4 april 2018

In de zomer van 2020 vinden de Olympische en Paralympische Spelen in Tokyo plaats. De temperatuur ligt dan boven de 30°C en de luchtvochtigheid is hoog. Deze omstandigheden zorgen voor verminderde sportprestaties en potentiële gezondheidsproblemen. Niet eerder werden de Spelen in zo’n uitdagend klimaat gehouden.

Een consortium van onder andere het Radboudumc, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Vrije Universiteit, Technische Universiteit Delft en NOC*NSF gaat onderzoek doen om prestatieverlies in een warm en vochtig Tokyo te minimaliseren en zorgen dat topsporters op een veilige manier maximaal kunnen presteren. Thijs Eijsvogels van het Radboudumc gaan het onderzoek coördineren.
 
In het project ‘Thermo Tokyo: Beat the Heat’ gaan de onderzoekers een persoonlijk hitte-profiel van iedere sporter opstellen waardoor het mogelijk is om gepersonaliseerde koelstrategieën en warmte acclimatie toe te passen. De uitkomsten van dit onderzoek zijn niet alleen van belang voor topsporters, maar bijvoorbeeld ook voor militairen.
 
Het onderzoek wordt gefinancierd door ZonMw binnen het onderzoeksprogramma Sport en Bewegen.

Meer informatie


drs. Marcel Wortel

persvoorlichter

(024) 81 87389

  • Snel naar