Nieuws Onderzoek naar kwaliteit van leven bij Q-koorts

15 maart 2018

Uit het onderzoek naar de kwaliteit van leven bij Q-koorts blijkt dat patiënten met chronische Q-koorts er op de lange termijn, ondanks behandeling, op achteruit gaan. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc.

In het onderzoek is gekeken naar de langetermijngevolgen van Q-koorts onder 2.600 patiënten met de ziekte. Zowel patiënten met chronische Q-koorts, acute Q-koorts en patiënten met het Q-koortsvermoeidheidssyndroom zijn gevolgd.

In het onderzoek is specifiek gekeken naar de sociale gevolgen op lange termijn. Het onderzoek bevestigt wat patiënten al jarenlang zeggen. Patiënten met chronische Q-koorts gaan er ernstig op achteruit. Voor de groep patiënten met acute Q-koorts, wordt het steeds beter. De groep patiënten met het Q-koortsvermoeidheidssyndroom is er ook op de lange termijn slecht aan toe.

Kijk hier voor een overzicht van de onderzoeken binnen het Radboudumc Q-koorts Expertisecentrum.

Meer informatie


Marcel Wortel

persvoorlichter

(024) 81 87389

Meer nieuws


Kleine groep patienten krijgt meniscusprothese Kunstmeniscus moet leiden tot minder pijn en betere belasting van de knie

10 december 2018

ATRO Medical BV heeft toestemming van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd om de meniscusprothese Trammpolin® te implanteren bij achttien patiënten. Dit doet ATRO Medical BV samen met het Radboudumc, het Maastricht UMC+ en de Sint Maartenskliniek

lees meer

CardiacBooster ontwikkelt ondersteuningsapparaat voor cruciale dagen na hartinfarct Spin-off Radboudumc ontvangt kwart miljoen van RedMedTech Discovery Fund II

4 december 2018

CardiacBooster, spin-off van het Radboudumc, heeft een lening ontvangen van het RedMedTech Discovery Fund II. Dit versnelt de ontwikkeling van een apparaat dat de pompfunctie van het hart ondersteunt in een kritieke fase na een hartinfarct.

lees meer

MRI verbetert opsporing van prostaatkanker Bij de helft van de mannen is de ‘weefselprik’ niet meer nodig.

3 december 2018

Goed nieuws voor de ruim 40.000 mannen die jaarlijks met een verhoogde PSA-waarde naar het ziekenhuis gaan voor prostaatonderzoek. Bij een normale MRI is geen echogeleid biopt, of ‘weefselprik’ meer nodig.

lees meer

Eerste genen voor ADHD gevonden Twaalf van de naar schatting duizenden ADHD-genen geïdentificeerd

3 december 2018

Er zijn twaalf genetische variaties gevonden die het risico op ADHD verhogen. Deze resultaten kwamen tot stand door het combineren van grote groepen proefpersonen.

lees meer

Even vrijwillig ziek voor betere bestrijding van infectieziekten Radboudumc bundelt gecontroleerde humane infectiemodellen in RCHIM

29 november 2018

Het Radboudumc bundelt zijn gecontroleerde humane infectiemodellen vanaf vandaag in het Radboudumc Controlled Human Infection Models (RCHIM). Voorlopig doet het RCHIM onderzoek naar malaria, bloedvergiftiging (sepsis) en luchtweginfecties.

lees meer
  • Snel naar