15 maart 2018

Uit het onderzoek naar de kwaliteit van leven bij Q-koorts blijkt dat patiënten met chronische Q-koorts er op de lange termijn, ondanks behandeling, op achteruit gaan. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc.

In het onderzoek is gekeken naar de langetermijngevolgen van Q-koorts onder 2.600 patiënten met de ziekte. Zowel patiënten met chronische Q-koorts, acute Q-koorts en patiënten met het Q-koortsvermoeidheidssyndroom zijn gevolgd.

In het onderzoek is specifiek gekeken naar de sociale gevolgen op lange termijn. Het onderzoek bevestigt wat patiënten al jarenlang zeggen. Patiënten met chronische Q-koorts gaan er ernstig op achteruit. Voor de groep patiënten met acute Q-koorts, wordt het steeds beter. De groep patiënten met het Q-koortsvermoeidheidssyndroom is er ook op de lange termijn slecht aan toe.

Kijk hier voor een overzicht van de onderzoeken binnen het Radboudumc Q-koorts Expertisecentrum.

Meer informatie


drs. Marcel Wortel

persvoorlichter

(024) 81 87389

Meer nieuws


Minder zuurstof remt ontsteking Mogelijk beschermingsmechanisme tegen overmatige afweer

9 juli 2018

Patiënten op de intensive care hebben vaak ontstekingen en een verminderde zuurstoftoevoer naar vitale organen. Onderzoekers Dorien Kiers en Matthijs Kox van het Radboudumc ontdekten dat zo’n laag zuurstofgehalte de afweerreactie remt.

lees meer

Nieuw soort antibioticum ontdekt Kans op bijwerkingen en resistentieontwikkeling bijzonder klein

6 juli 2018

Een nieuw soort antibioticum biedt mogelijk uitkomst aan miljoenen COPD-patiënten en kinderen met een middenoorontsteking. Het middel heeft waarschijnlijk geen bijwerkingen en heeft daarnaast als grote voordeel dat er geen resistentieontwikkeling plaatsvindt.

lees meer

Vier bevallingen met één verpleegkundige

5 juli 2018

Verpleegkundige was aanwezig bij de geboorte van alle vier de kinderen uit één gezin.

lees meer

Slim voorspellen kan levens redden Radboudumc koppelt voorspellende software aan continue monitoring

4 juli 2018

Door continue monitoring van vijf vitale functies te koppelen aan voorspellende software, krijgen zorgverleners een risicoscore te zien. Met deze score kan bijvoorbeeld sepsis (bloedvergiftiging) of een longembolie vroegtijdig gesignaleerd worden en kan eerder worden ingegrepen.

lees meer

Duizend keer prikken in een kikkererwt Radboudumc voert duizendste endoscopische operatie aan hypofyse uit

3 juli 2018

Een gezwel op de hypofyse is een zeldzame aandoening die met een gespecialiseerde kijkbuisoperatie is te behandelen. Het Radboudumc is daarmee het grootste en meest ervaren expertisecentrum voor hypofyse-operaties in Nederland.

lees meer

1000e deelnemende patiënt aan studie late effecten kanker

3 juli 2018

Op 20 juni 2018 heeft in het Radboudumc de duizendste patiënt deelgenomen aan de landelijke SKION LATER studie naar late effecten van kanker.

lees meer
  • Snel naar