijn van het Radboudumc.

lees meer

Zilveren Kruis kiest voor alliantie Nijmeegse en Eindhovense ziekenhuizen prostaatkankerzorg

6 september 2018

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis heeft de alliantie tussen Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ), Catharina Ziekenhuis en Radboudumc vandaag aangewezen als één van de drie robotcentra waarmee het een contract afsluit voor prostaatoperaties.

lees meer

Maud Graff, Nederlands eerste bijzonder hoogleraar Ergotherapie

6 september 2018

Maud Graff is met ingang van 1 september 2018 benoemd tot bijzonder hoogleraar Ergotherapie aan de Radboud Universiteit/Radboudumc. De leerstoel - de eerste in Nederland - wordt gefinancierd door Ergotherapie Nederland.

lees meer

Betere gezondheid door verbinden zorg en samenleving Afscheid hoogleraar Public Health Koos van der Velden

6 september 2018

Om gezondheidsproblemen op te lossen, moet er een sterke verbinding zijn tussen het medische en sociale domein, benadrukte hoogleraar Public Health Koos van der Velden op 31 augustus in zijn afscheidsrede.

lees meer
  • Snel naar