Nieuws MRI scans onthullen typerend profiel van hersenschudding

20 december 2018

Onderzoek van het Radboudumc en de Western University Canada onder ruim vijftig rugbyspeelsters toont een afwijkend patroon aan in de hersenen na een acute hersenschudding. De MRI-scans tonen zelfs na een half jaar nog een duidelijk verschil. Op basis van de scans is het ook mogelijk om een geschiedenis van eerder doorgemaakte hersenschuddingen vast te stellen, schrijven de onderzoekers in NeuroImage Clinical.

Hersenschudding komt regelmatig voor bij contactsporten zoals voetbal en rugby. Symptomen van een hersenschudding, zoals hoofdpijn, concentratie- en geheugenproblemen, duizeligheid, verwardheid en misselijkheid verdwijnen meestal weer snel. Het is moeilijk om vast te stellen of er na het herstel toch onderliggende, blijvende veranderingen in de hersenen zijn opgetreden. Hoogleraar Christian Beckmann en onderzoeker Alberto Llera, verbonden aan het Radboudumc en het Donders Center for Cognitive Neuroimaging, hebben daar met collega’s van de Western University in Canada nu onderzoek naar gedaan.
 
Rugbyspeelsters
Gedurende een seizoen volgden de onderzoekers ruim vijftig rugbyspeelsters van het universiteitsteam van Western University, waarvan eenentwintig speelsters een hersenschudding opliepen. Bij deze groep werden extra MRI-scans gemaakt drie dagen, drie maanden en zes maanden na de hersenschudding.
Beckmann: “Met diverse MRI-technieken brachten we de anatomische en functionele karakteristieken van de hersenen in kaart. Dat gaf niet alleen een heel gevoelig en compleet beeld van de hersenen op verschillende tijdstippen, maar we zagen ook kenmerkende patronen bij de speelsters met een hersenschudding.”
 
Blijvende veranderingen
Om die resultaten boven tafel te krijgen werd onder andere gekeken naar de zeer fijnmazige structuur van de witte stof en de functionele verbindingen tussen diverse hersengebieden. Alberto Llera: “Analyses maken dan niet alleen de acute reactie van de hersenen zichtbaar, maar we zien ook dat er blijvende veranderingen optreden na het klinische herstel. Op basis van dergelijke veranderingen kunnen we zelfs de geschiedenis van hersenschuddingen bij iemand in beeld brengen.”
 
Beter begrip
“Ons onderzoek onderstreept het belang van geavanceerde beeldvormende technieken om te begrijpen wat er in de hersenen allemaal gebeurt na een hersenschudding”, zegt Beckmann. “Dat levert waardevolle informatie op, die de arts kan gebruiken om zijn behandeling nog beter vorm te geven.”
 
­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­
Publicatie in NeuroImage: Clinical - Linked MRI signatures of the brain's acute and persistent response to concussion in female varsity rugby players; Kathryn Y. Manning, Alberto Llera, Gregory A. Dekaban, Robert Bartha, Christy Barreira, Arthur Brown, Lisa Fischer, Tatiana Jevremovic, Kevin Blackney, Timothy J. Doherty, Douglas D. Fraser, Jeff Holmes, Christian F. Beckmann, Ravi S. Menon
 
Het Dondersinstituut heeft een samenwerkingsverband met Western University. In dat verband deed Kathryn Y. Manning (eerste auteur van deze publicatie) tijdelijk onderzoek bij de groep van Christian Beckmann. Deze publicatie is een resultaat van die samenwerking.
 

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

06 3197 0558

Meer nieuws


Drie Radboudteams doen onderzoek tijdens Lowlands

20 mei 2019

Hoe kun je het beste leren reanimeren? Hoe tevreden ben jij over je piem of poes? En wat vertel jij een vreemde op Lowlands?

lees meer

Metabole ziekten sneller opsporen en behandelen door samenwerking

15 mei 2019

Zes academische centra en de patiëntenvereniging voor metabole ziekten VKS willen de diagnose en behandeling van erfelijke metabole ziekten (stofwisselingsziekten) verbeteren met de lancering van het samenwerkingsverband United for Metabolic Diseases (UMD).

lees meer

Snel duidelijkheid over BRCA mutatie met nieuwe test Gevoelige DNA test faciliteert persoonlijke behandeling eierstokkanker

14 mei 2019

Een nieuwe DNA-test in de tumor spoort bij vrouwen met eierstokkanker bijna twee keer zoveel BRCA-mutaties op als de gangbare test in bloed. Dit schrijven onderzoekers van het Radboudumc deze week in Journal of the National Cancer Institute.

lees meer

Nieuw leven voor oud antibioticum Welkom alternatief voor zeer resistente longinfecties

13 mei 2019

Het oude antibioticum minocycline kan een nieuw leven krijgen in de behandeling van Mycobacterium avium longinfecties. In Journal of Antimicrobial Chemotherapy bepaalden medisch microbiologen Mike Ruth en Jakko van Ingen van het Radboudumc de werkzame dosis ervan.

lees meer

Frank Bosch benoemd tot hoogleraar Acute Interne Geneeskunde

10 mei 2019

Internist-intensivist van Rijnstate, Frank Bosch benoemd tot hoogleraar Acute Interne Geneeskunde bij het Radboudumc.

lees meer

Algoritme berekent aanwezigheid en agressiviteit van prostaattumor Analyseprogramma MRI-scans maakt objectieve diagnose in principe overal mogelijk

9 mei 2019

Een computerprogramma dat MRI-beelden analyseert, kan de aanwezigheid en zelfs de agressiviteit van een prostaattumor betrouwbaar in kaart brengen. Dat schrijven onderzoekers van het Radboudumc met internationale collega’s in het wetenschappelijke tijdschrift Investigative Radiology

lees meer