Nieuws Onderzoek naar eiwitinname onder Zevenheuvelenlopers

12 november 2018

Hoogleraar Integratieve Fysiologie Maria Hopman gaat tijdens de NN Zevenheuvelenloop met haar team van het Radboudumc onderzoeken of een eiwitdrankje helpt tegen spierpijn na 15 kilometer hardlopen. Het onderzoeksteam gaat bij 400 hardlopers het effect van een eiwitdrank onderzoeken op spierpijn en spierherstel. De deelnemers worden tot drie dagen na de wedstrijd gevolgd.

Voldoende eiwitinname is essentieel voor onderhoud aan spieren. Vooral voor sporters is eiwitinname van belang. Eiwitsupplementen helpen krachtsporters bijvoorbeeld bij het spieronderhoud na inspanning. De vraag is of dit ook geldt voor duursporters, zoals hardlopers. Er is tot nu toe nauwelijks onderzoek gedaan naar het effect van eiwitsupplementen op spierherstel en spierpijn bij atleten.
 
Spierpijn
Het onderzoek moet inzicht geven in het nut van eiwitinname tegen spierpijn na het hardlopen. De helft van de deelnemers aan het onderzoek krijgt direct na afloop van de 15 kilometer bij de NN Zevenheuvelenloop een eiwitdrankje te drinken. De andere helft krijg een placebo-drankje. ’s Avonds na de wedstrijd nemen de deelnemers nogmaals hetzelfde drankje. Vervolgens worden de deelnemers drie dagen gevolgd door de onderzoekers en wordt in kaart gebracht in hoeverre de deelnemers last hebben van spierpijn of andere spierklachten.
 
Belangstellenden voor het onderzoek kunnen zich nog aanmelden via runningresearch.nl.

Meer informatie


Marcel Wortel

persvoorlichter

(024) 81 87389

Meer nieuws


Ziekenhuizen regio starten IC-café voor voormalige IC-patiënten

21 maart 2019

Een opname op de IC kan erg ingrijpend zijn, voor patiënten en hun naasten. Daarom start het IC-café in deze regio.

lees meer

Aantasting medisch beroepsgeheim voor betere bepaling tbs bij weigeraars

20 maart 2019

Als onderdeel van de nieuwe Wet forensische zorg kan vanaf juli 2019 het medisch dossier van verdachten die tbs proberen te ontlopen worden opgeëist.

lees meer

Judith Homberg benoemd tot hoogleraar Translational Neuroscience

20 maart 2019

Judith Homberg is met ingang van 1 februari benoemd tot hoogleraar Translational Neuroscience aan de Radboud Universiteit/afdeling Cognitive Neuroscience Radboudumc.

lees meer

Direct dotteren na een acute hartstilstand is niet altijd noodzakelijk

18 maart 2019

Onmiddellijke hartkatheterisatie en dotteren biedt geen grotere kans op overleven bij gereanimeerde patiënten met een acute hartstilstand die niet veroorzaakt is door een hartinfarct.

lees meer

Nieuw open innovatieprogrammaTopFit gelanceerd tijdens Health Valley Event

15 maart 2019

Het Radboudumc is een van de initiatiefnemers van TopFit, een nieuw open innovatieprogramma in Oost-Nederland, dat gisteren werd gepresenteerd tijdens Health Valley

lees meer

RoboSculpt wint Health Valley Bridge Prijs 2019

15 maart 2019

Bezoekers van het Health Valley Event hebben het Radboudumc met het project RoboSculpt uitgeroepen tot winnaar van de Health Valley Bridge Prijs 2019.

lees meer