Nieuws Martijn de Groot nieuw hoofd Radboudumc REshape Center

20 december 2018

Dr. Martijn de Groot wordt per 1 februari 2019 het nieuwe hoofd van het Radboudumc REshape Center. Hij volgt daarmee Lucien Engelen op, die sinds 2010 het REshape Center vorm en inhoud gaf. Het REshape Center is binnen het Radboudumc de kraamkamer voor nieuwe, veelbelovende innovaties in en om de zorg.

Martijn de Groot (1975) is al geruime tijd actief als wetenschapper, docent en pionier op het snijvlak van medische biologie en technologie. Bij de Hanzehogeschool Groningen gaf hij onder meer leiding aan het mede door hemzelf opgerichte Quantified Self Institute (QSI). Een netwerkorganisatie met als missie het bevorderen van een gezonde leefstijl door het creƫren en delen van kennis over zelfmeting door digitale technologie. Vanuit QSI heeft hij meerdere publiek-private samenwerkingen en onderzoeksprojecten rondom digitale innovaties in de zorg gerealiseerd.

“Wij zijn verheugd een ervaren innovator als Martijn aan ons te kunnen binden“, aldus Leon van Halder, voorzitter van de Raad van Bestuur. “Met zijn achtergrond in onderwijs, onderzoek en zorginnovatie heeft hij affiniteit met alle drie de kerntaken van ons umc. Daarnaast heeft hij een bewezen track record bij het aanjagen van nieuwe innovaties. Dat maakt hem tot de ideale kandidaat om het REShape Center het volgende decennium in te leiden.” 

Van origine is Martijn de Groot medisch bioloog. Hij promoveerde bij het Universitair Medisch Centum Groningen (UMCG) op onderzoek naar micro-encapsulatie van eilandjes van Langerhans als technologie om mensen met type 1 diabetes te kunnen transplanteren zonder immunosuppressiva. Daarna werkte hij in verschillende onderwijs- en onderzoeksgerelateerde rollen bij het UMCG.
Sinds 2007 werkt hij bij de Academie voor Gezondheidsstudies van de Hanzehogeschool Groningen.

Als onderzoeksleider en onderwijsontwikkelaar was hij aanvankelijk vooral aanjager van de wetenschappelijke vorming van paramedici en verpleegkundigen. Vanaf 2011 kwam de focus te liggen op Quantified Self. Hij werkte aan onderzoek, onderwijs en innovatie op het gebied van personalised digital health (n=1 onderzoek en zelfmeting). Momenteel is hij actief als innovatiecoach en hogeschooldocent bij onder meer de Master Healthy Ageing Professional, de Bachelor Medische Beeldvormende & Radiotherapeutische Technieken en de Minor & Summerschool Global Health & Quantified Self.
 

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet