Nieuws Minder zitten goed voor hartpatienten

24 januari 2018

Een apparaatje in je broekzak dat elk halfuur trilt: een teken dat je even moet opstaan, een paar minuten lopen. Thijs Eijsvogels onderzoekt of deze simpele oplossing ervoor zorgt dat hartpatiënten minder zitten, en hun hart gezonder blijft. Hij krijgt hiervoor een Dekkerbeurs van 400.000 euro van de Hartstichting.

"Het verschil tussen helemaal niet bewegen en een beetje bewegen, is voor je gezondheid ontzettend groot," vertelt Thijs Eijsvogels, onderzoeker aan het Radboudumc. "Als je staat of loopt, gaat je hartslag omhoog, je bloed gaat sneller stromen. Dat is gunstig voor hart en bloedvaten."
 
Hartpatiënten zitten veel
Wie zit, beweegt heel weinig. Uit eerder onderzoek van Eijsvogels blijkt dat hartpatiënten nog meer zitten dan de gemiddelde Nederlander. "Ik denk dat het goed is voor hartpatiënten om minder te zitten. Ik ga onderzoeken of een speciale beweegmeter daarbij helpt. En of minder zitten bij hen inderdaad leidt tot minder nieuwe hartziekten en sterfgevallen."
 
Beweegmeter en app
Eijsvogels laat 150 hartpatiënten 12 weken lang een kleine beweegmeter dragen in hun broekzak. Het apparaatje gaat trillen, net als een mobiele telefoon, als je een halfuur zit. De bedoeling is dat je dan opstaat en een paar minuten loopt. Dat hoeft geen lange wandeling te zijn: even door het huis lopen is genoeg. De deelnemers kunnen zelf bijhouden hoe lang ze zitten, op de computer of tablet. Een fysiotherapeut geeft tips om minder te zitten.
 
Testen tijdens hartrevalidatie
Alle testpersonen nemen deel aan hartrevalidatie: een programma van 6 tot 12 weken waarin hartpatiënten onder begeleiding van een fysiotherapeut hun conditie weer opbouwen. Een aantal patiënten denkt ook mee met de opzet van het onderzoek. Heel belangrijk, vindt Eijsvogels. "Wij kunnen als onderzoekers van alles bedenken, maar het gaat om de mannen en vrouwen die deelnemen aan hartrevalidatie. We horen heel graag wat zij wel en niet prettig vinden, anders belandt zo’n beweegmeter na een paar dagen in de keukenla."
 
Makkelijk inbouwen in je leven
Eijsvogels hoopt en verwacht dat hartpatiënten het langdurig kunnen volhouden om minder te zitten, ook als de hartrevalidatie en begeleiding van de fysiotherapeut is afgerond. "Mensen die vóór hun hartziekte niet naar de sportschool gingen, doen dat daarna meestal ook niet. Maar regelmatig even opstaan, kun je makkelijk inbouwen in je leven. Je kunt zelf kleine, haalbare doelen stellen."

 
Thijs Eijsvogels (bron foto: Hartstichting)

Zelf minder gaan zitten
Zelf is Eijsvogels in ieder geval minder gaan zitten, sinds hij de beweegmeter een maand testte. "Ik was verbaasd dat ik zoveel zit op een dag. Op het werk, onderweg en thuis ging de beweegmeter regelmatig trillen. Sindsdien ga ik veel vaker even staan of lopen."

Meer informatie


Marcel Wortel

persvoorlichter

(024) 81 87389

Meer nieuws


Tuberculosevaccin versterkt malaria-afweer

20 februari 2019

Het vaccin tegen tuberculose versterkt ook de afweer tegen malaria. Dat ontdekten onderzoekers van het Radboudumc. De resultaten verschenen vandaag in Nature Communications.

lees meer

Nieuwe besmettingsroute resistente ziekenhuisbacterie ontdekt

18 februari 2019

Onderzoekers van het Radboudumc hebben een nieuwe manier van verspreiding van resistente ziekenhuisbacteriën gevonden.

lees meer

Darmkankergen veroorzaakt ook borstkanker De zoektocht naar nieuwe genetische oorzaken van kanker gaat door

12 februari 2019

Zeldzame mutaties in het NTHL1-gen, die eerder alleen in verband werden gebracht met darmkanker, kunnen ook borstkanker en andere soorten kanker veroorzaken.

lees meer

Stresshormoon kan exposuretherapie bij PTSS misschien verbeteren Experimenteel onderzoek moet uitwijzen of hypothese klopt

7 februari 2019

Benno Roozendaal heeft een TOP-subsidie ontvangen van ZonMw die hij gaat gebruiken om de rol van het stresshormoon cortisol te onderzoeken bij exposuretherapie voor patiënten met posttraumatisch stresssyndroom (PTSS).

lees meer

Raadsel van ontbrekende genetische oorzaken opgelost Moleculaire pleisters ook in ontwikkeling voor de ziekte van Stargardt

6 februari 2019

Bij een kwart van patiënten met de ziekte van Stargardt was tot voor kort geen duidelijke genetische oorzaak aanwijsbaar. Onderzoekers van het Radboudumc hebben de oorzaak gevonden. Die mutaties zitten in de intronen.

lees meer