Nieuws MRI scans onthullen typerend profiel van hersenschudding
20 december 2018

Onderzoek van het Radboudumc en de Western University Canada onder ruim vijftig rugbyspeelsters toont een afwijkend patroon aan in de hersenen na een acute hersenschudding. De MRI-scans tonen zelfs na een half jaar nog een duidelijk verschil. Op basis van de scans is het ook mogelijk om een geschiedenis van eerder doorgemaakte hersenschuddingen vast te stellen, schrijven de onderzoekers in NeuroImage Clinical.

Hersenschudding komt regelmatig voor bij contactsporten zoals voetbal en rugby. Symptomen van een hersenschudding, zoals hoofdpijn, concentratie- en geheugenproblemen, duizeligheid, verwardheid en misselijkheid verdwijnen meestal weer snel. Het is moeilijk om vast te stellen of er na het herstel toch onderliggende, blijvende veranderingen in de hersenen zijn opgetreden. Hoogleraar Christian Beckmann en onderzoeker Alberto Llera, verbonden aan het Radboudumc en het Donders Center for Cognitive Neuroimaging, hebben daar met collega’s van de Western University in Canada nu onderzoek naar gedaan.
 
Rugbyspeelsters
Gedurende een seizoen volgden de onderzoekers ruim vijftig rugbyspeelsters van het universiteitsteam van Western University, waarvan eenentwintig speelsters een hersenschudding opliepen. Bij deze groep werden extra MRI-scans gemaakt drie dagen, drie maanden en zes maanden na de hersenschudding.
Beckmann: “Met diverse MRI-technieken brachten we de anatomische en functionele karakteristieken van de hersenen in kaart. Dat gaf niet alleen een heel gevoelig en compleet beeld van de hersenen op verschillende tijdstippen, maar we zagen ook kenmerkende patronen bij de speelsters met een hersenschudding.”
 
Blijvende veranderingen
Om die resultaten boven tafel te krijgen werd onder andere gekeken naar de zeer fijnmazige structuur van de witte stof en de functionele verbindingen tussen diverse hersengebieden. Alberto Llera: “Analyses maken dan niet alleen de acute reactie van de hersenen zichtbaar, maar we zien ook dat er blijvende veranderingen optreden na het klinische herstel. Op basis van dergelijke veranderingen kunnen we zelfs de geschiedenis van hersenschuddingen bij iemand in beeld brengen.”
 
Beter begrip
“Ons onderzoek onderstreept het belang van geavanceerde beeldvormende technieken om te begrijpen wat er in de hersenen allemaal gebeurt na een hersenschudding”, zegt Beckmann. “Dat levert waardevolle informatie op, die de arts kan gebruiken om zijn behandeling nog beter vorm te geven.”
 
­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­
Publicatie in NeuroImage: Clinical - Linked MRI signatures of the brain's acute and persistent response to concussion in female varsity rugby players; Kathryn Y. Manning, Alberto Llera, Gregory A. Dekaban, Robert Bartha, Christy Barreira, Arthur Brown, Lisa Fischer, Tatiana Jevremovic, Kevin Blackney, Timothy J. Doherty, Douglas D. Fraser, Jeff Holmes, Christian F. Beckmann, Ravi S. Menon
 
Het Dondersinstituut heeft een samenwerkingsverband met Western University. In dat verband deed Kathryn Y. Manning (eerste auteur van deze publicatie) tijdelijk onderzoek bij de groep van Christian Beckmann. Deze publicatie is een resultaat van die samenwerking.
 
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

06 3197 0558

Meer nieuws


Lowlands-bezoekers leren levens redden Welke training is het beste: ‘traditionele’ instructeurstraining of virtual reality-bril en app?

17 augustus 2019

In onderzoek van het Radboudumc leren bezoekers van het festival reanimeren, en wordt onderzocht wat hiervoor de beste methode is: een traditionele methode met een instructeur of een virtual reanimatie-app.

lees meer

Lowlands-bezoekers doen mee aan onderzoek: hoe tevreden ben jij over je piem of poes? ‘Alles is anders bij iedereen, dus ook daar’

16 augustus 2019

Hoe ziet je geslachtsorgaan eruit en hoe tevreden ben je ermee? Lowlands-bezoekers doen dit weekend mee aan onderzoek van het Radboudumc waarin ze dit anoniem laten weten. De resultaten kunnen eraan bijdragen om patiënten met een ‘variatie van het geslachtsdeel’ beter te helpen.

lees meer

Verhoogd gehalte van signaalstof troponine na inspanning voorspelt risico op hartinfarct, beroerte en vroegtijdige sterfte

13 augustus 2019

Een verhoogde concentratie van het eiwit troponine in het bloed na langdurig wandelen is geassocieerd met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en vroegtijdige sterfte. Dit blijkt uit onderzoek onder 725 deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse dat maandag is gepubliceerd in Circulation.

lees meer

DELA, Radboudumc en Games for Health starten project om eenzaamheid bij ouderen te verminderen met spellen

2 augustus 2019

Meer dan de helft van de 75-plussers voelt zich weleens eenzaam. Een samenwerking tussen DELA, Radboudumc en Games for Health gaat onderzoeken of spellen tussen ouderen en kinderen dit sociale probleem kunnen verminderen.

lees meer

Grote beurs van de Hartstichting voor Floris Schreuder

2 augustus 2019

Floris Schreuder heeft een van de tien Dekkerbeurzen van de Hartstichting ontvangen. Het is een persoonsgebonden beurs van 369.000 euro.

lees meer

Variatie in plasticiteit van de visuele schors in kaart gebracht en verklaard

2 augustus 2019

Over de plasticiteit van de hersenen is nog niet veel bekend. In een nieuwe studie is uitgezocht wat het verschil in plasticiteit is tussen de diverse delen van de visuele schors, en komen de auteurs ook met een verklarend mechanisme.

lees meer