Nieuws Minder zitten goed voor hartpatienten

24 januari 2018

Een apparaatje in je broekzak dat elk halfuur trilt: een teken dat je even moet opstaan, een paar minuten lopen. Thijs Eijsvogels onderzoekt of deze simpele oplossing ervoor zorgt dat hartpatiënten minder zitten, en hun hart gezonder blijft. Hij krijgt hiervoor een Dekkerbeurs van 400.000 euro van de Hartstichting.

"Het verschil tussen helemaal niet bewegen en een beetje bewegen, is voor je gezondheid ontzettend groot," vertelt Thijs Eijsvogels, onderzoeker aan het Radboudumc. "Als je staat of loopt, gaat je hartslag omhoog, je bloed gaat sneller stromen. Dat is gunstig voor hart en bloedvaten."
 
Hartpatiënten zitten veel
Wie zit, beweegt heel weinig. Uit eerder onderzoek van Eijsvogels blijkt dat hartpatiënten nog meer zitten dan de gemiddelde Nederlander. "Ik denk dat het goed is voor hartpatiënten om minder te zitten. Ik ga onderzoeken of een speciale beweegmeter daarbij helpt. En of minder zitten bij hen inderdaad leidt tot minder nieuwe hartziekten en sterfgevallen."
 
Beweegmeter en app
Eijsvogels laat 150 hartpatiënten 12 weken lang een kleine beweegmeter dragen in hun broekzak. Het apparaatje gaat trillen, net als een mobiele telefoon, als je een halfuur zit. De bedoeling is dat je dan opstaat en een paar minuten loopt. Dat hoeft geen lange wandeling te zijn: even door het huis lopen is genoeg. De deelnemers kunnen zelf bijhouden hoe lang ze zitten, op de computer of tablet. Een fysiotherapeut geeft tips om minder te zitten.
 
Testen tijdens hartrevalidatie
Alle testpersonen nemen deel aan hartrevalidatie: een programma van 6 tot 12 weken waarin hartpatiënten onder begeleiding van een fysiotherapeut hun conditie weer opbouwen. Een aantal patiënten denkt ook mee met de opzet van het onderzoek. Heel belangrijk, vindt Eijsvogels. "Wij kunnen als onderzoekers van alles bedenken, maar het gaat om de mannen en vrouwen die deelnemen aan hartrevalidatie. We horen heel graag wat zij wel en niet prettig vinden, anders belandt zo’n beweegmeter na een paar dagen in de keukenla."
 
Makkelijk inbouwen in je leven
Eijsvogels hoopt en verwacht dat hartpatiënten het langdurig kunnen volhouden om minder te zitten, ook als de hartrevalidatie en begeleiding van de fysiotherapeut is afgerond. "Mensen die vóór hun hartziekte niet naar de sportschool gingen, doen dat daarna meestal ook niet. Maar regelmatig even opstaan, kun je makkelijk inbouwen in je leven. Je kunt zelf kleine, haalbare doelen stellen."

 
Thijs Eijsvogels (bron foto: Hartstichting)

Zelf minder gaan zitten
Zelf is Eijsvogels in ieder geval minder gaan zitten, sinds hij de beweegmeter een maand testte. "Ik was verbaasd dat ik zoveel zit op een dag. Op het werk, onderweg en thuis ging de beweegmeter regelmatig trillen. Sindsdien ga ik veel vaker even staan of lopen."

Meer informatie


Marcel Wortel

persvoorlichter

(024) 81 87389

Meer nieuws


Brexit brengt referentienetwerk naar Nijmegen Radboudumc coördineert European Reference Network urogenitale ziekten

19 november 2018

Dankzij de brexit gaat het Radboudumc het Europese referentienetwerk voor urogenitale ziekten coördineren.

lees meer

Kankercel beweegt als een roofdier Lévy-loopje mogelijk achilleshiel van de kankercel

19 november 2018

Kankercellen die uitzaaien bewegen zich net als roofdieren die zoeken naar een prooi. Goedaardige cellen doen dat niet.

lees meer

Onderzoek naar eiwitinname onder Zevenheuvelenlopers

12 november 2018

Hoogleraar Integratieve Fysiologie Maria Hopman gaat tijdens de NN Zevenheuvelenloop met haar team van het Radboudumc onderzoeken of een eiwitdrankje helpt tegen spierpijn na 15 kilometer hardlopen.

lees meer

Gerard Molleman benoemd tot bijzonder hoogleraar

9 november 2018

Per 1 november 2018 is Gerard Molleman benoemd tot bijzonder hoogleraar Persoonsgerichte preventie: de verbinding tussen zorg en public health.

lees meer

Nieuwe 3D echotechniek voor betere diagnose vaatziekten NWO en bedrijfsleven investeren in innovatief onderzoek

8 november 2018

Het project ULTRA-X-TREME krijgt 4 miljoen euro subsidie van NWO-TTW voor de ontwikkeling van nieuwe 3D-echotechnieken om vaatdiagnose patiëntspecifieker te maken en onnodige operaties te voorkomen.

lees meer
  • Snel naar