Nieuws MRI scans onthullen typerend profiel van hersenschudding

20 december 2018

Onderzoek van het Radboudumc en de Western University Canada onder ruim vijftig rugbyspeelsters toont een afwijkend patroon aan in de hersenen na een acute hersenschudding. De MRI-scans tonen zelfs na een half jaar nog een duidelijk verschil. Op basis van de scans is het ook mogelijk om een geschiedenis van eerder doorgemaakte hersenschuddingen vast te stellen, schrijven de onderzoekers in NeuroImage Clinical.

Hersenschudding komt regelmatig voor bij contactsporten zoals voetbal en rugby. Symptomen van een hersenschudding, zoals hoofdpijn, concentratie- en geheugenproblemen, duizeligheid, verwardheid en misselijkheid verdwijnen meestal weer snel. Het is moeilijk om vast te stellen of er na het herstel toch onderliggende, blijvende veranderingen in de hersenen zijn opgetreden. Hoogleraar Christian Beckmann en onderzoeker Alberto Llera, verbonden aan het Radboudumc en het Donders Center for Cognitive Neuroimaging, hebben daar met collega’s van de Western University in Canada nu onderzoek naar gedaan.
 
Rugbyspeelsters
Gedurende een seizoen volgden de onderzoekers ruim vijftig rugbyspeelsters van het universiteitsteam van Western University, waarvan eenentwintig speelsters een hersenschudding opliepen. Bij deze groep werden extra MRI-scans gemaakt drie dagen, drie maanden en zes maanden na de hersenschudding.
Beckmann: “Met diverse MRI-technieken brachten we de anatomische en functionele karakteristieken van de hersenen in kaart. Dat gaf niet alleen een heel gevoelig en compleet beeld van de hersenen op verschillende tijdstippen, maar we zagen ook kenmerkende patronen bij de speelsters met een hersenschudding.”
 
Blijvende veranderingen
Om die resultaten boven tafel te krijgen werd onder andere gekeken naar de zeer fijnmazige structuur van de witte stof en de functionele verbindingen tussen diverse hersengebieden. Alberto Llera: “Analyses maken dan niet alleen de acute reactie van de hersenen zichtbaar, maar we zien ook dat er blijvende veranderingen optreden na het klinische herstel. Op basis van dergelijke veranderingen kunnen we zelfs de geschiedenis van hersenschuddingen bij iemand in beeld brengen.”
 
Beter begrip
“Ons onderzoek onderstreept het belang van geavanceerde beeldvormende technieken om te begrijpen wat er in de hersenen allemaal gebeurt na een hersenschudding”, zegt Beckmann. “Dat levert waardevolle informatie op, die de arts kan gebruiken om zijn behandeling nog beter vorm te geven.”
 
­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­
Publicatie in NeuroImage: Clinical - Linked MRI signatures of the brain's acute and persistent response to concussion in female varsity rugby players; Kathryn Y. Manning, Alberto Llera, Gregory A. Dekaban, Robert Bartha, Christy Barreira, Arthur Brown, Lisa Fischer, Tatiana Jevremovic, Kevin Blackney, Timothy J. Doherty, Douglas D. Fraser, Jeff Holmes, Christian F. Beckmann, Ravi S. Menon
 
Het Dondersinstituut heeft een samenwerkingsverband met Western University. In dat verband deed Kathryn Y. Manning (eerste auteur van deze publicatie) tijdelijk onderzoek bij de groep van Christian Beckmann. Deze publicatie is een resultaat van die samenwerking.
 

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

06 3197 0558

Meer nieuws


Ignacio Malagon, Nederlands eerste hoogleraar Kinderanesthesiologie

21 januari 2019

Ignacio Malagon is met ingang van 1 januari 2019 benoemd tot hoogleraar Kinderanesthesiologie aan de Radboud Universiteit/Radboudumc. Hij is de eerste hoogleraar op dit gebied in Nederland.

lees meer

Zwangerschapsecho beschikbaar stellen in ontwikkelingslanden

21 januari 2019

Thomas van den Heuvel van het Radboudumc ontwikkelde een goedkoop echosysteem dat automatisch zwangerschapsduur, stuitliggingen en tweelingzwangerschappen kan detecteren.

lees meer

Onderzoek doen met een verstandelijke beperking Nieuwe richtlijn voor inclusief gezondheidsonderzoek

14 januari 2019

Patiënten werken steeds vaker mee aan wetenschappelijk onderzoek naar hun aandoening. Maar hoe doe je dat bij mensen met een verstandelijke beperking? Tessa Frankena van het Radboudumc zocht het uit.

lees meer

Innovation­award voor fysiotherapeu­ten Yvonne Geurts en Shanna Bloemen

14 januari 2019

Ze kregen de award voor hun inzet en succesvolle implementatie van het innovatieve concept: Beter uit Bed. Met hun enthousiasme en een geheel andere blik op de gezondheidszorg hebben ze het hele huis letterlijk in beweging gekregen.

lees meer

Cees Buren verlaat Radboudumc per 1 juli aanstaande

11 januari 2019

Cees Buren, lid van de Raad van Bestuur en CFO, zal per 1 juli aanstaande na acht jaar het Radboudumc verlaten.

lees meer
  • Snel naar