Nieuws Onderzoek naar eiwitinname onder Zevenheuvelenlopers
12 november 2018

Hoogleraar Integratieve Fysiologie Maria Hopman gaat tijdens de NN Zevenheuvelenloop met haar team van het Radboudumc onderzoeken of een eiwitdrankje helpt tegen spierpijn na 15 kilometer hardlopen. Het onderzoeksteam gaat bij 400 hardlopers het effect van een eiwitdrank onderzoeken op spierpijn en spierherstel. De deelnemers worden tot drie dagen na de wedstrijd gevolgd.

Voldoende eiwitinname is essentieel voor onderhoud aan spieren. Vooral voor sporters is eiwitinname van belang. Eiwitsupplementen helpen krachtsporters bijvoorbeeld bij het spieronderhoud na inspanning. De vraag is of dit ook geldt voor duursporters, zoals hardlopers. Er is tot nu toe nauwelijks onderzoek gedaan naar het effect van eiwitsupplementen op spierherstel en spierpijn bij atleten.
 
Spierpijn
Het onderzoek moet inzicht geven in het nut van eiwitinname tegen spierpijn na het hardlopen. De helft van de deelnemers aan het onderzoek krijgt direct na afloop van de 15 kilometer bij de NN Zevenheuvelenloop een eiwitdrankje te drinken. De andere helft krijg een placebo-drankje. ’s Avonds na de wedstrijd nemen de deelnemers nogmaals hetzelfde drankje. Vervolgens worden de deelnemers drie dagen gevolgd door de onderzoekers en wordt in kaart gebracht in hoeverre de deelnemers last hebben van spierpijn of andere spierklachten.
 
Belangstellenden voor het onderzoek kunnen zich nog aanmelden via runningresearch.nl.

Meer informatie


Marcel Wortel

persvoorlichter

06 21 10 54 33

Meer nieuws


Radboudumc test noodstroomvoorziening

17 juni 2019

Op 19 juni om 16.00 uur test het Radboudumc de noodstroom. Dit doen we om de veiligheid en continuïteit van de zorg te kunnen waarborgen tijdens een echte storing. De test duurt maximaal 45 minuten.

lees meer

Ziekmakende schimmel maakt ook kunstleer waterdicht Bio Art & Design Award voor ontwikkeling schimmelcoating

14 juni 2019

Ziekmakende schimmels hebben ook goede eigenschappen. Zo produceert de schimmel Hormographiella aspergillata waterafstotende sporen. Zou je daar een coating van kunnen maken?

lees meer

Afweercellen herinneren zich een hoog cholesterolgehalte Na verlaging cholesterol blijven afweercellen toch overactief

14 juni 2019

Zelfs als statines een te hoog cholesterol bij patiënten hebben verlaagd, is de kans op hart- en vaatziekten nog altijd verhoogd. Bepaalde afweercellen dragen daar mogelijk aan bij. Hun geheugen is de boosdoener, zo schrijven ze in Cell Metabolism.

lees meer

Nieuwe risicofactor voor vaginale schimmelinfec­ties Teveel aan afweerstoffen door defect gen verklaart klachten

13 juni 2019

Veel vrouwen kampen met terugkerende vaginale schimmelinfecties. Het is onduidelijk waarom sommigen hier gevoeliger voor zijn dan anderen. Onderzoekers van het Radboudumc ontdekten dat mutaties in het gen SIGLEC15 hier een belangrijke rol in spelen.

lees meer

Immuuntherapie behandeling toegankelijk voor kankerpatient met zeldzaam tumorprofiel Nieuw vergoedingsmo­del voor behandeling op maat

13 juni 2019

Oncologen, geneesmiddelenproducenten, zorgverzekeraars en het Zorginstituut willen er samen voor zorgen dat patiënten met een zeldzaam moleculair tumorprofiel toegang kunnen krijgen tot de juiste kankergeneesmiddelen

lees meer

Gericht behandelen van zeldzame erfelijke syndromen

12 juni 2019

Het project “ProMiSe” is een van de eerste 17 projecten die financiering krijgen van de Nationale Wetenschapsagenda.

lees meer