Onderzoek naar kwaliteit van leven bij Q-koorts

15 maart 2018

Uit het onderzoek naar de kwaliteit van leven bij Q-koorts blijkt dat patiënten met chronische Q-koorts er op de lange termijn, ondanks behandeling, op achteruit gaan. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc.

In het onderzoek is gekeken naar de langetermijngevolgen van Q-koorts onder 2.600 patiënten met de ziekte. Zowel patiënten met chronische Q-koorts, acute Q-koorts en patiënten met het Q-koortsvermoeidheidssyndroom zijn gevolgd.

In het onderzoek is specifiek gekeken naar de sociale gevolgen op lange termijn. Het onderzoek bevestigt wat patiënten al jarenlang zeggen. Patiënten met chronische Q-koorts gaan er ernstig op achteruit. Voor de groep patiënten met acute Q-koorts, wordt het steeds beter. De groep patiënten met het Q-koortsvermoeidheidssyndroom is er ook op de lange termijn slecht aan toe.

Kijk hier voor een overzicht van de onderzoeken binnen het Radboudumc Q-koorts Expertisecentrum.

Meer informatie


drs. Marcel Wortel

(024) 81 87389
persvoorlichter

Meer nieuws


Behoefte aan betere communicatie en meer controle Onderzoek bij vrouwen met traumatische bevallingservaringen

8 juni 2017

Duidelijke uitleg, praktische en emotionele ondersteuning, en echt gehoord worden. Dat zijn door de 2.192 vrouwen die meededen met een onderzoek naar traumatische bevallingservaringen de meest genoemde factoren die hun nare ervaring mogelijk hadden kunnen voorkomen.

lees meer

Foutje in Yin-Yang gen veroorzaakt verstandelijke beperking

9 juni 2017

Na een jarenlange medische speurtocht hebben onderzoekers van het Radboudumc en hun Italiaanse collega’s de oorzaak gevonden van een zeldzame aandoening die verstandelijke beperkingen veroorzaakt. Het gaat om foutjes in het Yin en Yang gen.

lees meer

Lymfeklierkankercellen ontsnappen aan medicatie Reumamiddel biedt mogelijk uitkomst

24 oktober 2017

Onderzoeker Lotte de Winde ontdekte dat een reumamiddel mogelijk uitkomst kan bieden voor patiënten met lymfeklierkanker waarbij de gangbare therapieën niet aanslaan.

lees meer

Laserschoen voorkomt blokkade bij Parkinson nieuwe behandeling van invaliderende loopproblemen

21 december 2017

‘Freezing of gait’, benen die volledig blokkeren tijdens het lopen, is een invaliderend gevolg van de ziekte van Parkinson. Een schoen met daarop een laser die een lijn op de vloer projecteert in het ritme van de voetstappen, maakt dat patiënten tóch doorlopen.

lees meer

Nieuw fonds voor Life Sciences en Health startups in Gelderland Radboudumc betrokken bij RedMedTech Discovery Fund II

15 maart 2018

Kleine ondernemingen en startups kunnen een beroep doen op het RedMedTech Discovery Fund II, dat leningen verstrekt aan Gelderse bedrijven in Life Sciences & Health,

lees meer
inloggen