Nieuws Onderzoek naar eiwitinname onder Zevenheuvelenlopers

12 november 2018

Hoogleraar Integratieve Fysiologie Maria Hopman gaat tijdens de NN Zevenheuvelenloop met haar team van het Radboudumc onderzoeken of een eiwitdrankje helpt tegen spierpijn na 15 kilometer hardlopen. Het onderzoeksteam gaat bij 400 hardlopers het effect van een eiwitdrank onderzoeken op spierpijn en spierherstel. De deelnemers worden tot drie dagen na de wedstrijd gevolgd.

Voldoende eiwitinname is essentieel voor onderhoud aan spieren. Vooral voor sporters is eiwitinname van belang. Eiwitsupplementen helpen krachtsporters bijvoorbeeld bij het spieronderhoud na inspanning. De vraag is of dit ook geldt voor duursporters, zoals hardlopers. Er is tot nu toe nauwelijks onderzoek gedaan naar het effect van eiwitsupplementen op spierherstel en spierpijn bij atleten.
 
Spierpijn
Het onderzoek moet inzicht geven in het nut van eiwitinname tegen spierpijn na het hardlopen. De helft van de deelnemers aan het onderzoek krijgt direct na afloop van de 15 kilometer bij de NN Zevenheuvelenloop een eiwitdrankje te drinken. De andere helft krijg een placebo-drankje. ’s Avonds na de wedstrijd nemen de deelnemers nogmaals hetzelfde drankje. Vervolgens worden de deelnemers drie dagen gevolgd door de onderzoekers en wordt in kaart gebracht in hoeverre de deelnemers last hebben van spierpijn of andere spierklachten.
 
Belangstellenden voor het onderzoek kunnen zich nog aanmelden via runningresearch.nl.

Meer informatie


Marcel Wortel

persvoorlichter

(024) 81 87389

Meer nieuws


14 Radboudianen in top meest geciteerde wetenschappers

12 december 2018

Op de lijst met de 1 procent meest geciteerde wetenschappers van de afgelopen tien jaar, staan 14 wetenschappers die verbonden zijn aan het Radboudumc of de Radboud Universiteit.

lees meer

Onderzoek geneesmiddel zeldzame ziekte kan efficiënter en patiëntgerichter Nieuwe toepassing Bayesiaans gecombineerde N=1 trialmethode

12 december 2018

Om te beoordelen of een geneesmiddel voor een zeldzame ziekte effect heeft, is grootschalig onderzoek met een gerandomiseerde klinische studie niet altijd meer nodig, zeggen onderzoekers van de afdeling Neurologie en Health Evidence van het Radboudumc.

lees meer

Metalen implantaat maakt medicijn Doelgerichte therapie tegen bacteriële infecties

11 december 2018

Onderzoekers van het Radboudumc hebben ontdekt dat het ijzer in metalen implantaten medicijnen zoals antibiotica kan activeren. Op deze manier kunnen antibiotica in het bloed uitsluitend bij een implantaat infecties actief onderdrukken.

lees meer

Kleine groep patienten krijgt meniscusprothese Kunstmeniscus moet leiden tot minder pijn en betere belasting van de knie

10 december 2018

ATRO Medical BV heeft toestemming van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd om de meniscusprothese Trammpolin® te implanteren bij achttien patiënten. Dit doet ATRO Medical BV samen met het Radboudumc, het Maastricht UMC+ en de Sint Maartenskliniek

lees meer

CardiacBooster ontwikkelt ondersteuningsapparaat voor cruciale dagen na hartinfarct Spin-off Radboudumc ontvangt kwart miljoen van RedMedTech Discovery Fund II

4 december 2018

CardiacBooster, spin-off van het Radboudumc, heeft een lening ontvangen van het RedMedTech Discovery Fund II. Dit versnelt de ontwikkeling van een apparaat dat de pompfunctie van het hart ondersteunt in een kritieke fase na een hartinfarct.

lees meer

MRI verbetert opsporing van prostaatkanker Bij de helft van de mannen is de ‘weefselprik’ niet meer nodig.

3 december 2018

Goed nieuws voor de ruim 40.000 mannen die jaarlijks met een verhoogde PSA-waarde naar het ziekenhuis gaan voor prostaatonderzoek. Bij een normale MRI is geen echogeleid biopt, of ‘weefselprik’ meer nodig.

lees meer
  • Snel naar